Siyaset ‘Enerjide kademeli tarifeye geçilmeli’

‘Enerjide kademeli tarifeye geçilmeli’

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, elektrik ve ısınmada düşük gelirliler lehine ‘Kademeli Tarifeli Sistemi’ne geçilmesi önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, ayrıca “Doğalgaz ve elektrik faturalarındaki KDV, kış boyunca kaldırılmalı” dedi.

‘Enerjide kademeli tarifeye geçilmeli’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

KARA KIŞ FONU: Aylardır kışa yönelik uyarılarımı yapıyordum. Kara Kış Fonu kurulsun diyordum. Karşımızda kapı duvar bir iktidar var. Maalesef, uyardığım her şey artık gerçeğimiz oldu. Her saat başı yeni bir zam geliyor. Korkunç bir pahalılık var. Bu iktidardan, çözüm beklemenin, artık abesle iştigal olduğu çok açık. Zaten tüm sorunların kaynağı kendileri, neyi çözecekler... Çözümleri CHP bulmak zorundadır. Bakın, Türkiye’de 14 milyon asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşıyor. Bu insanlarımızın çocukları da sefalet içinde yaşıyor. İnsanımızın bu kış hayata tutunabilmesi için, uygun fiyatlı enerjiye erişimin sağlanması çok kritik.

UZAKTAN BAKAMAYIZ: Yoksulluk içinde yaşayan çocukları ile enerji faturasını ödeyemeyen 5 milyon hanenin olduğu bir ülkeye, biz uzaktan bakamayız. İnsanımızın onuru, haysiyeti söz konusudur. Peki, iktidar ne yapıyor? Her gün yeni bir zam ilan ediyor.  Çok kısa bir süre içinde, elektrik faturaları 3 kez zamlandı. Doğalgaza 8 defa zam yapıldı. Kömüre yüzde 30; mutfak tüpüne yüzde 42 oranında zam yapıldı.

Haberin Devamı

BİRLİKTE ÇALIŞALIM: Ülkemizin bu halini ben kabul etmiyorum. Bu halk bunu hak etmiyor! Bu yüzden tüm enerji sektörü paydaşlarına davet mektubu gönderdim. “Bu millet için birlikte çalışalım” dedim. Enerjide yaşanan korkunç zamlarla mücadele konusunda bana katılmak isteyen herkesle çalışmaktan memnuniyet duyacağımı ifade ettim. Sağ olsunlar, enerji sektörü temsilcileri davetimize icabet ettiler ve birlikte bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik.

ÇÖZÜMLERİ ANLATTI: İktidara geldiğimizde, nihai amacımız elbette yoksullukla mücadele ve daha adil bir ülke inşa etmek olacaktır. Ama atlatmamız gereken bir kış var. Kışı atlattıktan sonra zaten iktidara geleceğiz, sonrası kolay. Gelelim çözüme... Nedir çözüm? Şahsa buradan sesleniyorum. Bu sesi iyi dinle. Eğer bunları yaparsan, milletimiz biraz olsun rahatlayacak. Hatta buradan siyasi puan da kazanabilirsin, umurumda değil, yeter ki bu millet rahatlasın. Bunları hemen yap.

1. Her şeyden önce acilen Kara Kış Fonu’nunu kurarak, vatandaşlarımıza kış ayları için destek ver.

Haberin Devamı

2. Elektrik faturalarındaki KDV’yi kış boyunca kaldır. Sadece TRT Fonu’nun kaldırılması bile tek başına yüzde 20 oranında bir indirimin sağlanmasına neden olacak. Derhal kaldır!

3. Aynı şekilde doğalgaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV’yi de hemen kaldır.

4. Elektrik ve ısınmada, düşük gelirliler lehine “Kademeli Tarifeli Sisteme” geç. Yani “Sosyal Tarife Uygulamasını” başlat. Bu vatandaşlar, daha ağır bir fatura ödemesinler.

SANDIKTA GÖRÜŞECEĞİZ: Enerjiye bağlı bu sıkıntıların bir de ticari işletmeler boyutu var. Özellikle esnaf ve küçük ölçekli işletmelerin de acilen bu destek programına alınmasını istiyorum. Bu hamleler halkımıza bir nebze olsun nefes aldıracaktır. Hele bu Kara kışı geçirelim, zaten seninle sandıkta görüşeceğiz.

KORKUM YOK: Şahıs, bugünkü grup toplantısında uzun uzun benim videolarımı izlettirmiş, aleni tehditler savurmuş. Adeta birilerine “Yarım kalan işi bitirin” talimatı vermiş. İşte buradan söylüyorum. Ne senden ne senin şürekandan zerre kadar korkum yok. Sonuna kadar mücadele vereceğim. Bunu bilesin!