Siyaset DTK bildirisi ve HDP açıklamalarına tepkiler

DTK bildirisi ve HDP açıklamalarına tepkiler

29.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “bölücü terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade ettiğini” belirterek, “Bu açıklamalar, ihanettir, suçtur ve yok hükmündedir” dedi.

DTK bildirisi ve HDP açıklamalarına tepkiler

‘Bölücülüğünü açıkça itiraf etmiştir’

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “bölücü terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade ettiğini” belirterek, “Bu açıklamalar, ihanettir, suçtur ve yok hükmündedir” dedi. Demirtaş’ın açıklamalarını Twitter hesabından eleştiren Bozdağ, şunları yazdı:

“HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, hendek, barikat, tuzak, mayın, bomba, silah, bölücü teröristler ve terör örgütünün sözcülüğüne soyunmuştur. Selahattin Demirtaş, bölücü terör örgütünün bölücü hedeflerini açık ve net ifade etmiştir. Bu açıklamalar, ihanettir, suçtur ve yok hükmündedir. Demirtaş, hür demokratik zeminde parlamentoda siyaset yerine kirli terör siyasetine sahip çıkmış, bölücülüğünü açıkça itiraf etmiştir. Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü, bölücü terör örgütüne, bütün hainlere ve onları kullanan ağababalarına rağmen korunmuştur/korunacaktır. Bölücü terör örgütü ve onların destekçileri, değil yüz yıl yüzlerce yıl geçse de bu amaçlarına ulaşamayacaktır. Türkler ve Kürtler arasında bin yıldan fazladır süren kardeşlik hukuku, tarih ve kader birliği, her türlü ayrılıkçılığın panzehiridir. Onlarca senedir Türklerle Kürtler arasında kardeş kavgası çıkartmayı başaramayan bölücü terör örgütü, bundan sonra da başaramayacaktır. Bölücü örgüt ve destekçileri bilmeli ki; bin yıllık Türk-Kürt kardeşliğini, hiçbir güç yok edememiştir/edemeyecektir de.”
ANKARA AA

Haberin Devamı

‘Ne istiyorsunuz bu milletten yazık değil mi?’
İçişleri Bakanı Efkan Ala, terör olaylarına karşı 78 milyon insanın, her kesimin yek vücut olarak karşı durması gerektiğini belirterek, “Milletin iradesini gömecek, gömmek isteyenlerin kanallarının, hendeklerinin arkasında durabilirler mi? Onlarla görüşebilirler mi? Onlarla işbirliği yapabilirler mi? Yazıktır, günahtır. Ne istiyorsunuz yani bu Diyarbakır halkından, milletimizden ne istiyorsunuz? Oy diyorsunuz veriyor, çalışma diyorsunuz yapıyor. O çocuk yarın belediye başkanı olacak neden hendeğe gömüyorsunuz onun geleceğini” dedi.
Ala, Diyarbakır’da STK’larla yapacağı toplantı öncesinde ziyaret ettiği Valilik’te yaptığı açıklamada Diyarbakır’ın kendi hayatında önemli bir yer aldığını belirtti. Ala, “İnsanlığın mirası bizim medeniyetimizin şaheseri olan bazı yapılar bize emanet edilmiş olan, bize çocuklarımıza miras kalmış olan, çocuklarımıza emanet edeceğimiz çok önemli değerlerimiz tahrip edilmektedir. Cami deyince Diyarbakır akla gelir. Diyarbakır Ulucami bizim İslam dünyasının sadece Türkiye değil, en önemli 5-6 camisinden biridir. Bütün Diyarbakır’da bu değerin fazlasıyla farkındadır. Ben eminim ki, biliyorum ki, burayı yakan teröristler kesinlikle Diyarbakır’la ilgisi olmayan, haberdar olamayan insanlık dışı unsurlardır” dedi.
CANAN ALTINTAŞ Diyarbakır DHA
‘Terörün siyasi temsilcilerinin dilleri uzadı’
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) bildirisi ve HDP eş başkanlarının söylemlerine tepki göstererek, “Terör örgütünün siyasi temsilcilerinin dili uzadı, bu kadar pervazsızca meydan okumaları karşısında Türkiye eğer bir hukuk devleti olsaydı savcıların harekete geçmesi gerekirdi” dedi.
Büyükataman, Diyarbakır’da yapılan DTK toplantısında alınan kararları ve HDP’li üst düzey yöneticilerinin söylemlerini aslında yadırgamadıklarını, bu açıklamaların beklenen ve geçmişten bugüne alışık olunan ifadeler olduğunu söyledi. HDP’nin 7 Haziran seçimleri sürecinde bazı kesimlerin desteği ve Türkiye partisi olacakları yönündeki algı operasyonu ile TBMM’de parti olarak yer aldığını anlatan Büyükataman, ancak yaşananlardan anlaşılacağı üzere HDP’nin hiç bir zaman Türkiye’nin partisi olamayacağını ifade etti.
Savcılar göreve
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da “Sadece silahla değil, siyasetle de mücadele edilmeli. Siyasi ve silahlı kalkışma karşısında hem hukuku hem de Türkiye’yi yönetenleri göreve davet ediyoruz” dedi. Vural, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Üniter yapıyı değiştirme cüretine kalkışıyorlar. Bölünmeyi açıkça ilan etmişlerdir. Bu aymaz açıklamaların hükmü yoktur” dedi.
ANKARA AA
‘Demirtaş’ın söylediklerini yadırgıyoruz’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “özerklik” açıklamalarına ilişkin, “Demirtaş’ın söylediklerini tasvip etmiyoruz, yadırgıyoruz. HDP ve Demirtaş’ın, Meclis zeminini, barışçıl yolları, demokratik yöntemleri desteklemeleri gerekir” dedi. Bekaroğlu, hükümetin, 7 Haziran’a kadar HDP’yle, İmralı’yla, aracılar vasıtasıyla Kandil’le görüştüğünü, bu kapsamda Dolmabahçe mutabakatının imzalandığını belirterek, “7 Haziran’dan sonra ne oldu da çatışmalar başladı” diye sordu. PKK’nın, HDP’nin 7 Haziran’da güçlü bir şekilde TBMM’ye girmesini yanlış yorumladığını belirten Bekaroğlu, “İçinde Türk seçmenin de bulunduğu bu yüzde 13’lük kesim, ‘Bu iş silahla değil, Meclis’te, demokratik yöntemlerle çözülmeli’ dedi. Öyle anlaşılıyor ki PKK, HDP ile beraber gelen Türkiyelileşme projesini ve sorunların demokratik yöntemlerle, Meclis’te çözülmesi politikasını reddetti” dedi.
Bekaroğlu, Demirtaş’ın “özerklik” açıklamalarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Demirtaş’ın söylediklerini tasvip etmiyoruz, yadırgıyoruz. HDP’nin Meclis’te olması önemli. Sorunun çözümü için HDP ve Demirtaş’ın, Meclis zeminini, barışçıl yolları, demokratik yöntemleri desteklemeleri gerekir. ‘Öz yönetimi destekliyoruz’ falan... Akıl var, mantık var. Öz yönetim nedir, sınırları nelerdir.”
ANKARA AA