Siyaset Eğitim gönüllüsü maskeli ajanlar

Eğitim gönüllüsü maskeli ajanlar

22.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

2. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nin liderler oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrikalı liderlere de “Paralel yapı” ve faaliyetleri konusunda uyarılarda bulundu

Eğitim gönüllüsü  maskeli ajanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrikalıları da “paralel yapılanma” konusunda uyararak, “Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına, sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz” dedi. Erdoğan, Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da düzenlenen “2. Türkiye Afrika Ortalık Zirvesi”nin ikinci gününde gerçekleştirilen liderler oturumunda, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile delegasyon üyelerine hitap etti. Zirvenin ilkinin 2008 yılında İstanbul’da yapıldığını anımsatan Erdoğan, orada Afrika’yı geleceğin önemli cazibe merkezlerinden biri olarak gördüklerini açıkladığını ve yaşanan 6 yılda bunun haklı olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tehlikeli yapılanmalar
Terörizm, organize suçlar ve uyuşturucuyla mücadelenin yanı sıra, yoksulluk, eğitimsizlik ve salgın hastalıklara karşı yürütülen çalışmalarda, Afrika ülkeleriyle sonuç odaklı ve projelere dayalı güçlü bir işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti.
“Burada bir hususa da özellikle dikkatlerinizi çekmek isterim: Bazı Afrika ülkeleriyle Türkiye arasına, sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz.
Eğitim ve insani yardım görüntüsü altında, Türkiye dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri her ülkede ciddi tehdit teşkil eden bu örgüt veya örgütlere karşı her türlü bilgi paylaşımına ve ortak mücadeleye hazır olduğumuzu da burada özellikle vurgulamak isterim.”

Afrika’ya hürmet
Dünyanın yüz ölçümü bakımından en büyük ikinci kıtası Afrika’nın, gelecek yıllarda zengin doğal kaynakları ve insan kapasitesiyle uluslararası sistem içerisinde giderek daha etkin rol oynayacağını dile getiren Erdoğan, Afrika’da ekonomik ve sosyal kalkınma, çatışmaların önlenmesi, demokrasi, insan hakları ile sorunların barışçıl çözümü alanlarında önemli başarılar kaydedildiğine dikkati çekti. Afrika’nın bugün sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda kaydettiği dikkat çekici ilerlemeyle dünyanın ilgi odağı haline geldiğini, kıtanın yaşadığı büyük dönüşümden Türkiye olarak çok büyük mutluluk hissettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika, Türkiye için her zaman dostlarının ve kardeşlerinin toprağı olmuştur. Binlerce yıllık tarihi olan, en az 2 bin yıllık devlet geleneğine sahip olan, insanlığın ortak birikimine de eşsiz katkılar sağlamış olan Türkiye, Afrika kıtasına her zaman hürmet nazarıyla bakmıştır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlık görevinde bulunduğu 2002-2014 yılları arasında Afrika ile ilişkilere büyük önem atfettiklerini, kıta ile ilişkileri yoğunlaştırmanın gayreti içinde olduklarını anlatarak, 2005 yılını Türkiye’de “Afrika Yılı” ilan ettiklerinde yürütülen politikayı “Afrika açılım politikası” olarak tanımladıklarını söyledi.
2009 yılında Türkiye’nin kıtada 12, Afrika ülkelerinin ise Ankara’da 10 büyükelçiliği bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, bugün itibarıyla Türkiye’nin Afrika’da 39 büyükelçilik ve 4 başkonsoloslukla temsil edildiğini, Afrika ülkelerinin Ankara’daki diplomatik temsilcilik sayısının da 32’ye yükseldiğini söyledi.
Sahra altı Afrika ülkeleriyle ticaret hacminin son 10 yılda 10 kat artış kaydettiğini, Afrika’daki yatırımlarımızın toplamının 6 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın da bugün itibarıyla Afrika kıtasında 40 farklı şehre tarifeli sefer yaptığını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin son 10 yıldır kararlı şekilde sürdürdüğü açılım politikalarının, bugün yerini samimi ve gelecek vadeden ortaklığa bıraktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zirvede kabul ettiğimiz bildiri ve 2015-2019 Ortak Uygulama Planı, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle birçok alanda sürdürmekte olduğu kapasite geliştirme ve teknik işbirliği faaliyetlerine yeni bir yön verecektir.

İstanbul 2019’a hazır
Siyasetten ekonomiye, kültürden eğitime, güvenlikten uluslararası meselelere kadar çok geniş bir alanı ihtiva eden bu belgeler, 2019 yılına kadar çalışmalarımıza ışık tutacak, bize yol gösterecektir” dedi.
Türkiye - Afrika Ortaklık Zirvesi’nin ilkini 2008’de İstanbul’da gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, “Asya ve Avrupa’yı birleştiren şehir, İstanbul’daki toplantımızda aldığımız kararlar doğrultusunda bu defa Batı Afrika’nın ada kenti Malabo’da toplandık. İnşallah bir sonraki zirveyi 2019 yılında tekrar Türkiye’de, İstanbul’da yapmayı arzu ediyoruz.
Üçüncü zirvemiz için Afrika ülkelerinin liderlerini İstanbul’da misafir etmek bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı olacak. Ev sahipliği yapmak için sabırsızlanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sömürgeci gözle bakmadık

Erdoğan, Türkiye’nin son bin yıl içinde Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti gibi iki büyük devlete sahip olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
“Selçuklu Devleti, Asya kıtası üzerinde geniş bir coğrafyaya hükmetmişti. Osmanlı Devleti ise Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere 3 kıtada hüküm sürmüştü. Atalarımız, selefimiz olan iki büyük devlet de ne bölgelerindeki ülkelere ne de Afrika’ya asla asla ırkçı, köleleştirici ya da sömürgeci nazarla bakmadı. Biz, Afrika halklarını her zaman gönüldaşlarımız, kader arkadaşlarımız olarak gördük.
Dinlerimiz, değerlerimiz, etnik kökenlerimiz ve harici görünümlerimiz farklı da olsa biz kendimizi Afrika ile aynı geminin yolcuları olarak hissettik. Afrika kıtasının kadim medeniyetine her zaman takdirle baktık.”