Siyaset Dokunulmazlık iptali istemine ret!

Dokunulmazlık iptali istemine ret!

04.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptali için HDP ve CHP’li bazı vekillerin yaptığı başvuru AYM tarafından reddedildi. Kararda, vekillerin münferit şekilde kanunun iptalini talep edemeyeceği belirtildi

Dokunulmazlık iptali istemine ret

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu dün dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin CHP ve HDP’li 70 milletvekilinin Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca yaptıkları iptal taleplerini karara bağladı. İptal taleplerini oybirliğiyle reddeden Anayasa Mahkemesi heyeti, akşam saatlerinde karar taslağını internet sitesinden yayınladı. İptali istenen kurala yer verilen kararda, Anayasa 85. maddesi uyarınca yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten 7 gün içinde kararın anayasa, kanun veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabileceği belirtildi. Kararda, Anayasa’nın 148. maddesine göre Anayasa Mahkemesi’nin, kanun, KHK ve TBMM İçtüzüğünü anayasa uyarınca şekil ve esas bakımından denetleyebileceği, anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceleyip denetleyebileceği kaydedildi. Kararda, aynı maddede anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetiminin Cumhurbaşkanı veya 110 milletvekili tarafından istenebileceği ifade edildi.

148. madde vurgusu
Kararda, Anayasa’da değişiklik yapan bir kanunun Anayasa Mahkemesi’nce denetiminin ancak Anayasanın 148. maddesi uyarınca açılan bir iptal davası ile mümkün olduğu, kanunun Anayasa’nın 85. maddesi çerçevesinde denetlenebilmesinin olanaklı olmadığı vurgulandı.

Kararda, “Anayasa’da açıkça öngörülmüş bir dava yolu kapsamında denetim olanağı bulunan ve özel koşullara tabi tutulan Anayasa’ya aykırılık iddiasının, iptali talep edilen kuralın parlamento kararı niteliğinde olduğu ileri sürülerek Anayasa’nın 85. maddesine göre milletvekillerinin münferit iptal taleplerine konu edilmesi, Anayasa’nın 148. maddesi hükmünün anlamsız ve işlevsiz hâle gelmesi sonucunu doğurur” denildi. Kararda, bu nedenle başvuruların reddedildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Meclis’e saygının göstergesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Üsküp’te, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Bazı HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptal başvurusu Anayasaya Mahkemesi tarafından reddedildi. Nasıl değerlendirirsiniz?” sorusu üzerine Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesinin üst yargı organı olarak tamamıyla bağımsız bir şekilde kararını verdiğini belirtti.

‘Güçler ayrımına uygun’
Anayasa Mahkemesinin bu kararla, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili kararına saygı duyduğunu da ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zaten aksi olsaydı Anayasa Mahkemesi TBMM’nin yerine ve hatta TBMM’nin üzerine bir konumda kendisini konumlandırmış olurdu. Dolayısıyla burada da güçler ayrımı prensibine uygun bir şekilde Anayasa Mahkemesi’nin kararının ortaya çıktığı görülüyor.” (ÜSKÜP AA)

Haberin Devamı

Tarihsel bir yanlışa imza atıldı

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ HDP’nin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvurunun reddedilmesiyle ilgili olarak, “AYM anayasaya aykırı bir hareketi onaylamak konusunda olumsuz ve tarihsel bir yanlışa imza atmıştır” dedi. Yüksekdağ “Bizler muhalefet partisi başta olmak üzere çok net olarak şunu ifade ettik; ’Anayasada güvence altına alınan siyaset yapma hakkına dönük bir müdahaledir. Bu bir darbe hareketidir’ dedik. Bugün bu darbe hareketi Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, boyun eğilmiş görünüyor” dedi. (DHA)

AYM görev alanını çok dar yorumlamış

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis’te, Anayasa Mahkemesi’nin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine dair kararınıdeğerlendirdi.Anayasa Mahkemesi yetkililerinin bile gerekçesi yazılmamış bir kararın nasıl duyulduğuna dair tereddütler yaşadıklarını ifade eden Gök, “Bir görevsizlik kararı verilmişse eğer Anayasa Mahkemesi’nin, kendisinin görev alanını çok dar yorumladığını düşünüyorum. Anayasa Mahkemesinin, açıkça Anayasa’ya aykırı olan bu anayasa değişikliği konusunda kendisinin görev alanını daha geniş bir yorumla tarif ederek, incelemesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Gerekçeyi görmeden kararı yorumlamanın da doğru olmadığını vurgulayan Gök, şunları kaydetti: “Anayasa Mahkemesi topu taca atmak istemiştir. Bu karar, Anayasa Mahkemesinin özgürlüklere, anayasada yapılan hatalara, kanunlarda yapılan hatalara olan bakış açısının çok daha geniş olmasını gerektiren anlayışla örtüşen bir karar değildir.” (TBMM AA)

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı kararı hemen onaylamalıdır

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasaya Mahkemesinin dokunulmazlıklarla ilgili başvuruyu reddetmesine ilişkin, “Anayasa Mahkemesinin aldığı karar doğrudur” dedi. Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vural, Anayasa Mahkemesinin, HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Anayasa değişikliğine karşı ancak usul açısından bir müracaat olabilir. Burada kişisel bir başvuru imkanı yoktur. Bu konuda mahkeme süreci başladıktan sonra yargı süreci başlayacaktır. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar doğrudur.”
Vural, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini bir an önce onaylamasını istedi. (TBMM AA)