Siyaset ‘Demokrasinin utanç belgesi’

‘Demokrasinin utanç belgesi’

22.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin tutuklu vekillerle ilgili raporunun açıklandığı toplantıya katılan tutuklu Balbay’ın eşi Gülşah Balbay, ‘Tutuklu vekiller özgürlüklerine kavuşmalı’ dedi

‘Demokrasinin  utanç belgesi’

CHP, milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel ve Nurettin Demir’den oluşan Cezaevlerini İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı “Türkiye Büyük Milletvekili Cezaevi: İradesi Hapsolmuş Bir Ülkenin Çığlığı” başlıklı Tutuklu Milletvekilleri Raporu’nu açıkladı.
CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında komisyon üyesi milletvekillerinin yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve CHP’nin tutuklu milletvekili Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay katıldı.

‘Utanç belgesi’

Ağbaba, raporu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile siyasi parti temsilcilerine göndereceklerini belirtti.
Gülşah Balbay da, “Tutuklu vekiller raporu Türk demokrasi tarihinin yazılı bir utanç belgesidir. Demokrasi paketinin içeriğinde alfabeye q, w, x harfi eklenmek isteniyor ama Mardin, Şanlıurfa, Şırnak vekili tutuklu, bunun neresi inandırıcıdır? Bir an önce bu ayıbın sonlandırılmasını, tüm tutuklu vekillerin özgürlüğüne kavuşmalarını diliyorum” diye konuştu.
Raporun 52 sayfalık önsözünü ise Mustafa Belbay yazdı. Balbay önsözde, “TBMM’nin 2013 yılındaki tutanaklarına bakanlar sıklıkla şu vurguyla karşılaşacaklardır: 8 milletvekili hapishanede. Bu tablo, Türkiye’nin sadece siyasi tarihinin değil, genel uygarlık tarihinin de özetidir” yazdı.

Hatip Dicle de var

Raporda halen tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın yanı sıra bir süre önce cezaevinden çıkarılan CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile milletvekili seçilmesine karşın vekilliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle’ye de yer verildi.

Haberin Devamı

‘12 Eylül’den daha ağır’

Raporda, görüşleri aktarılan tutuklu vekiller şunları şöyledi:
* Kemal Aktaş: Türkiye’de 12 Eylül’den daha ağır koşullar var.
* Engin Alan: Buraya vatansever giren düşman çıkar. Burada bir sürü saçmalık var.
* Hatip Dicle: Tutuklanmamla 86 bin oy iptal edilmiş oldu.
* Selma Irmak: Karavana usulü gelen yemekleri yiyebilmek için Doğa tanrıçasından hep yardım diledik. Yemekten çıkan çivi, tırtıl, sinek, kıl, saç gibi katkı maddelerinin cezaevinin ikramı olduğunu düşündük hep.
* Gülser Yıldırım: 54 bin oy aldım. İçerde olmama değil, aldığım oyların karşılıksız kalmasına üzülüyorum.
* Mustafa Balbay: Diktatörlük bir kişinin milyonlarca insana hükmetmesi değil, milyonlarca insanın bir kişinin diktatörlüğünü kabul etmesidir.
* Faysal Sarıyıldız: 16 kişilik koğuşlarda 40’a yakın insan tutulunca kimi koğuşlarda merdiven altında, lavaboda, mutfak masası üzerinde yatmak zorunda kalınıyor.