Siyaset Erdoğan G-20’den sonra Çin’e gidecek

Erdoğan G-20’den sonra Çin’e gidecek

03.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul seçimlerinin ardından Erdoğan’ın yoğun bir dış gündemi olacak. Erdoğan, Japonya’da bu ay sonu yapılacak G-20’de Trump ve Putin başta olmak üzere birçok liderle ikili görüşmeler yapacak. Cumhurbaşkanı zirve dönüşü ayağının tozuyla Çin’e gidecek

Erdoğan G-20’den sonra Çin’e gidecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ay sonu katılacağı G-20’de kritik görüşmeler yapacak. Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleşecek G-20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de aralarında bulunduğu liderlerle görüşecek. Erdoğan, zirve sonrası 2 Temmuz’da Çin’e giderek çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek.

Haberin Devamı

23 Haziran’da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin ardından Erdoğan’ın gündemi G-20 olacak. Erdoğan, 28-29 Haziran’daki zirve kapsamında Trump ve Putin başta olmak üzere birçok kritik görüşme gerçekleştirecek. Gözler Trump ve Putin ile yapılacak görüşmelerde olacak. Geçen hafta iki liderle telefonda görüşen Erdoğan, ikili görüşmeler için G-20 toplantısında uzlaşmıştı. Erdoğan ile Trump’ın görüşmesinde Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 hava savunma sistemi gündem olacak. Temmuzdaki teslimat öncesi gerçekleşecek görüşmede, ortak çalışma grubu kurulması konusu değerlendirilecek.

F-35 ve S-400

Görüşmede F-35 programı çerçevesindeki gelişmeler de masada olacak. ABD’nin S-400 alımı halinde uygulayacağını açıkladığı yaptırım konularında Trump’ın mesaj vermesi beleniyor. S-400 konusunda iki ülkenin de ortak bir noktaya gelmesi için bu görüşmenin önemine dikkat çekiliyor. Trump’ın olası Türkiye ziyaretinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği bu görüşmenin ardından netleşecek. Erdoğan ve Trump ayrıca Suriye, Doğu Akdeniz, terörle mücadele konularında da değerlendirmede bulunacak.

Haberin Devamı

Erdoğan, G-20 Zirvesi’nde diğer önemli görüşmeyi Putin ile yapacak. Erdoğan’ın Putin görüşmesinde, S-400 savunma sisteminin teslimat süreci başta olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Erdoğan ve Putin, Suriye’deki son gelişmeler ile Akkuyu Nükleer Santral projesine ilişkin de görüşecek. Erdoğan’ın Trump ve Putin ile yapacağı görüşmeler S-400’lerin de kaderini belirleyecek önemli görüşmeler olacak.

Tokyo’ya geçecek

Erdoğan’ın, Japonya’nın Kyoto kentinde Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Ara Güler Sergisi’ni de ziyaret edebileceği belirtildi. Erdoğan, zirvenin ardından Tokyo’ya da geçecek. Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile görüşecek olan Erdoğan’ın, Japonya’nın yeni imparatoru Naruhito ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Erdoğan’ın 1 Mayıs’ta tahta çıkan Naruhito’ya tebriklerini ileteceği kaydedildi.

Pekin yolcusu

Erdoğan, Japonya’daki zirve temaslarının hemen ardından daha önce yapılması planlanan, ancak seçim süreci nedeniyle ertelenen Çin seyahatini gerçekleştirecek. Çin’e çalışma ziyareti yapacak olan Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile 2 Temmuz’da Pekin’de baş başa ve heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirecek. Görüşmelerde, iki ülke ekonomik ilişkiler, ticaret hacmi, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi kapsamında ortak çalışmalar değerlendirilecek.