Siyaset Dünyanın gözü bu kapıda

Dünyanın gözü bu kapıda

10.04.2009 - 15:21 | Son Güncellenme:

.

Dünyanın gözü bu kapıda

DÜNYANIN yakından izlediği Türkiye- Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı'nın açılıp açılmayacağı tartışılırken, bölgede sessizlik hakim.
Birbirlerini uzaktan gören Iğdır ile Ermenistan’ın başkenti Erivan arasında bulunan Alican Sınır Kapısı'ndaki gelişmeleri tespit etmek amacıyla DHA muhabirleri, Iğdır’dan 16 kilometre doğuda bulunan Alican’a gittiler. Askeri yasak bölge içinde bulunan ve askeri birliğin koruduğu Alican Sınır Kapısı, sadece iki ülke yetkililerinin protokol görüşmeleri sırasında açılıyor. Kırmızı zemin üzerine yazılı olan ‘Alican’ tabelasının birkaç metre önünde ‘Yasak bölge girilmez’ levhası bulunan bölgeye gidenleri Mehmetcik karşılıyor. Sınır kapısı hakkındaki soruları yanıtlamayan askeri yetkililer, bekleme yapılmasına bile izin vermiyor.
Ermenistan ile Türkiye arasındaki sınırı çizen Aras Nehri üzerinde kurulu bulunan köprüdeki Sınır Kapısının biraz ötesinde bulunan ve sınır kapısına adını veren Alican Köylüleri, “Önceki gün Azerbaycan’dan gazete ve televizyoncular geldi. Biz Azeri kardeşlerimizin bir kenara itilerek sınır kapısının açılmasını istemiyoruz. Azeri kardeşlerimizin küstürülmesinden yana değiliz. Azerilerin ve Türklerin isteklerine yerine getirildikten sonra sınır kapısı açılsın” dediler.
Sınıra yakın Iğdır’ın Karakoyunlu Beldesi Belediye Başkanı AKP’li Ziyat Ali Deliktaş, yörede yaşayan halkın büyük bir bölümünün Türkiye- Ermenistan sınırının açılmasından yana olmadığını bildirdi. Deliktaş, “Biz iki devlet, bir milletiz. Ermeniler, zorla Karabağ’ı işgal etti. Azerbaycan’dan aldıkları toprakları geri versinler. Soykırım iddialarından vaz geçsinler. Sınırın açılması, ekonomik açıdan getiri sağlayacak. Ama çok da önemli değil” diye konuştu.