HAKSIZ ve gayriahlaki mal edindiği iddiasıyla hakkında Meclis soruşturması açılan DYP Lideri Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller önceki gün TBMM Soruşturma Komisyonu'na bilgi verirken servetlerinin kaynağını "kaynanasının çıkını" olarak gösterdi.
ANAP Milletvekilleri Abdullah Akarsu, Erkan Mumcu, Nuri Yabuz, DSP Milletvekili Mustafa İlimen ve CHP Milletvekili Tuncay Karaytuğ'un 100'ü aşkın sorusuna muhatap olan Özer Çiller, Maliye Bakanlığı'nın raporunda değeri 50 milyara yaklaştığı belirtilen 880
Cumhuriyet Altını, 570 bin
dolar ve 690 bin marktan oluşan mirastan kayınvalidesi hayatta iken haberleri olmadığını belirterek "Tansu Hanım bunları annesinin ölümünden sonra evde bir çıkının içinde bulmuş" dedi.
Emekli maaşından başka geliri olmadığını, iki şirketinin faal durumda bulunduğunu, ancak bunlardan herhangi bir gelir elde etmediğini belirten Çiller'in 1991'den sonraki mallarının alımına kaynak göstermekte zorlandığı belirtildi. Çiller bu konudaki soruları "Hem 9 / 4 numaralı soruşturma komisyonuna hem de dönemler halinde mal beyannamelerimizde bildirdik" diyerek geçiştirdi.
Çiller, Turban'a ait olduğu öne sürülen ve parodilere konu olan jetskinin ise devletin değil kendilerinin olduğunu söyledi. Çiller'in, ABD'deki malvarlıkları için usulsüz para transferi yaptıkları yolundaki iddialara ilişkin sorulara "Biz havale ettik" diye yanıt vererek topu Demirbank'a attığı öğrenildi.
Özer Çiller, eşinin mallarına kaynak olarak gösterdiği Maliye'nin raporunda değeri 3 milyar 97 milyon 600 bin lira olan 880 Cumhuriyet Altını, değeri 24 milyar 222 milyon lira olan 570 bin dolar ve değeri 21 milyar 114 milyon lira olarak bildirilen 670 marktan kayınvalidesi Muazzez Çiller hayatta iken haberleri olmadığını söyledi. Çiller, kayınvalidesinin mirasını "Her Türk'ün yaptığı gibi o da bir çıkında saklamış" sözleriyle açıklarken "Bizden de gizlemiş. Miras bizi de şaşırttı" diye konuştu.
Özer Çiller'in, eşiyle mal birliği rejimini benimsediklerini söylediği ve çıkın içinde bulunan mirası kendisinin nakde çevirdiğini ve paylaştıklarını söylediği de öğrenildi.
Özer Çiller hakkında dava açılan Turban'a ilişkin soruları yanıtlarken de "O otelde hiç kalmadım. Yatların bakım ve tamir harcamalarını ise ödedim" dedi. Turban'a aldırıldığı öne sürülen jetskinin kendilerine ait olduğunu belirten Çiller, bu konudaki bir soruyu "Yat tamir edilirken akü gibi birtakım aletler alınmış. Bunlar alınırken bir de jetskiyle motosiklet alınmış. Bana fatura edilmiş. Bunların bedellerini ben ödedim" diye yanıtladı.
Çiller, Turban'a ödeme yaptığına ilişkin daha önce açıkladığı belgeyi de ANAP'lı üyelerin talebi üzerine komisyona ibraz edeceğini belirtti.
DYP Lideri Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller'in komisyonda verdiği ifade tutanakalara şöyle yansıdı:
Soru: Şu anda neyle geçiniyorsunuz, ailenizin geçimini kim sağlıyor?
Çiller: İki şirketim faal durumda. GCD ve Aytaş. Diğer şirketlerim eşim başbakan olduktan sonra faaliyetlerini durdurdu. Geçimimi nasıl sağladığımı, mal beyanında bildirdim.
Soru: Bu şirketlerden gelir elde ediyor musunuz?
Çiller: Hayır,
maaş almıyorum. Kar payı ya da temettü adı altında herhangi bir ödeme yapılmadı.
Soru: Kayınvalideniz, size bıraktığı bu kadar büyük mirası nasıl biriktirdi? Siz nasıl buldunuz? Ne şekilde paylaşıldı?
Çiller: Bu sualin muhatabı ben değilim, eşim. Çünkü onun annesi, benim annem değil.
Soru: Kayınvalideniz, anne yarısı sayılır?
Çiller: Bunları ben kendisiyle konuşmadım. Kendisinde bu kadar para olduğunu bilmiyorum. Bunlar eski insanlar. Bizden de saklamıştır muhakkak. 85 küsur yaşında bir insandı, yani bunların ne yaptıkları bilinmez. Hep böyle gizli, eskiden böyle şeyler vardı, onun içine saklardı. Gizli çıkın derlerdi ve herhalde birşey olmuş ve bunlar bulundu. Eşim buldu herhalde ve bana söyledi, bizde beyan ettik.
Soru: Şirketlerinizden hep alacaklı görünüyorsunuz? Bu borcu nereden veriyorsunuz? Gelir kaynağınız nedir?
Çiller: Emekli maaşım var. Verdiğim borçlarla ilgili mal beyanlarımda bilgi var.
CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar, Başbakan Mesut Yılmaz'a, DYP Lideri Tansu Çiller'e ait olduğu belirtilen otelin müdürlüğünü veya işletmeciliğini yapan Hüseyin Sümbül'ün Rus mafyasıyla ilişkileri konusunda soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu.
Sağlar, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
" * Kourganskaya adlı Rus mafyasının en önemli kolu olarak kabul edilen örgütün ülkemizdeki faaliyetleri ve işbirliği içerisinde bulundurduğu kişi veya yasa dışı suç örgütleri konusunda devletin ilgili güvenlik veya istihbarat kuruluşlarının yaptığı herhangi bir çalışma var mıdır? Var ise, bu konuda elde edilmiş bilgiler doğrultusunda herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?
* Kourganskaya mensubu Andrei Tykın, Türkiye'ye hangi sürelerle, ne zaman ve kaç kez gelmiş, kimlerle görüşmüştür. Tykın'ın eşi Elena Shulmilova halen ülkemizde ikamet etmekte midir? Ülkemizde hangi tarihler arasında, nerede bulunmuş ve kimlerle temasta bulunmuştur?
* Bursa Emniyet Müdürlüğü'nün, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdığı 30 Kasım 1997 tarihli yazısında Shumilova'nın Andrei Tykın ile, Hüseyin Sümbül'e ait 0532 421 14 78 numaralı telefondan görüştüğü belirtilmektedir. Sümbül'le ilgili herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır? Aynı yazıda Sümbül için "Eski başbakanlarımızdan Tansu Çiller'e ait olduğu söylenen bir otelin müdürlüğünü (veya işletmeciliğini) yaptığı belirtilmektedir. Sümbül'le Çiller arasındaki ilişkinin muhtevası konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?
* 0532 214 29 55 nolu telefon kim aittir? 1532 421 14 78 ve 0532 214 29 55 nolu telefonlarla Çiller ve Özer Uçuran Çiller görüşmüşler midir? Bu numaralardan Çiller çiftine ait telefonlar aranmış mıdır? Aynı numaralardan Macaristan, Rusya, Kıbrıs ve Azerbaycan'la görüşmeler yapılmış mıdır?"