Siyaset Doç. Dr. Bayram Akça: Özür dilenecek olsa, Atatürk yapardı

Doç. Dr. Bayram Akça: Özür dilenecek olsa, Atatürk yapardı

22.12.2008 - 19:20 | Son Güncellenme:

MUĞLA Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bayram Akça, ‘Ermeni kardeşlerimden özür diliyorum’ kampanyasına tepki göstererek, “Ortada özür dilenecek bir durum yok. Özür dilenecek olsaydı bunu zamanında Atatürk yapardı. Ermeniler, bizden özür dilesin” dedi

Doç. Dr. Bayram Akça: Özür dilenecek olsa, Atatürk yapardı

Asılsız Ermeni soykırımı iddiaları konusunda bir kitap yazan ve bu konuda onlarca makalesi bulunan ve Türkiye'nin çeşitli illerinde bu konuda 100'den fazla konferans veren Doç. Dr. Bayram Akça, ‘özür’ kampanyasını başlatan ve imza atanları kınadığını söyledi. 12 yıldır Ermeni soykırımı iddialarını araştırdığını belirten Doç. Dr. Akça, tarihte olduğu gibi bu gün de Ermeniler'i birilerinin kullandığını iddia etti.

Haberin Devamı

‘SALGIN HASTALIKTA ÖLDÜLER’
Ermeniler'in salgın hastalıklardan hayatını kaybettiğini ileri süren Doç. Dr. Bayram Akça, “Türkiye'de Birinci Dünya Savaşı öncesinde Ermeniler'in nüfusu 1 milyon 256 bin dolayındaydı. Savaş sonrası sayımlarda bu nüfus 500 bine düştü. 756 bin Ermeni'nin 200 bini Ermenistan'a, 200 bini Amerika'ya, 200 bini Mısır ve Avrupa'ya göç etti. Savaş sırasında Osmanlı dış güçlerle cephede savaşırken, iç güvenlik sorunu olarak ayaklanma çıkaran ve Müslüman Türkler'i katleden Hınçak ve Taşnak Ermeni çetelerini disiplin altına almaya çalışıyordu. Bu cemiyetleri destekleyen Ermeni aydınlar tutuklanarak cemiyetler kapatıldı. 1 Haziran 1915 tarihinde zorluk çıkaran ve kanlı eylem yapan Ermeni köyleri için zorunlu sevk ve iskan kanunu çıkarıldı. Ermenilerin güvenlik, barınma ve yiyecek ihtiyaçları karşılanarak Suriye bölgesine nakledilmesine karar verildi. Bu nakil işlemlerinde 156 bin Ermeni göç şartları ve salgın hastalık nedeniyle hayatını kaybetti” dedi.

Haberin Devamı

‘ERMENİLER KATLİAM YAPTI’
Ermenilerin krallık kurmak için 10 binlerce Müslüman Türk'ü öldürdüğünü ve evlerini yaktığını ileri süren Doç. Dr. Akça, “Ermeni militanları Bağımsız Büyük Ermenistan Krallığı'nı kurmak için Doğu Anadolu'da büyük bir katliam başlattı. Türkler'in bebeklerini dahi öldüren gözü dönmüş Ermenileri Mustafa Kemal Paşa durdurdu. 1916 yılında doğu cephesinde görev alan Atatürk; Muş, Bingöl, Bitlis ve Diyarbakır'da Ermeni militanlarına karşı başarı sağlayarak Ermeniler'in Türkleri katletmesini önledi” diye konuştu.

Atatürk'ün Ermeni meselesi konusunda çok hassas olduğuna değinen Doç. Dr. Akça, Atatürk Lozan Barış Konferansı görüşmelerine gönderdiği heyete asılsız Ermeni soykırımı iddiaları konuşulduğu anda masayı terk edip, görüşmeleri sonlandırma emri verdiğini de aktardı. Doç. Dr. Akça, Ermeniler'den özür dileme kampanyasının anlaşır gibi olmadığının altını çizerek, şunları söyledi:

“Şu an da özür dileme kampanyası açanlar Atatürk'ten daha bilgili ve ileri görüşlü mü? Yoksa, Atatürk'ün bıraktığı emanete ihanet etme noktasında hassas bir konuda söz mü söylüyorlar? Ortada özür dilenecek bir durum yok. Özür dilenecek bir durum olsaydı, bunu Atatürk yapardı.”