Siyaset CHP'li Öztürk Başbakan'a 'Kürt açılımını' sordu

CHP'li Öztürk Başbakan'a 'Kürt açılımını' sordu

29.09.2011 - 10:52 | Son Güncellenme:

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, "Kürt açılımının yol haritasının, Norveç’in bugün Washington’daki büyükelçisi, Ankara’daki eski Amerikan büyükelçisi, eski İngiliz büyükelçisi, kısa süre önce emekli olmuş subayların hazırladığı doğru mudur" diye sordu.

CHPli Öztürk Başbakana Kürt açılımını sordu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

"Ses kaydıyla ortaya çıkan Oslo’daki MİT-PKK görüşmesinin ilk işareti, Atlantik Konseyi’nin Ortadoğu uzmanlarından David Philips’in 2009’daki Kürt Raporu’nda verilmiş" diyen Öztürk, şöyle dedi:

"MİT’in PKK’lılar ile yaptığı görüşmesine ilişkin ses kaydı, hükümetin Kürt açılımına ilişkin dikkatlerden kaçmış, ayrıntıları da gündeme taşımıştır. Philips’in 2009’daki Kürt Raporu’nun sunuşunda; ‘Atlantic Council, bu açılım için Norveç Hükümetinin vermiş olduğu cömert desteği takdir etmektedir, özellikle onsuz bu çabanın mümkün olamayacağının bilinciyle Büyükelçi Wegger Strommen’e ayrıca teşekkürü borç biliriz’ deniliyor."

Öztürk, Başbakan’ a şu soruları yöneltti:

"Philips’in 2009’daki Kürt Raporu’nun sunuşunda; ‘Atlantic Council, bu açılım için Norveç Hükümetinin vermiş olduğu cömert desteği takdir etmektedir, özellikle onsuz bu çabanın mümkün olamayacağının bilinciyle Büyükelçi Wegger Strommen’e ayrıca teşekkürü borç biliriz’ denildiği dikkate alındığında; hükümetin Kürt açılımına ilişkin tasarıyı hazırlayanların arkasında evvelce birtakım yüksek devlet görevlerinde bulunmuş insanların yönlendirdiği bazı sivil toplum örgütlerinin bulunduğu doğru mudur? Kürt açılımının yol haritasının, Norveç’in bugün Washington’daki büyükelçisi, Ankara’daki eski Amerikan Büyükelçisi, eski İngiliz Büyükelçisi, kısa süre önce emekli olmuş subayların hazırladığı doğru mudur?

Haberin Devamı

Hükümetin Kürt açılımı için Norveç Hükümetinin vermiş olduğu cömert destek nedir? Norveç Hükümeti ve Büyükelçi Wegger Strommen’in, hükümetin Kürt açılımından ne gibi çıkarı vardır ki bu açılımın en büyük destekçileri olmuştur?

Bunların hazırladığı yol haritasında, Kürt konusunda; ‘Sayın Başbakan’ın yakın zamana kadar terörü lanetlemediği için görüşmeyi reddettiği bir siyasi grupla görüşeceksin’ dedikleri dikkate alındığında, Sayın Başbakan bu nedenle mi Kürt açılımını başlatıyor?"