Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Herkes kendi yoluna’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Herkes kendi yoluna’

24.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AK Parti ile MHP arasında yaşanan “af” gerilimi, iki parti arasında yerel seçimde işbirliği arayışının sonu oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti ile yürütülen “yerel seçimde ittifak” müzakerelerine dünkü grup konuşmasıyla nokta koydu. “Parti olarak herhangi bir ittifak beklentimiz, ittifak arayışımız, ittifak niyetimiz geldiğimiz bu aşamada artık kalmamıştır” diyen Bahçeli, İstanbul dahil Türkiye’nin her seçim bölgesinde aday çıkaracaklarını bildirdi. Bahçeli’nin restine restle karşılık veren Erdoğan, “Mademki ‘biz yolumuza’ diyorlar, biz de ‘herkes kendi yoluna’ deriz” diye konuştu. Erdoğan buna karşın, Cumhur İttifakı’na leke gelmesini asla istemediklerini vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Herkes kendi yoluna’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “yerel seçimlerde ittifak yok” sözlerine, “Biz de aynı şekilde kendi adaylarımızla yerel seçimlerde meydanlarda olacağız. Ama biz Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız. Cumhur İttifakı’na herhangi bir leke gelsin asla istemeyiz. Madem ki, ‘biz yolumuza’ diyorlar, biz de, ‘herkes kendi yoluna’ deriz” diye konuştu. Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında Bahçeli ile arasında polemiğe yol açan konuları değerlendirdi. Erdoğan, şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

KENDİ YOLUMUZU TAKİP EDERİZ: Yeni yönetim sisteminin inşası gibi temel konularda ittifak içinde olmak, iki ayrı siyasi partinin her konuda aynı çizgiyi takip etmesini gerektirmiyor. AK Parti ve MHP, her biri kendi politikaları olan iki ayrı partidir. Anlaştığımız hususlarda birlikte hareket ederken farklı düşündüğümüz konularda da her birimiz kendi yolumuzu takip ederiz.

KİŞİSEL SAYGISIZLIK YAPMAYIZ: MHP ile son dönemde af, erken emeklilik, Danıştay’ın kararı gibi kimi hususlarda farklı düşündüğümüz görülüyor. Biz, Cumhur İttifakı’na verdiğimiz önem sebebiyle, bu farklılıklarla ilgili değerlendirmelerimizi mümkün olduğu kadar yapıcı bir dille ifade etmeye çalıştık. Politikalarımızı sonuna kadar savunuruz ama kimseye kişisel olarak saygısızlık etmeyi aklımızın köşesinden dahi geçirmeyiz. Mesela, af meselesi ilk gündeme geldiğinde hemen arkadaşlarıma talimatı verdim, bu işi tüm boyutlarıyla masaya yatırdık. Karşımıza çıkan manzara teklif edilen tarzda bir düzenlemenin, milletimizin vicdanını rahatsız edecek neticelere yol açacağını gösterdi.

Haberin Devamı

BARONLA DA MÜCADELE ETTİK: Kalkıp da uyuşturucu baronları ile uyuşturucu baronlarına torbacılık yapanları bir araya getirmek veya ayrı ayrı değerlendirmek... Bunu anlamak da mümkün değil. Biz devlet olarak uyuşturucu baronları ile de mücadele ettik, torbacılarla da mücadele ettik, onu içenlerle de mücadele ettik ve etmeye devam ediyoruz. Şu anda cezaevlerinde 50 binin üzerinde sadece uyuşturucu mahkumu var.

KADER MAHKÛMU DİYECEĞİZ: Şimdi soruyorum; Allah aşkına bunlara kader mahkumu diyebilir miyiz? Efendim ‘aldatılmış’. Ne demek aldatılmış? Katillere mi kader mahkumu diyeceğiz? Hırsızlık yapanlara mı kader mahkumu diyeceğiz? Biz devlete karşı işlenen suçlarda, devlet olarak burada yapılabilecek ne varsa bunu yapmaya gayret ederiz. Emeklilikte yaşa takılanlar meselesinde de karşımıza ülkenin kaldıramayacağı bir yükün fotoğrafının çıktı.

MHP FARKLI TERCİH YAPTI: Elbette herkesin siyasi tercihlerine saygı duyarız ama meselenin büyük ve güçlü Türkiye hedefimize zarar verecek boyuta ulaşmasına da gönlümüz razı gelmez. Bunun için, artık bu tür meselelerdeki görüş farklılıklarımızın Cumhur İttifakı’na gölge düşürmesine fırsat vermemeliyiz. Cumhur İttifakı, Türkiye’nin son yıllardaki en önemli kazanımlarından biri. Biz, bu ittifakın ruhuna zarar verecek hiçbir işin içinde olmadık, olmayız. Milletimizin bize emaneti olan Cumhur İttifakı’nı, günlük siyasi tartışmaların üzerinde tutmak istedik. Gördük ki MHP kendisi için çok farklı bir tercih yaptı. Saygı duyarız. Söyleyeceğimiz tek şey, yerel seçimlerde madem ki ‘biz yolumuza’ diyorlar, biz de ‘herkes kendi yoluna’ deriz. 2019 Mart’ında elde edeceğimiz başarı, unutmayın 2023’e kadar olan dönem için önümüzü açacaktır.

Haberin Devamı

‘İstiklal Marşı’ndan başka ant tanımıyoruz’

Danıştay yetki aşımı yaparak, Türkiye’yi geldiği yer itibarıyla kesinlikle hak etmediği bir tartışmanın içine sürükledi. Bu karar, birtakım eski hastalıkların hala bünyemizde yaşadığını gösteriyor. Andın ilk halini, Türk Ocaklarını kapatmasıyla, üniversiteleri perişan etmesiyle bilinen Reşit Galip yazmıştır. İnsanları kafataslarına göre sınıflandıran çalışmaları destekleyen bu kişi, aynı zamanda Türkçe ezan zulmünün de mimarıdır... Bize göre milletimizin en büyük ve en etkili andı İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşımız dışında bir ant tanımıyoruz, tanımayacağız.

Haberin Devamı

TÜRKÇÜ DEĞİLİM: Ben Türk’üm ama ben Türkçü değilim. O başka bir şey, o başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır, yok. Her etnik unsur, kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Türk de Kürt de eder, Laz’ı da Çerkez’i de eder, Roman’ı da eder ama ‘cılık cılık’ etmez. Mesele bu. Şimdi sizin Türkçülük yapma hakkınız var ama öbür tarafta benim Kürt vatandaşımın siz böyle yaptığınız zaman ne hakkı doğar? Kürtçülük yapma hakkı doğar. Bırakalım herkes kendi etnik kimliğiyle övünsün ama asla bunu kalkıp da ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım.

‘Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız’

Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin, “Cumhur İttifakı bitti mi?” sorusuna, “Cumhur İttifakı noktasında bizim bir sıkıntımız yok. Biz Cumhur İttifakı’nın devamından yanayız. Cumhur İttifakı’na herhangi bir leke gelsin asla istemeyiz. Çünkü ‘Cumhurun İttifakı’ demek milletimizin aynı değerlere inanan ittifakı demektir” yanıtını verdi. Bahçeli ile yakın zamanda bir görüşmesinin olup olmayacağı sorusu üzerine ise Erdoğan, şu anda gündemde olmadığını ancak görüşmenin olmaması için bir sebebin bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Bahçeli de, grup toplantısının ardından gazetecilerin soruları üzerine, “Cumhur İttifakı duruyor, yerelde ittifak yok” açıklamasını yaptı. Daha önce İstanbul’da aday çıkarmayacaklarını söyleyen Bahçeli, yeni karar doğrultusunda İstanbul’da da kendi adaylarıyla yarışacaklarını açıkladı.

Bozdağ’a sahip çıktı: Yol arkadaşımı feda edemem

Bizim ortaya koyduğumuz bu fotoğrafta, tek tipçi rejim özentisi bir metnin çocuklarımıza her sabah okutulmasının yeri var mıdır? Hele hele meseleyi hukuki boyutuyla değerlendiren Anayasa Komisyonu Başkanımızın (Bekir Bozdağ) kökeni ve meşrebi üzerinden, gerçekten incitici ve ayrımcı bir tarza indirgenmesinin kime ne faydası vardır? Bir taraftan ‘Ben kökeniyle uğraşmam, ayrımcı değilim’ diyeceksin ama Anayasa Komisyonu Başkanımız, benim şu anda milletvekilim ve yıllarca bu ülkede bakanlık yapmış olan arkadaşımıza bu şekilde bir taraftan hakaret, bir taraftan tehdit savuracaksın. Kusura bakma... Onun da arkasında tamamıyla bizler varız. Doğrusu, bakanımıza yönelik bu tehdidi ve hakareti gerçekten bir genel başkana yakıştıramadım çünkü bu çok çok üzücüydü. Buna yol arkadaşımı feda edemem. Kökeni Kürt olabilir ama kendisi bir defa bu ülkede bu millete hizmet etmenin şuurunda, onun aşkını yaşamış olan bir yol arkadaşımdır.