Siyaset Diyarbakır'dan ortak çağrı

Diyarbakır'dan ortak çağrı

28.06.2010 - 15:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da 100’e yakın Sivil Toplum Kuruluşu bir araya gelerek PKK’yla ilgili şu ortak bildiriyi hazırladı...

Diyarbakırdan ortak çağrı

Diyarbakır’da 100’e yakın sivil toplum örgütünün bir araya gelerek hazırladığı PKK’ya karşı ortak bildiri yayınlandı. Bildiride PKK’nın eylemsizlik kararı alması ve operasyonların durması gerekliliği vurgulandı.

Haberin Devamı

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu tarafından açıklanan bildiride Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt Sorununun çözümünde demokrasi dışı çözüm araçlarının kullanıldığı, bu nedenle de büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin yaşandığı belirtildi.

Hükümetin Kürt açılımına yönelik çalışmalarına atıf yapılan bildiride "Son bir yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımlar atılamamış ve bu süreç heba edilmektedir" denildi.

-GÜVEN ORTAMI ZEDELENDİ-

Bildiride bu sorunun "yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla" çözülemeyeceğine vurgu yapılırken sorunların kaynağı olarak şu ifadelere yer verildi:

"-Türkiye Toplumuna güven verici demokratik yasalar zaman geçirilmeden yaşama geçirilmediği,

Haberin Devamı

-Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı,

-Seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı,

-Hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı,

-Haburdan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür.

Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir."

-İKTİDAR-MUHALEFET BİRLİKTE ÇÖZÜM BULSUN-

Sivil toplum kuruluşlarının bildirisinin devamında her türlü operasyonun durması ve PKK’nın eylemsizlik kararı alması gerekliliği vurgulandı. Kürt sorununun çözüme kavuşması için çözümde rol oynayacak bütün dinamiklerin sürece müdahil edilmesi gerektiği belirtildi.

Adalet ve Çözüm Girişimi üyesi STK’lar iktidar ve muhalefet partilerini bu konuda ortak kararlar almaya çağırırken "Hükümeti, Muhalefet Partilerini, TBMM’yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt Meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz" denildi.

Haberin Devamı

DTO Başkanı Galip Ensarioğlu açıklamasının sonunda Türkiye’nin barışa giden yolu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini düşündüklerini belirterek bu konuda herkesi duyarlılığa davet etti. Ensarioğlu Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları olarak, ‘silahların sustuğu siyasetin önünün açıldığı bir ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduklarını" dile getirdi.