Siyaset CHP'li Soysal: Topbaş hakkında neden soruşturma açılamıyor

CHP'li Soysal: Topbaş hakkında neden soruşturma açılamıyor

29.12.2009 - 11:13 | Son Güncellenme:

.

CHPli Soysal: Topbaş hakkında neden soruşturma açılamıyor

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında görevlerini kötüye kullandıkları yönünde suç duyurularında bulunulmasına rağmen soruşturma izni verilmediğine dikkat çekerek İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a "-TCK’nın ilgili maddelerinin ihlalinin bu kadar açık olmasına rağmen adı geçen kişilerin haklarında soruşturma açılmasına izin verilmesi için neden bu kadar beklenilmektedir?" diye sordu.

Soysal, İçişleri Bakanı Atalay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Mehmet Cemil Arslan, Hasan Özçelik, Kenan Tırtıl, Abdülkadir İnceoğlu, Sabri Çakıroğlu, Ali İhsan Baş, Yakup Keskin, Sami Kılıç, Mustafa Ocak ve Asude Seferoğlu’nun Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile buna bağlı yönetmeliklere aykırı olarak iç denetçilik kamu görevini üstlenerek TCK’nın 247,257 ve 262. maddelerinde düzenlenen suçları işlediklerini ifade eden Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın bu kişileri iç denetçi olarak atadığını ve yasalara aykırı şekilde görev yapmalarına göz yumduğunu, konuya ilişkin suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.

Mehmet Kahveci ve Yakup Demirhan’ın İstanbul Rumeli Hisarı’nda Saray Muhallebicisi’nin 45 metrekarelik tek katlı binasının 150 metrekarelik bir alan haline gelmesine göz yumarak görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerini, binada ruhsatsız olarak tamir, onarım adı altında eklenti yapıldığını belirten Soysal, konuyla ilgili 9 Şubat’ta suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Soysal, kamuoyunda İETT arazisi olarak bilinen arazinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sama Dubai İstanbul Gayrimenkul A.Ş.’ye 980 milyon TL bedelle ihale edildiğini ancak ihalenin yapıldığı 21 Mart 2007’den bu yana ihale bedelinin ödenmediğini anımsatarak bu durumda ihalenin protesto çekmeye gerek olmaksızın feshine karar verilmesi gerektiğini, buna karşın halen ihalenin feshedilmediğini, bu konuya ilişkin de 13 Aralık 2008’de Kadir Topbaş hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti. Soysal, bunlara ilişkin Bakan Atalay’a şu soruları yöneltti: "-Söz konusu suç duyurularına ilişkin dosyalar Bakanlığınıza ne zaman iletilmiştir? -Bu tür dosyalarda soruşturma izni verilip verilmemesinde gözetilen kriterler nelerdir? Tek inisiyatif size ait ise siz kamu menfaatleri çerçevesinde bu kişilerin soruşturulmasına izin verip vermemeye neye göre karar veriyorsunuz? -TCK’nın ilgili maddelerinin ihlalinin bu kadar açık olmasına rağmen adı geçen kişilerin haklarında soruşturma açılmasına izin verilmesi için neden bu kadar beklenilmektedir?"

Yazarlar