Siyaset Erdoğan: Bayram böyle olur

Erdoğan: Bayram böyle olur

20.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’yla ilgili olarak, “Artık tanklar, toplar, belediyenin araçları, gereçleri yürümüyor. Artık bir şenlik var, ortada gençlik var, sportif etkinlikler var. Öbürü demir perde ülkelerine ait kutlamalardı” dedi

Erdoğan: Bayram böyle olur

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, dün Başbakanlık Yeni Bina’da 81 il ve KKTC’den gelen gençlik temsilcilerini kabulünde konuştu. 19 Mayıs 1919’un, Atatürk ve yol arkadaşlarının istikbale dair ortaya koydukları tasavvur açısından çok büyük önem ifade ettiğini belirten Erdoğan, “Zira Gazi Mustafa Kemal, Samsun’a ayak bastığı andan itibaren, Amasya’da, Sivas’ta, Erzurum’da ve Ankara’da millet ve milli hâkimiyet kavramlarını sıkça ve altını çizerek vurguluyor. Samsun’dan başlayarak hakimiyet-i milliyeye dayalı yeni bir sistemin temelleri atılıyor. Adeta nakış nakış millet iradesine dayalı yeni bir rejim ihdas ediliyor” dedi.
23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim tarihlerinin milli iradenin şekillendiği tarihler olduğunun altını çizen Erdoğan, “Gençler olarak 19 Mayıs’ta vücuda gelmeye başlayan milli irade tasavvurunu anlamanız ve o tasavvurla özellikle yola çıkmanız, mücadeleye sahip çıkmanız hayati derecede önemlidir” diye konuştu.

Silahların gölgesinde yaşadık
Erdoğan, şöyle devam etti: “Bizler, gençliğimizi gerçekten çok zor dönemlerde yaşadık. Özgürlüklerin kısıtlı olduğu, hakların esirgendiği, demokrasinin ağır aksak işlediği, daha da kötüsü gençlerin kamplara ayrılıp birbirlerine silah doğrulttukları bir dönemde yaşadık. Böyle bir zor dönemde geçirdik gençliğimizi. Biz maalesef iyi bir miras devralmadık ama sizlere iyi bir miras devretmek için gerçekten çok yoğun bir gayret, yoğun bir mücadele içinde olduk. 9,5 yıl boyunca milli iradeyi en güçlü şekilde savunduk. Milli iradeye yönelik her tehdide cesaretle, kararlılıkla karşı koyduk. Demokrasinin standartlarını daha ileri seviyelere çıkarmanın, hak ve özgürlükleri daha da genişletmenin gayreti içinde olduk.

İhmal, zaafiyet, hırs, kibir yok
Erdoğan şöyle devam etti: “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nızı ki burada görüldüğü gibi 3 başlık var; Bir Atatürk’ü anma var, iki gençlik var, üç spor var. Artık tanklar yürümüyor, artık toplar yürümüyor, artık belediyenin araçları, gereçleri yürümüyor. Artık bir şenlik var, ortada gençlik var, sportif etkinlikler var. Bunu yapıyoruz. Bunu neye çevirdik; şimdi gerçek bayrama çevirdik. Bayram böyle olur. Öbürü demir perde ülkelerine ait kutlamalardı. İşte bunu da başarmanın şu anda coşkusuyla sizlerle bir aradayız. 19 Mayıs bu noktada gerçekten yeni bir değişimin, bir dönüşümün bu yıl uygulaması oldu. Hepinizi tebrik ediyorum, şahsınızda ülkemizin tüm gençlerinin bayramını kutluyorum.”

İşaret diliyle konuştu
Erdoğan, daha sonra gençlere çeşitli hediyeler verdi. Tek tek tokalaşarak hediye verdiği gençlerle sohbet eden Erdoğan, elini öpmek isteyenlere izin vermedi ve gençler, anne, baba ve öğretmenlerinin ellerini öpmesi gerektiğini belirterek uyardı. Erdoğan, hediye verdiği gençlerden işitme engelli Sevtap Aydın ile işaret diliyle konuştu. Erdoğan, ayrıca kendisinin eşi Emine Erdoğan ile birlikteki resmini ayaklarıyla çizen Ayşe Işık’a da teşekkür ederek, “Ayşe’nin bir özelliği var. Resimleri ayaklarıyla yapıyor. Ayak parmaklarıyla içeceklerini içiyor, makyajını yapıyor, saçlarını tarıyor” dedi. Erdoğan, resim üzerinde Işık’ın imza olarak bulunan ayak izine de dikkat çekerek, kendisine gerekli desteği vereceklerini, İstanbul’daki Başbakanlığın sergi salonunu da kullandırabileceklerini bildirdi.

‘At merakınızı biliyoruz’
Erdoğan’a en ilginç hediye Uşak gençlik temsilcisi Şeyma Taşpınar’dan geldi.
Taşpınar, Erdoğan’a, “Atlara olan merakınızı biliyoruz” dedikten sonra cirit hediye etti. Bu hediye atlara olan ilgisi ile bilinen Erdoğan’ın 2003’te attan düşerek geçirdiği kazayı akıllara getirdi.
Bayrampaşa Şehir Parkı’nda bir ata binen Erdoğan, atın bir anda huzursuzlanması sonucu yere düşmüştü. Gençler, Erdoğan’a Allah-Muhammed yazılı tablo, ebru ve memleketlerine özgü hediyeler verdi. Erdoğan, daha sonra Başbakanlık Yeni Bina’nın merdivenlerinde gençlerle toplu fotoğraf çektirdi.