Siyaset Erdoğan, mülteci krizine ilişkin Yunanistan Başbakanı’na sert çıktı: Bizi suçlamak nankörlüktür

Erdoğan, mülteci krizine ilişkin Yunanistan Başbakanı’na sert çıktı: Bizi suçlamak nankörlüktür

12.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ikili ve bölgesel konuları ele aldı.

Erdoğan, mülteci krizine ilişkin Yunanistan Başbakanı’na sert çıktı: Bizi suçlamak nankörlüktür

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara  - Başbaşa görüşme ve Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Oturumu’nun ardından Erdoğan ve Orban ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HEDEF 6 MİLYAR DOLAR: Türkiye-Macaristan ilişkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz her geçen gün gelişiyor. Mevcut rakamlar ticaret hacmimizin yıl sonu itibarıyla gerçi bizde 3 milyar dolar gibi gözükse de, değerli dostum 4 milyar dolar diyor, biz de “gökten ne yağar ki yer kabul etmez” diyoruz. Bununla beraber ikili ticaretimizde 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz.

2024 KÜLTÜR YILI: Ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını Türkiye Macaristan Kültür yılı olarak kutlayacağız.

ADADAKİ İLK TOPLANTI: İstanbul’da ev sahipliği yapacağım Türk Konseyi Zirvesi’ne Sayın Orban da iştirak edecek. İlk defa bir uluslararası toplantıyı, malum tarihi itibariyle bizim için yaslıada olan şimdiyse adını Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak koyduğumuz, adamızda yapacağız. Bu bakımdan toplantıya milletçe çok büyük önem veriyoruz.

Haberin Devamı

KAPILARI AÇACAK OLURSAK: (Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ‘mülteci krizi Türkiye tarafından kaynaklanıyor’ sözleri) Öncelikle mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür. 5 milyon mülteciye biz ev sahipliği yapıyoruz. Bunun 4 milyona yakını sadece Suriyeli. Irak var Afganistan var vesaire. 5 milyona yakın mülteciyi ülkesinde ağırlayan, onlara ev sahipliği yapan bir ülkeye mülteci sorunu Türkiye’den kaynaklanıyor demek nankörlüktür. Eğer biz kapıları açacak olursak, Yunanistan ne yapar bilemem.

ELİMİZDE BELGELER VAR: Hepsinden öte Ege’de, Akdeniz’de mültecilerin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkum eden ülke Yunanistan’dır. Elimizde bütün belgeler var, video kayıtları var. Nasıl Ege’de, Akdeniz’de bu mültecileri, düzenli düzensiz göçmenleri o sulara gömdüklerinin belgeleri var. Bunu dünyaya anlatmak suretiyle dünyayı aldatabilirsiniz, ama Türkiye’yi aldatamazsınız.

YUNANİSTAN’IN KENDİSİ ÜS: (Dedeağaç’taki ABD üssü) Aslında Dedeağaç sadece bir üs değil, Yunanistan’ın kendisi şu anda adeta Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içerisindeki Amerika üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. Dedeağaç bunlar içerisinde sadece ufak bir bölge.

Haberin Devamı

KAÇAMAK YANIT VERİYORLAR: Bütün bunlar neden yapılır? Biz bunu tabi gerek Biden ile gerek ilgililerle Savunma Bakanım, Dışişleri Bakanım yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak cevaplar veriyorlar. Dürüst davranmıyorlar ve kendilerine seçtikleri komşu yanlış bir komşu. Üs olarak Ege’de Yunanistan ile takındıkları bu tavır, doğru bir tavır değil. Biz NATO üyesiyiz, Amerika ve Yunanistan NATO üyesi. NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı itibariyle gerekse mali destek itibariyle Türkiye, Amerika’dan sonra ilk 7 içerisinde. Yunanistan’ın böyle bir durumu yok. Yunanistan çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz, kendimize güveniyoruz ve bölgenin biz sigortasıyız.

‘AB, Türkiye’ye yüksek miktarda destek vermeli’

Viktor Orban ise, Macaristan’ın 1001 yıllık bir devlet olduğunu hatırlatarak, “Aldığımız en önemli ders üç ülkeye dikkat etmek gerektiğidir. Bunlar Moskova, Berlin ve İstanbul, günümüzde Ankara’dır. Bu önemli üçgenin üç ayağıyla dostluk ve stratejik ilişkiler geliştirmeli” dedi. Türkiye’nin salgın döneminde ülkesine verdiği maske desteğine işaret eden Orban, “AB, Türkiye’ye (göç konusunda) olabildiğince yüksek miktarda destek vermelidir” mesajının da altını çizdi.

Haberin Devamı

Tarihi eserler iade edildi

Erdoğan ve Orban, Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılan ve Macaristan’dan iadesi gerçekleştirilen tarihi eserleri inceledi. Erdoğan, iade için Orban’a teşekkür etti.