Siyaset Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

15.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD ve koalisyon ortaklarının Suriye’ye düzenlediği operasyonla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rejimin daha önce de çeşitli defalar  yaptığı bu tür saldırıların cevapsız bırakılması elbette düşünülemezdi. Bu bakımdan yapılan operasyonu doğru buluyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul’da partisinin Fatih, Başakşehir ve Avcılar ilçe örgütlerinin kongrelerine katıldı. Kongre öncesi bu ilçelerde vatandaşlara da seslenen Erdoğan, ABD ve koalisyon ortaklarının Suriye’de Esad rejimine yönelik gerçekleştirdiği operasyonu değerlendirdi. Erdoğan, şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

‘Operasyonu takip ettik’

Son günlerde rejimin kimyasal silahlarla yaptığı saldırın ardından ABD ve Rusya’nın başını çektiği bir restleşmeye şahit olduk. Bu sabah erken saatlerde Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından füze ve uçaklarla rejim hedeflerine yönelik sınırlı olduğu açıklanan bir operasyon yapıldı. Onun için bu gece de uykusuz geçti zaten, hep bunu takip ettik. Rejimin daha önce de çeşitli defalar yaptığı bu tür saldırıların cevapsız bırakılması elbette düşünülemezdi. Bu bakımdan yapılan operasyonu doğru buluyoruz. Niye? O kimyasal silahlarla o yavruların düştüğü durumu herhalde tasvip etmemiz mümkün değil. Kimse bunun faili, bunun bedelini ödemesi lazım. Böylece rejim, son günlerde tırmandırdığı muhaliflere yönelik insanlık dışı hak, hukuk tanımaz saldırılarının cevapsız kalmayacağını görmüş oldu. Ancak kimyasal saldırıya gösterilen bu hassasiyetin, rejimin konvansiyonel silahlarla katlettiği 100 binlerce masum Suriyeli için de sergilenmesi gerektiğine inanıyoruz.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

‘Bu oyunu çoktan çözdük’

Olay sadece kimyasal değil. Kimyasallarla şehit edilenlerin sayısı bir miktar, ama konvansiyonel silahlarla bunların katbekat fazlası insan şehit edildi. Evvela 2011’de Dera’da başlayan hadiselerden beri katledilen 100 binlerce masum çocuğun, kadının, sivilin hesabı sorulurdu, sormadılar. Maalesef Suriye’de oynanan oyun başkadır. Suriye’de yapılan iş, önce rejimin zulmüne sessiz kalmak, ardından bir terör örgütünün el altından destekleyip sahaya sürülmesi, sonra da başka bir terör örgütüyle asıl projeyi hayata geçirmektir. Bunları kimse görmezden gelemez ama biz bunları hep konuştuk, hep söyledik. Bu oyunu çoktan çözdük. Eğer hedef DEAŞ’sa biz DEAŞ’la zaten savaşıyoruz. DEAŞ’a karşı mücadelemizi verdik. Nerede? Fırat Kalkanı Harekâtı’nda 3 bin DEAŞ’lıyı oralardan etkisiz hale getirerek attık.

‘Çözümü en çok biz isteriz’

Suriye’de gerçekten ülke halkının güvenliği, huzuru, geleceği, hakları için bir adım atılacaksa önce hem rejime hem DEAŞ, PYD tüm terör örgütlerine karşı aynı ilkeli tavrın ortaya konması gerekir. Suriye halkı rejimle terör arasında tercih yapmak zorunda bırakılmamalı. Türkiye olarak Suriye topraklarını tüm terör örgütlerinden temizleyerek güvenli ve yaşanabilir alanlar haline getirmek istiyoruz. Bunun için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Sınırları içinde 7 yıldır 3.5 milyon Suriyeliyi misafir eden bir ülke olarak Suriye meselesine hakiki bir çözüm bulunmasını en çok biz isteriz.

Haberin Devamı

‘Şakır şakır Türkçe’

Fatih’te girdiğim, kahveyi içtiğimiz yerde orada ders çalışan Suriyeli gençleri gördük. Şakır şakır Türkçe konuşuyorlar. Mutlu oldum, sevindim.”

‘Gelin tüm silahları masaya yatıralım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

Suriye’ye yönelik müdahaleler konusunda “Eli kolu bağlı duramayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü operasyonu gerçekleştiren ve bölgede etkin olan ülkelerle irtibat halinde olduğunu dile getirdi. Tüm dünyaya kitle imha silahları konusunda görüşme çağrısı yapan Erdoğan şöyle devam etti: “Bu sabah (dün) İngiltere Başbakanı May’la telefonla görüştüm. Güzel bir görüşme oldu ve bu atılan adımın içeriğini kendileriyle görüştük. Tabii Rusya ve Amerika arasındaki sıkıntının da bir an önce çok daha barışa yönelik bir çözüme kavuşmasında fayda olduğunu da kendileriyle işledim. Bu bölgede üzerimizdeki görev, yük çok ağır. Niye? 911 kilometre bizim sınırımız var. Burada akrabalıklar var, bu bağlar var. Sorumluluğumuz fazla. Birileri gibi eli kolu bağlı duramayız. Ne yapacağımızın planı, programını çok iyi yapmamız lazım. Kendimiz ve Suriyeli kardeşlerimiz için doğru bildiğimiz yolda ilerleceğiz. Ne rejimin zulmüne rıza göstereceğiz ne de PYD ve DEAŞ terör örgütlerine göz açtıracağız.

Haberin Devamı

Buradan tüm dünyaya bir çağrıda bulunuyorum: Gelin, kimyasalıyla konvansiyoneliyle kitle imha silahlarının her çeşidinin ve mevcut silahların geleceğini masaya yatıralım. Gelin, Suriye’deki son krizi, yeni nükleer ve konvansiyonel silahlanma projelerine dev kaynaklar artırmanın değil, bu imkanları tüm insanlığın hayrına kullanmanın vesilesi haline getirelim. Bu teklifi de yaptım ha. Neydi o teklif? Gerek Amerika’ya gerek Batı’ya, gerek Rusya’ya şunu da yaptım. Dedim ki, ‘Gelin bu 3.5 milyon sadece bizde var. Dünyaya dağılmış mazlumlar var. Biz burada bunlara konutlar yapalım. Bu silahlanma yarışını bir kenara koyalım. Bu teröristleri buralardan defedelim. Güvenli bölgeler oluşturalım.’ dedim. Ne zaman? Sayın Obama döneminde. ‘Çok güzel’ dediler. Ama ne yazık çok güzel diyenler bu konuda adım atmadılar. Suudi Arabistan’a da yaptım bu teklifi. Ama olumlu yaklaşmadılar. Bu başarılsaydı dünya herkes için daha güvenli, daha yaşanabilir bir yer haline dönüşecekti.”

Haberin Devamı

‘160 bin kişi geri döndü’

“Suriye’de etkinlik yürüten unsurlar içinde kontrolü altındaki bölgeleri, güvenliği ve altyapısıyla yeniden yaşanabilir kılan tek güç Türkiye’dir. Bizim operasyon bölgelerimizde rejimin ve terör örgütleri eliyle sahada varlık gösterenlerin operasyon yürüttüğü yerlerin durumu mukayese edildiğinde bu gerçek daha iyi anlaşılacaktır. Ülkemize sığınan milyonlarca Suriyeli’den ne rejimin ne PYD’nin ne de DEAŞ’ın hakim olduğu yerlere kimse geri dönmüyor. Ama Türkiye’nin bulunduğu her yere akın akın geri dönüşler başladı. Nereye? Cerablus, El Rai, El Bab, buraya 160 bin kişi şu ana kadar döndü. Allah’ın izniyle kısa bir zaman içerisinde onun daha fazlası Afrin’e dönecek. Göreceksiniz.”

‘Ne işin var senin Hatay’da?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Spor Kompleksi’nin önünde toplananlara hitap etti. Erdoğan, ÖSO mensuplarına “terörist” denildiğini hatırlatarak, “Bay Kemal ne diyor? Onlar diyor terör örgütü. Onlar benim Mehmetçiğimle Afrin’de savaşan yiğitler. Sen terör örgütü mensuplarıyla kol kola gidebilirsin ama onlar terör örgütüyle değil tam aksine benim Mehmedimle kol kol Afrin’de savaştılar, savaşıyorlar. İşte şu anda Afrin’de etkisiz hale getirilenler sayısı ne oldu biliyor musunuz? Yaklaşık 4 bin 200. Yürüyeceksin millet yürüyecek arkanda. Bak hani gitmiyordun ne oldu? Şimdi Hatay’a gitmiş. Hani sanatçılarla dalganı geçiyordun. O adamın yanında ne işiniz var diyordun. Ne işin var senin Hatay’da? Niye? Kardeşlerim hesaba çektiler. Yanlış oluyor dediler. Gitmen lazım dediler” diye konuştu.

Kafeye sürpriz ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih 6. Olağan İlçe Kongresi öncesi Fatih Camii karşısında bulunan bir kafeye sürpriz ziyaret gerçekleştirdi. Kafeye girerek sade Türk kahvesi içen Erdoğan, burada bulunanlarla sohbet etti, işletme sahibinden kahve tarihçesi hakkında bilgi aldı. Erdoğan’ın kafede olduğunu gören vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Çıkışta dışarıda bekleyenlerle sohbet eden Erdoğan, bazı vatandaşlarla da fotoğraf çektirdi. Kendileri içinde büyük bir sürpriz olduğunu söyleyen işletme sahibi, “Kahve hakkında bilgi verdik. Türk kahvesi içti. Kahvenin hikayesini anlattık. Çocuklara oyuncak dağıttı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Operasyonu doğru buluyoruz

‘Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız’

Başakşehir’de Kanal İstanbul Projesi’ne değinen Erdoğan, “Kanal İstanbul’a, bu yıl içinde süratle başlayarak Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacağız. Bu gecikmenin bedelini gördünüz değil mi? İşte bir gemi geldi, yalıya girdi. Gecikmenin bedelini ödedik. Süratle Kanal İstanbul’u da inşallah bu yıl içerisinde başlayıp süratle bitirip ve buralar bambaşka olacak” dedi. Başakşehir’in ardından Avcılara geçen Erdoğan, şunları söyledi: “16 yıl önce nasıl bir İstanbul vardı, bugün nasıl bir İstanbul var? Havası kirli bir İstanbul aldık mı? Suyu olmayan bir İstanbul aldık mı? Çöp dağlarının olduğu bir İstanbul aldık mı? O çöp dağlarının olduğu İstanbul’u kimler yönetiyordu? CHP yönetiyordu. Bu bilindiği halde şu güzelim Avcılar’ı nasıl oluyor da CHP’ye teslim ediyoruz. Haşa siz değil, edenler için söylüyorum.”

‘Gerilim daha fazla tırmandırılmamalı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan-Putin görüşmesinde, ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye rejimine yönelik düzenledikleri harekat hakkında fikir teatisinde bulunuldu. Erdoğan, Türkiye’nin kimyasal silah kullanımını öteden beri şiddetle kınadığına işaret ettiği görüşmede, bölgedeki gerilimin daha fazla tırmandırılmaması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, Macron ile görüşmesinde ise kimyasal saldırıların cevapsız kalmamasının önemine değindi. Şam rejiminin gerek kimyasal gerek konvansiyonel silahlarla gerçekleştirdiği saldırıların son bulması ve Suriye halkının barışa kavuşması için siyasi çözümün şart olduğunu belirtti. Erdoğan-May görüşmesinde de Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Görüşmede, Erdoğan’ın gerilimin daha fazla tırmandırılmamasının önemini de vurguladığı kaydedildi. -AA