Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı: Tehdidi görürsek gerekeni yaparız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı: Tehdidi görürsek gerekeni yaparız

04.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan, Menbiç ve Fırat’ın doğusu için ABD’nin verdiği sözlerin tutulmasını beklediklerini ifade ederek, “Fırat’ın doğusundan çekileceği sözü var. Temenni ederim ki bunu kısa zaman içinde hallederler. Biz tehdit altında yaşamak istemiyoruz. Tehdidin emaresini gördüğümüz anda gereğini yaparız” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı: Tehdidi görürsek gerekeni yaparız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Suriye’de Fırat’ın doğusuna olası operasyon, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı, yeni askerlik sistemi, yerel seçimler, Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve FETÖ ile mücadele gibi konularda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

14 ŞUBAT’TA ZİRVE: Rusya, Türkiye ve İran’da zirve yapacağız. 14 Şubat’ta Soçi’de bir araya geleceğiz. Soçi’de daha önce başlattığımız zirvenin ikinci turuna başlayacağız. Yine orada da Rusya, Türkiye, İran üçlü olarak bu zirvemizin tekrarını yapacağız. Temenni ediyorum ki bu güzel gidişe yeni bir anlam kazandıracak, yeni bir güç katacak. Çünkü Suriye’deki bu süreç Cerablus, Afrin, İdlib bütün bunlardan sonra her geçen gün daha iyiye doğru gidiyor. Temennimiz odur ki Suriye halkı kendi topraklarına dönme imkanını bulsun.

CHP’LİLER GÜCENMESİN: (Yerel seçim manifestosu) Genç kuşak 94’ü bilmez. Yerel yönetime talip olanların bu konuda kararlılığının olması lazım, dertli olması lazım. İstanbul’da su yoktu, CHP’den almıştım. O zaman 8 milyondu nüfusu. Şu anda 15.5 milyon nüfus var, İstanbul bir devlet. Küvetler, satın alınan su ile doldurulurdu. Bunları yaşadık. Geldik, 1 yılda bu işi çözdük. 2040’a kadar su sıkıntısı olmayacak. Hava kirliydi, gazeteler maske dağıtıyordu. Bundan CHP’li dostlarımızın gücenmemesi lazım. Demokrasi yerelde başlar. Önce yerel politikayı başarması lazım, yereli başaramayan geneli başaramaz. Çöp dağları, susuzluk bunlar şimdi yok.

Haberin Devamı

ORTADAN KALDIRDIK: (Suriye’deki kriz) Türkiye’nin kuzey Suriye politikası Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini esas alıyor. Biz Suriye halkının dağılıp parçalanmasından yana değiliz. Koalisyon güçlerinin böyle bir derdi hesabı yok. Biz gerek Rusya, gerek İran, Soçi’de başlayan bütün çalışmalarda buna ciddi, kararlı vurgu yaptık. İstanbul’daki dörtlü zirvede de yine buna vurgumuzu yaptık. Ayn El Arab’tan Kamışlı ve doğuya doğru giden bu koridoru biz özellikle güvenli bölge olarak ele alıyoruz. Bazıları bunu tampon bölge olarak da değerlendiriyor. Ortalama olarak derinlikleri bunun Sayın Trump’ın da ifade ettiği gibi 30-32 km. Bu bazı yerlerde fazla, bazı yerlerde daha az olabiliyor. Ama burayı aslında terör koridoru olarak PYD-YPG kullanmak istediler. İdlib’te bunu çok daha sağlam zemine oturtmuş olduk. Eğer İdlib’te kararlı duruşumuz olmamış olsaydı en az 300-400 bin İdlib halkı ya sınırımıza gelecekti ya içeri girecekti.

Haberin Devamı

MENBİÇ KİLİT NOKTA: Sıkıntı Münbiç’te. Esas halkı yüzde 85-90 Arap, asli yapı bozuldu. Buraya PKK girdi. Obama bana söz verdi. ‘Biz burayı boşaltacağız’ dediler. Oldu mu olmadı. Trump da yapacaklarını söyledi. 90 gün dediler; 9 ay oldu. Şimdi ise biraz emarelerini görür gibiyiz. Münbiç’te Rusya veya biz devriye olayını çözüme kavuşturalım. Orası kilit nokta haline geldi. Trump da kararlılık koyuyor. Heyetimiz Rusya’ya gitti, döndü. Olumlu gelişme olduğunu öğrendik. Bu olumlu gelişme ile bu örgütler burayı terk ederler ve buranın asli sahipleri topraklarına yerleşirler.

İPİ KOPARMAYACAKSINIZ: (Çok yönlü dış politika) Suriye ile alt düzeyde dış politika yürütülüyor. İstihbarat örgütleri birçok noktada. İstihbarat örgütleri liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız noktasında olamaz. Liderler devreden çıkar ama kendi istihbarat örgütünü bu noktada ilişkileri, münasebetleri sürdürmesi bakımından bunu kullanır, değerlendirir. Öyle veya böyle düşmanınız dahi olsa ipi tamamen koparmayacaksınız. Olur ki o ip size lazım olabilir. Bir siyasi tarih açısından da bakınca bu geleneği değerlendirerek bakmak durumundayız.

Haberin Devamı

TEHDİT ALTINDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ: Biz nerede petrol var nerede yok diye bakmıyoruz. Ciddi petrol olan yerler var. Bununla ilgilenmiyoruz. Terör örgütleri rafine edip satıyorlar. 750 milyon dolar gibi gelirleri var. Biz kararlı mücadele sürdüreceğiz. Fırat’ın doğusundan çekileceği sözü var. Temenni ederim ki bunu kısa zaman içinde hallederler. Biz tehdit altında yaşamak istemiyoruz. Tehdidin emaresini gördüğümüz anda gereğini yaparız. Hazırlığımız var. Kalkıp da şu tarihte şu, bu diye konuşulmaz. Silahların geri toplanması konusunda taahhüdünü yaptılar. Biz Münbiç’i bize vermeleri gerektiğini söylüyoruz. Koalisyon yapsın diyorlar. Koalisyona güvenemeyiz. Geçmişteki tecrübeler teyit ediyor.

TAPAN İNSANLAR VAR: (FETÖ ile mücadele ve iadesi) Terörist başının verilmesini bekliyoruz. FBI’ın çalışmaları neticesinde buradan bir karar çıkması sağlanabilir. Kongrede FETÖ’nün ayakları var. FETÖ terör örgütüne hala tapan insanlar var. Sıkıntı burada. Tamamen temizlendi diyemeyiz. Daha yapılacak çok operasyon var. Devlet içinde poliste, askerde var. Var oğlu var. Bütün bünyeyi sarmış.

Haberin Devamı

Askerlikte 3-6-9-12 modeli

Askerlik düzenlemesi: Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedelliyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9’da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimiz çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız.

MHP ile ortak beka kaygımız var

PAZARA KADAR DEĞİL MEZARA KADAR: (Cumhur İttifakı) 15 Temmuz’un ruhunda ne var? Gerçekten milliyetperver, vatansever olanlarla milletin düşmanı, vatanın düşmanı olanların mücadelesi var. Bizim MHP ile azami müştereklerimiz var, diğerleri ile yok. Diğerlerinin ise birbirleri ile azami müşterekleri bırakın, birliktelik olabileceğine inanmıyorum. Çıkar hesapları onları bir araya getirdi. Cumhur ittifakı 7 Ağustos’ta başladı. Ortak bir beka kaygımız var. Gelecekle ilgili değerleri ortaya koyabiliyoruz. Bu ittifak pazara kadar olmaz mezara kadar olur. Birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımız var.

HDP EŞİTTİR PKK, YPG

ANLAŞILIR DEĞİL: HDP eşittir PKK, YPG, PYD. Sağa sola saptırmanın anlamı yok. Başlarındakiler söylüyor zaten. Kongrelerinde bile ne bayrak asmışlardır ne de İstiklal Marşı söylemiştir. CHP’nin bunlarla beraber olması anlaşılır değil. İYİ Parti ve Saadet’in de iş tutması anlaşılır değil, izahı yok. Pazarlıktan kaynaklanıyor. Oradan bir şey koparırsa gidiyorlar.