Siyaset Dokunulmazlıkta pazarlık başlıyor

Dokunulmazlıkta pazarlık başlıyor

31.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP ile yeniden görüşme kararı alan Ak Parti MYK, bakanları kapsamayacak şekilde, dokunulmazlıkta revize edilmiş yeni teklifiyle CHP’nin kapısını bir daha çalacak

Dokunulmazlıkta  pazarlık başlıyor

Ak Parti MYK’nın önceki günkü toplantısında, CHP’nin, AK Parti’nin dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa’ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifine karşı CHP’nin gündeme getirdiği 3 öneri masaya yatırıldı. MYK’da yapılan değerlendirmeler sonucu, CHP’nin Anayasa’nın 83. maddesinin tümden değiştirilmesi ve TBMM’deki dokunulmazlık dosyalarının mevcut prosedür içinde ele alınması yönündeki önerileri “kabul edilemez” bulundu. Ancak, CHP’nin, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihe kadar işlenen fiiller nedeniyle yapılacak soruşturma ve kovuşturmalarda Anayasa’nın 83. maddesinin 2. fıkrasının “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” şeklindeki 1. cümlesi ile Başbakan ve bakanlara ilişkin Meclis Soruşturması’nı düzenleyen 100. maddesi hükümlerinin uygulanmamasına ilişkin 3. önerisini kısmen müzakere edilebilir buldu.

Hatalı bulundu
MYK “en makulü” dediği CHP’nin 3. önerinin bakanlarla ilgili bölümünü ise hukuken hatalı gördü. Bu durumda bakanları kimlerin soruşturacağı ve hangi mahkemede yargılanacakları sorusunun yanıtsız kalacağı belirtilen MYK’da, “Bizim bakanlarımızla ilgili bir çekincemiz yok. Ama hukuken metin hatalı” görüşü dile getirildi. Sonuçta, metnin revize edilerek, CHP ile bu konuda yeniden temas kurulması görüşü benimsendi.
MYK’nın bu kararı doğrultusunda Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı dokunulmazlık teklifinin de mimarı olan Mustafa Şentop, dün TBMM’de Ak Parti Grup Başkanvekilleri Naci Bostancı ve Bülent Turan ile bir araya geldi. Toplantıda teklif metninin revize çalışması yapıldı.

Yeniden görüşecekler
Ak Parti, partilere sunduğu teklif metnini, TBMM’de bulunan dokunulmazlık dosyalarının yanı sıra savcılıklar, Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta bulunan fezlekeleri de kapsayacak şekilde revize etti. Ak Parti teklifinin ilk halinde TBMM’de dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekillerinin isimlerinin liste halinde Anayasa’ya işlenmesi de öngörülüyordu. Revize çalışması kapsamında, partinin bazı hukukçularınca da eleştirilen bu hükümden de vazgeçildi. Revize edilmiş yeni metin Bostancı tarafından CHP kurmaylarına sunulacak.

Haberin Devamı

‘MYK’ya götürürüz’
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ak Parti’ye dokunulmazlıkların kaldırılmasında izlenecek yönteme ilişkin üç öneri sunduklarını belirterek, AK Parti’nin üç teklife bir alternatif geliştirmesi halinde bunu partisinin yetkili organlarında tartışacaklarını kaydetti. Özel, şunları kaydetti: “MYK’ya götüreceğiz, çünkü MYK bize ‘Şuraya kadar esneyin’ diye yetki vermiş değil. Bu üçlü teklifin herhangi birisini kabul ederlerse biz ‘Yürüyelim arkadaşlar’ diyeceğiz. Ama bu üçlü tekliften herhangi birisine bir alternatif geliştirirlerse, değiştirirlerse o zaman biz CHP grup başkanvekilleri olarak bu teklifi alıp MYK’ya götürür ve partinin yetkili organlarına sunarız.”