Siyaset ‘Dediğimiz noktaya gelmeleri doğru’

‘Dediğimiz noktaya gelmeleri doğru’

19.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün Ankara’da Crowne Plaza’da (Gimart AVM) düzenlenen ‘Üye Katılım Töreni’nde konuştu.

‘Dediğimiz noktaya gelmeleri doğru’

Kılıçdaroğlu konuşmasında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU KİMDİR?: CHP’yi ne kadar tanıyorsunuz bilmiyorum ama önce Genel Başkanı’nı tanıyın istiyorum. Kemal Kılıçdaroğlu kimdir?. Ben yedi çocuklu bir aileden geliyorum. Rahmetli annem ve bugün en büyüğümüz olan ablam okuma yazma bilmezlerdi. Yedi kardeşten üniversiteye giden sadece benim. Devlette 27.5 yıl çalıştım. Emekli olduktan sonra siyasete girdim. Halktan birisiyim. Anadolu’nun kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde doğdum. Ve kader bizi buraya getirdi. Siyasete girdiğim gün bütün malvarlığımı eşimin yüzüğü dahil kendi internet siteme koydum. Benim görev yaptığım yılları didik didik ettiler. Açık bulamadılar.

KAVGA FALAN YOK: Bir aileye katılıyorsunuz, CHP ailesine katılıyorsunuz. Her ailede de olduğu gibi bizim ailemizde de tartışmalar olabilir ama bu kavgaya dönüşmez, otururuz, konuşuruz, tartışırız.

Haberin Devamı

Bu aileye katıldınız, belli konularda çok dikkatli olmanızı isterim. Adaletten sapmayacaksınız. Hiç kimsenin inancını siyasete malzeme etmeyeceksiniz. Herkesin kimliğine, inancına saygı duymalıyız. Üçüncüsü, herkesin yaşam tarzına saygı duyacaksınız. Burada bizim karnemizin kırık olduğunu ifade edeyim. Biz bir dönem başörtüsünü Türkiye’nin bir numaralı sorunu haline getirdik. Sana ne ya kardeşim başörtüsünden? Herkesin yaşam tarzına saygı göstermek zorundayız.

İNŞALLAH BAŞARIRLAR: Suriyeli kardeşlerimizi en geç iki yıl içinde Allah nasip eder iktidara gelirsek kendi memleketlerine göndereceğiz. Nasıl göndereceğiz? Akılla, mantıkla. Suriye’de önce gideceğiz, yönetimle konuşacağız. Ben bunu defalarca söyledim, neyse, orada adım attılar, onlar da şimdi gidip görüşecekler, inşallah başarılı olurlar. Bu birinci adım. İkinci adım, bunlar gidecek ama bunların yolu, köprüsü, okulu, kreşi, hastanesi yok. Bunları yapacağız. Bunlara can ve mal güvenliği sağlamamız lazım. Oturup, Esad ile bir protokol yapmak lazım. Gerekirse BM’yi devreye koymak lazım. O bölgede Gaziantepli iş adamlarının boş fabrikaları var. O fabrikalar çalışacak, Suriyeliler de orada çalışacak.
Afganlılara gelince, onlar sığınmacı değil, onlar kaçak. Onları uluslararası hukuka göre alıp İran’a geri vereceğiz.

Haberin Devamı

İKİ GELENEK: Bizim iki geleneğimiz vardır. İki konuda siyaset yapmayız. Bir din konusunda, iki askerlik konusunda. Yani Genelkurmay ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nı siyasete malzeme etmeyin. Bu nedenle biz din konusunda, mecbur olmadıkça inanç konusunda konuşmayız. 

‘Keşke dinleselerdi’

Kılıçdaroğlu programın sonunda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hükümetin Suriye politikasına ilişkin sorusu üzerine Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Suriye politikasında da bizim dediğimiz noktaya gelmeleri doğru. Umarım başarılı olurlar. Keşke bizi daha önceden dinleselerdi. Hatalarından dönmek istiyorlar. Ne kadar dönecekler bilmiyorum ama umarım bu hatalardan dönme, kendilerinin özgür iradesiyle gerçekleşmiş olur.”

Canikli’ye taziye telefonu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, annesi Ayşe Canikli’nin vefatı nedeniyle, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’yi telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.