Siyaset Elektrikte faturayı düşürecek düzenleme

Elektrikte faturayı düşürecek düzenleme

01.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Elektrik faturalarında tarife değişikliğiyle ortaya çıkan büyük artışın önüne geçmek üzere "yeniden düzenleme" talimatı verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu çerçevede en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilovata, dolayısıyla aylık tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz" dedi.

Elektrikte faturayı düşürecek düzenleme

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaklaşık 2 saat 20 dakika süren Kabine toplantısının ardından "Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KABİNEDE REVİZYON TABİİDİR: Kabinemize yeniden katılan Bekir Bozdağ'a tekrar hoş geldiniz diyorum. Bakanlık vazifesinden affını isteyen Abdulhamit Gül kardeşimize hakkı ve hakkaniyeti gözeterek gösterdiği samimi gayretler, sükunetle yürüttüğü hizmetler için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Kabine üyeleri, doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Değişen şartlara ve ihtiyaçlara göre Kabinede revizyona gitmemiz gayet tabiidir. Kabinedeki değişimler bayrak yarışıdır.

GEREKİRSE DEĞİŞİKLİK YAPARIZ: Yeni yönetim sisteminin ilk kabinesini kurduğumuz 2018 temmuz ayından bugüne kadar 6 bakanımız değişti, 1 bakanlığımızın ikiye ayrılması sebebiyle 7 arkadaşımız Kabine'ye girdi. Bundan sonra da elbette gerektiğinde yeni değişiklikler yapabiliriz. Asıl olan ülkemizi 2023 hedeflerine ulaştırmaktır.

Haberin Devamı

TARIMSAL DESTEK 29 MİLYAR TL’YE ÇIKIYOR: 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planladığımız tarımsal destekleme bütçesini 3,2 milyar liralık ilaveyle 29 milyar liraya çıkardığımızın müjdesini çiftçilerimizle paylaşmak istiyorum. Özellikle hububat üreticilerimizin girdi desteklerini geçen yıla oranla yüzde 127 oranında artırdık. İran'la aramızdaki doğalgaz hattının karşı tarafta yaşanan arıza sebebiyle doğalgaz arzında azalma ortaya çıkmıştı. Her seviyede girişimde bulunarak arızanın giderilmesi çalışmalarının havaların ısındığı önümüzdeki aylara bırakılması konusunda İran’la mutabık kaldık. Böylece İran hattından doğalgaz akışını yeniden başlattık. Azerbaycan hattından aldığımız doğalgaz miktarını da artırdık. Tuz Gölü ve Silivri’deki yeraltı doğalgaz depolama tesislerini de devreye soktuk. Sanayi kuruluşlarına uygulanan kısmi enerji kesintisini önemli ölçüde azalttık, yakında tümüyle kaldırıyoruz.

ŞUBAT AYINA YANSIYACAK: Yılbaşı itibarıyla enerji piyasalarında sürdürülebilirliği sağlamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık. Vatandaşlarımızın elektrik faturalarının 2 kat, hatta 3 kat arttığı yönündeki şikayetleri üzerine, ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdik. Bu çerçevede en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilovata, dolayısıyla aylık tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz. Şubat ayında sarf edilecek elektrik faturası vatandaşlarımız lehine yapılacak bu yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir.

Haberin Devamı

FİRMALARA 60 MİLYAR DESTEK: Müjdesini vereceğimiz bir başka konu da kredi garanti fonu kefaletiyle kullandırılacak 3 yeni destek paketidir. Bunlardan ilki olan işletme harcamalarında kartlı ödeme desteğini, KOBİ ve KOBİ dışı tüm firmaların finansmana erişimini sağlamak için hazırladık. Yatırım destek paketi, kalkınma planındaki öncelikli sektörlerden başlayarak katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönelik çalışan firmalarımızı kapsamaktadır. İhracat desteği paketi ise, döviz kazandırıcı faaliyet yürüten ve ihracat potansiyeli taşıyan KOBİ'lerimize hitap etmektedir. Bu üç pakette firmalarımıza 60 milyar liralık bir kefalet limiti açıyoruz. Amacımız tedarik zincirinde sürekliliği sağlayacak yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı destekleyecek bir ekonomik destek iklimi oluşturmaktır.

Haberin Devamı

ENGELLİ ATAMASI 8 ŞUBAT'TA: Engellilerimize yönelik bu yılın ilk memur yerleştirme atamasını da 8 Şubat'ta yapacağız. Bu atamayla her eğitim kademesinden toplam 2 bin 927 engelli vatandaşımızın kamuya yerleşimini sağlayacağız. Ayrıca dezavantajlı ailelerin anaokuluna devam eden çocuklarına yönelik yıllık 500 milyon liralık yeni bir destek paketini de hayata geçiriyoruz. Hava şartları ve programımız elverdiği ölçüde hafta sonlarını şehirlerimizde vatandaşlarımızla kucaklaşarak geçirme kararındayız. Bu hafta sonu Zonguldak'ta olacağız.

ENFLASYON KAMBURU: Enflasyondaki belli bir döneme mahsus arızi yükselişin kamburunu maalesef bir müddet sırtımızda taşımak mecburiyetinde kalacağız. İnşallah her yeni ayın bir öncekinden daha iyi olduğunu göreceğimiz bir döneme girdik. Bu süreçte vatandaşımızın dile getireceği her şikâyete, her talebe kulağımız da gönlümüz de sonuna kadar açık olacaktır.

Haberin Devamı

‘Salgında alarma geçecek tablo yok’

HASTANELERDE YOĞUNLUK YOK: Omicron varyantıyla birlikte artık gücü azalan salgını yakında gündemimizden tamamen çıkartmayı ümit ediyoruz. Vaka sayısında önemli artış olmasına rağmen hastanelerimizde ve yoğun bakımlarda alarm seviyesine geçmemizi gerektiren bir tabloyla karşı karşıya değiliz.

ORMAN YANGINI FİLOSU GÜÇLENİYOR: Havaların ısınmasını beklemeden, orman yangınlarıyla mücadeledeki altyapımızı güçlendirecek adımları atıyoruz. Yerli ve milli İHA sayımızı 8’e, yangın söndürme uçaklarımızın sayısını 20’ye, helikopter sayımızı 55’e çıkartıyoruz. Hava araçlarımızın her seferdeki su atma kapasitesini 184 tona çıkarmıştık. Yeni hava araçlarıyla bu kapasiteyi 278 tona yükseltiyoruz.