Siyaset Demirtaş: Yeni anayasa yapacak atmosfer yok

Demirtaş: Yeni anayasa yapacak atmosfer yok

10.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye’de yeni anayasayı yapabilecek atmosfer olmadığını, toplumsal psikolojinin de buna uygun olmadığını iddia etti.

Demirtaş: Yeni anayasa yapacak atmosfer yok

Partisinin grup toplantısında özellikle Cizre ve Suriye’deki gelişmelere dikkati çeken Demirtaş, ülkenin can yakan, acil çözüm bekleyen sorunları olduğunu, ama parlamentonun geçen hafta boyunca kapalı olduğunu söyledi. Demirtaş, Cizre’de yaşananları vahşet olarak değerlendirerek, operasyon düzenlenen bodrum katına, Ankara’nın, “temizleyin” talimatı ile girildiğini ileri sürdü. Demirtaş, “Kanaatimiz odur ki; bu insanların hepsi öldü. Toplu katliamı açıklamıyorlar. Toplumda infial yaratmasından çekiniyorlar. Bu nedenle cenazeleri sokaklara dağıtıyorlar. Cizre; Roboski, Suruç ve Ankara gibi tarihe geçecek bir katliama tanık oldu” diye konuştu.

‘Master planı uyduruk’
Başbakan’ın açıkladığı Master Planı’nı da eleştiren Demirtaş, planın 1930’lar zihniyetiyle neredeyse örtüştüğünü söyledi. Demirtaş, “1937’de yeni ruhtan söz edenler, bugün Mardin’de ortak bir yeni ruhtan söz edenlerle ne kadar da birbirlerine benziyorlar... İçinde barış yok, insan yok. Açıkladıkları paket bütün savaş politikalarını örtmeye dönük pakettir. Siz basit bir sorunu bile çözerken muhataplarını yok sayarsanız ortada ciddiyet kalmaz” diye konuştu.
Yeni anayasa yapılacak atmosferin bulunmadığını, toplumsal psikolojinin de buna uygun olmadığını savunan Demirtaş, “AKP’nin dayatmalarını teşhir etmek için oradayız. Yeni anayasa yapılabileceği yönünde inancımız yok, keşke yapılabilseydi. AKP’nin başkanlık dayatması dışında hiçbir şey yok” dedi.
Ak Parti’nin Suudi Arabistan ve Katar’la birlikte Suriye’de kendi anlayışına uygun selefi bir iktidarı amaçladığını ileri süren Demirtaş, CHP Sözcüsü Selim Sayek Böke hakkında iktidara yakın bir gazetede çıkan habere de tepki gösterdi. Demirtaş, “İşte IŞİD anlayışı budur. Hıristiyan olsa ne olacak? Sen nasıl bir milletvekilinin inancını sorgularsın?” dedi.