Siyaset Davutoğlu emanetçi değil

Davutoğlu emanetçi değil

28.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakanlığının son gününde Ak Parti Kongresi’nde ‘evladım’ dediği partisine veda eden Erdoğan, Davutoğlu’na ‘her aşamada katkı’ sunacağını söyledi. ‘Pensilvanya’ ile mücadele edeceğini de belirten Erdoğan, “Aşkımı, sevdamı, tutkumu size emanet ediyorum” dedi

Davutoğlu emanetçi değil

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığının son gününde Ak Parti kongresinde konuşarak “Evladım” diye nitelendirdiği partisine duygusal mesajlar ve uyarılarla veda etti. Yeni Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun emanetçi olmadığını vurgulayan Erdoğan, partililere “Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı önce Allah’a, sonra sizlere emanet ediyorum” dedi.
Erdoğan, dün Ak Parti’nin 1. Olağanüstü Kongresi’nde yaptığı veda konuşmasında özetle şunları söyledi.
* 13 YIL, 13 GÜN: 13 yıldır gururla taşıdığım genel başkanlık vazifesini artık sizlere teslim ediyorum. Genel başkanlık vazifem, 13 yıl, 13 gün sonra, işte bugün nihayete eriyor. Bugün değişen, sadece şekildir, öz değişmiyor. Sadece isimler değişiyor. İsimler fanidir. Baki olan davadır. Bu büyük dava mensuplarıyla şereflenmez; tam tersine, mensuplarına şeref verir.
* ELİMİ UZATIYORUM: Başbakan olarak son günümde, Ak Parti’nin genel başkanı olarak son dakikalarımda, buradan, bizi sevsin ya da sevmesin 77 milyonun her bir ferdine bir kez daha musafaha için elimi uzatıyorum. Diyorum ki biz, sizi çok iyi anlıyoruz. Yaşadığınız tarihsel süreci biliyoruz. Sizin yaşam tarzlarınızı, değerlerinizi anlıyoruz. Sizin taleplerinizi, arzularınızı biliyoruz. Milletime sesleniyorum: Sizin de bizi anlamanızı istiyoruz. Nasıl tahkir edildiğimizi, dışlandığımızı, nasıl zulümlere maruz kaldığımızı görmenizi, bilmenizi, anlamanızı istiyoruz.
* HEP SİZLERLE OLACAĞIM: Şahsım, bu partinin kurucusu olarak, bir nefer olarak, her daim sizlerle olacağım, sizlerle birlikte yol yürümeye devam edeceğim. Anayasal ve yasal yetkiler dairesinde, tarafsızlığımızı zedelemeden, iktidarımızın millete hizmet üretmesi için destek ve katkılarımı sunmayı sürdüreceğim.
* TEK ADAM PARTİSİ OLMAYACAK: Şahsım da bu yeni süreçte, Davutoğlu kardeşime her aşamada katkı sunacağım. Şunu açıkça ifade ediyorum, altını çizerek ifade ediyorum. Sayın Davutoğlu bir emanetçi değildir. Ak Parti, bir tek adam partisi olmadı ve olmayacak.
* VEDANIN VAKTİDİR: Artık vedanın ve ayrılığın vaktidir. Allah’a hamdolsun, bu veda ve bu ayrılık, sadece yeni bir başlangıç içindir. Eskisi kadar olmayacak ama yine görüşecek, yine muhabbet edecek, yine birlikte yol yürümeyi sürdüreceğiz. Vedanın ve bu ayrılığın benim için ne kadar zor olduğunu eminim ki her biriniz hissediyorsunuz.
* AK PARTİ 5. ÇOCUĞUM: Ak Parti, adeta benim bir çocuğumdu. Bir kez de burada, bu son kongremde, beşinci çocuğum olan Ak Parti nedeniyle zaman zaman ihmal etmek zorunda kaldığım çocuklarımdan helallik diliyorum. Onların annelerinden, eşimden, helallik diliyorum. Tek tek her birinizden helallik diliyorum. Ben de her birinize hakkımı helal ediyorum.
* BİTİŞ YENİ BAŞLANGIÇTIR: Her bitiş, yeni bir başlangıçtır. Güneşin batışı, doğacağına delalettir. Karanlığın sonu hep aydınlık; gecenin sonu şafaktır. İnanıyorum ki her ayrılık da aslında bir vuslattır.
* AŞKIM SİZE EMANET: Yeni genel başkan ve başbakan adayımıza şimdiden başarılar diliyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’ni, yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah’a, sonra sizlere emanet ediyorum. Bu konuşmamız bir misyon değişikliği değildir, sadece bir isim değişikliğidir; asla bir veda değildir.

Haberin Devamı

Partiden ayrılan unutulur

Tayyip Erdoğan, Ak Parti’ye veda konuşmasında partinin içinden ayrılanların unutulduğunu belirterek “Unutulmaya namzet adaylar da yok değil, var. Onlar da vakti saati geldiğinde inanıyorum ki o çöplüğün içerisinde yerlerini alacaklardır” diye konuştu. Erdoğan, şunları söyledi:
* HAKSIZLIK ETMİŞTİR: ‘Ben yoksam, dava da yok’ diyenler, en baştan kaybetmiş olanlardır. ‘Ben olmazsam dava ilerleyemez’ diyen, davanın ruhunu anlayamamıştır. ‘Bu dava ancak benim ismimle ayakta kalabilir, şereflenebilir’ diyen, kibir tuzağına düşmüştür. İstişareyi, ortak aklı dışlayan; ortak kararları, şahsi beklentileriyle uyuşmadığı için beğenmeyen bu kutlu davaya haksızlık etmiştir. Zira bu dava hiçbir zaman koltuk davası olmamıştır.
* ONURSUZCA YOK OLURLAR: Bu dava şahsi hırsları, kibri, fitneyi ve nifakı, kıskançlığı, çelme takmayı, başkasının kuyusunu kazmayı her zaman dışlamış, her zaman dairesinin dışına atmış bir davadır. Tarih, davasına ihanet edenlerin nasıl onursuzca yok olup gittiğinin örnekleriyle doludur. Bizim dahi, yakın tarihimiz, davasına ihanet eden, partisine ihanet eden, kendisini seçen milletine ihanet edip zillete düşen isimlere şahit olmuştur. İşte onları hiç kimse hatırlamıyor ve hatırlamayacak, bunu böyle biliniz. Onların iftiralarını hiç kimse hatırlamıyor, hatırlamayacak.
* KİMSE HATIRLAMIYOR: Okyanus ötesinden gelen telefonlarla istifa edenleri, darbecilerin tehditlerine boyun eğenleri, darbecilerin getirdikleri haberlere inananları bugün hiç kimse hatırlamıyor. Safını cesaretten yana belirleyenler, işte bugün izzetleriyle, şerefleriyle, haklı gururlarıyla buradalar. Başkalarının oyuncağı olanlar ise çoktan unutuldular. Ama şunu da unutmayın, unutulmaya namzet adaylar da yok değil, var. Onlar da vakti saati geldiğinde inanıyorum ki o çöplüğün içerisinde yerlerini alacaklardır.

Haberin Devamı

‘KUTUPLAŞMAYI KENARA BIRAKALIM’

Ak Parti kongresinde yaptığı uzun konuşmada 77 milyona çağrı yapan Erdoğan, “Elimi uzatıyorum, yeni sayfa açalım, gönlünüzü samimi açın. Biz sizi anlıyoruz siz de bizi anlayın” ifadesini kullandı. Muhalefeti de yine eleştiren Erdoğan şunları söyledi:
* 1. MECLİS RUHU: Bugün yeni bir Türkiye kurulurken, Türkiye, 23 Nisan 1920’deki özüyle ve ruhuyla yeniden kucaklaşırken, eski küslükleri, dargınlıkları, gerilimleri, kamplaşma ve kutuplaşmaları bir kenara bırakalım diyoruz. Bugün yeni bir sayfa açalım istiyoruz.
* GERİLİM ZARAR VERİR: Her türlü gerilim, kamplaşma ve kutuplaşma, Türkiye’ye zarardan başka hiçbir şey vermedi ve vermez. Yöntemlerimiz, siyaset tarzımız farklı olabilir. Ama hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Hiç kimse kendisini umutsuz, çaresiz, çözümsüz hissetmesin.
* MUHALEFET YENİLENMELİ: Bu noktada, muhalefetin, kendisini yenileme ihtiyacı çok ama çok açıktır. Kendi ilkeleriyle ters düşen, nerede Türkiye düşmanı odak varsa onlarla işbirliğine girişen, yıllardır kıyasıya eleştirdiği paralel yapıya kol kanat geren bir CHP, sağlıklı bir muhalefet yapamaz. Milletin seçtiği cumhurbaşkanının yemin törenine katılmayacağız diye açıklama yapıyorlar. Bu muhalefet tarzı eskimiştir; son kullanma tarihi geçmiştir. MHP yönetimi, şehit cenazelerini istismar etmiş, terörün varlığını adeta kendi varlığına endekslemiştir. HDP de tıpkı MHP gibi, teröre sırtını dayayarak varlık gösteren bir parti olmuştur.
* YENİ TÜRKİYE TANIMI: Yeni Türkiye’de makbul ve makbul olmayan vatandaş ayrımı yoktur; bütün vatandaşlar eşittir. Dolayısıyla yeni Türkiye’nin üzerinde uzlaşacağı temel değerler daha çok demokrasi, daha çok özgürlüktür; yeni Türkiye, eksik bir demokraside uzlaşamaz.
* HSYK’YA TEPKİ: Düşünebiliyor musunuz, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda bakıyorsunuz, bu ülkenin başbakanını kalkıp tweet’lerle tahkir eden ve hakaretler eden yargının savcısına (Zekeriya Öz’ü kastediyor) dava açmamak suretiyle güya kendisi orada farklı bir korumacılığın içine giren sorumlu değildir, sorumsuzdur. Bu kadar sorumsuz olan bir kişiden adalet bekleyebilir misiniz? İşte bunların hesabının sorulacağı günler de yakındır. Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun hem siyasete, hem de halkın doğrudan seçtiği cumhurbaşkanına karşı, son derece nezaketsiz tavırları eski Türkiye’nin bir alışkanlığıdır.

Haberin Devamı

‘Hasan Sabbah benzeri’
Başbakan Erdoğan, Fethullah Gülen cemaatine yönelik ise şunları söyledi: “Hukuk sistemi, bir avuç Haşhaşi’nin şantajına mahkûm bırakılamaz. Kime çalıştığı, kimin çıkarları adına ülkesine ihanet ettiği artık belli olan Pensilvanya, hukuk sistemine emir veremez. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk sistemi, Hasan Sabbah benzeri tehlikeli meczupların oyuncağı asla olamaz. Vatansever hâkim ve savcılar, Haşhaşi’leri temizleyecek, hukuk sistemi üzerindeki gölgeleri kaldıracaklardır. Cumhurbaşkanlığı makamında, bu ihanetin hesabını sormak benim boynumun borcudur.

Haberin Devamı

Halktan helallik istedi

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığına seçilen Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti 1. Olağanüstü Kurultayı’nın yapıldığı Ankara Spor Salonu’na gelişinde, salonun dışındaki vatandaşlara hitap etti. Bugüne kadar Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan sıfatıyla halkın arasında olduğunu söyleyen Erdoğan, “Sizlerden ayrılmıyorum ama inşallah bundan sonra 10 Ağustos’ta seçmiş olduğunuz ilk cumhurun başkanı olarak aranızda olacağız” dedi. Vatandaşlardan haklarını helal etmelerini isteyen Erdoğan, kendi hakkını da helal ettiğini söyledi.