Siyaset Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

01.03.2021 - 16:17 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 15.55'te başladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Kademeli normalleşme adımlarıyla ilgili yol haritası kabine toplantısında kararlaştırılacak. İller, Bilim Kurulu’nca belirlenen vaka sayıları, aşı oranları gibi kriterlere göre 4 farklı gruba ayrılarak normalleşme takvimine alınacak. Toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılan illerde hangi adımların atılması gerektiği konusunda detaylı bir sunum gerçekleştirecek. Koca’nın sunumunda aşılama çalışmalarında gelinen aşama, mutasyonlu virüsün görüldüğü iller ve yayılmasının engellenmesi için alınan tedbirler de yer alacak.

Haberin Devamı

‘YERİNDE KARAR’

Sunulan bilgiler ışığında kabinede, “yerinde karar” ilkesi doğrultusunda hangi illerde kademeli normalleşmenin başlatılacağı belirlenecek. Özellikle düşük riskli illerde sokağa çıkma kısıtlamalarının gevşetilmesi, restoran ve kafelerin belli koşullarda açılmasına izin verilmesi bekleniyor. Yol haritası kapsamında sokağa çıkma sınırlamaları, hafta sonu uygulamasından başlayarak illerdeki risk durumu dikkate alınarak aşamalı şekilde kaldırılacak. Kırmızı ve turuncu listelerde yer alan, yani çok yüksek riskli ve yüksek riskli illerde kısıtlamalara devam edilirken, sarı ve mavi listelerde yer alan, yani orta ve düşük riskli illerde kısıtlamaların gevşetilmesi gündeme gelecek. Büyükşehirler arasında salgın tedbirlerinin gevşetilmesine en yakın ilin Ankara olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

YÜZ YÜZE EĞİTİME

Kabinenin gündemindeki bir diğer önemli konu ise, daha önce 1 Mart’ta başlayacağı duyurulan, ancak 2 Mart’a ertelenen yüz yüze eğitim olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart’ta eğitim öğretime geçişi planlanan tüm okullarda yüz yüze eğitim ve sınavlara illerin salgın koşullarına göre 2 Mart’ta başlanacağını açıklamıştı. Yüz yüze eğitimin hangi illerde ne zamana başlayacağına illerin risk durumuna göre karar verilecek. Bu çerçevede liselerde yüz yüze yapılması planlanan sınavlar konusunda da son sözü kabine söyleyecek. Toplantının ardından kabinenin aldığı kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak.

Normalleşme ve renk kodları

Düşük Koronavirüs Riski (mavi): 100 binde 10’un altında vaka görülen iller

Orta Koronavirüs Riski (sarı): 100 binde 11-35 arası vaka görülen iller

Yüksek Koronavirüs Riski (turuncu): 100 binde 36-100 arası vaka görülen iller

Çok Yüksek Koranavirüs Riski (kırmızı): 100 binde 100’ün üstünde vaka görülen iller.