Siyaset Erdoğan’dan “infaz düzenlemesi” açıklaması: Ölçülü ve adaletli infaz rejimi olacak

Erdoğan’dan “infaz düzenlemesi” açıklaması: Ölçülü ve adaletli infaz rejimi olacak

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün 2019 yılının toplu değerlendirmesini yaptı, 2020 çalışmalarını paylaştı. Erdoğan, kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalıştıklarını, düzenlemeyi içeren 2. Yargı Paketi’nin bir kaç hafta içinde Meclis’e sunulacağını belirtti

Erdoğan’dan “infaz düzenlemesi” açıklaması: Ölçülü ve adaletli infaz rejimi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. İnfaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin hazırlıklarını tamamladık; birkaç hafta içinde Meclis gündemine getireceğiz. Yargılamada getirdiğimiz hedef süre uygulamasını önümüzdeki günlerde Adli Tıp Kurumu’nda da hayata geçiriyoruz” dedi. Yakında MİT’in İstanbul’daki yeni binasının açılışının yapılacağını söyleyen Erdoğan, “Her yönüyle muhkem ve istihbari noktadaki teçhizatlarıyla MİT’in güçlü bir ayağı olacak” diye konuştu. Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’nun eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bir kitabından uyarlanan tiyatro oyununu izlemeye gitmesine ilişkin de, “Bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroyu izliyorlar. Ülkemizin nereden nereye, kimler vasıtasıyla nasıl geldiğini göstermesi bakımından bu çok enteresandır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’de “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda 2020’de öngörülen çalışmaları da paylaştı. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

TEDBİR GELİŞTİRDİK: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 1. yılı vesilesiyle kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Sorunların yüzde 98’inin
eski sistemin alışkanlıklarıyla iş yapma eğiliminden kaynaklandığını gördük. Tıkanıklık noktalarını çözecek bir dizi tedbir geliştirdik.

14 BİN YATAKLI ÖĞRENCİ YURDU: Bu yılın ilk yarısında 13 bin 750 yatak kapasiteli 21 öğrenci yurdunu hizmete açıyoruz. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde yılın ilk 6 ayında 2 bin ve izleyen dönemde 10 bin beceri atölyesi kurmayı planlıyoruz. Dijital içerikli özel eğitim materyallerini bu yıl erişime açıyoruz.

2. YARGI PAKETİ: Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. İnfaz düzenlemesini de içeren 2. Yargı Paketi’nin hazırlıklarını tamamladık; birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz. Vatandaşlarımızın devletle olan hukuki ihtilaflarının yargıya gitmeden arabuluculuk benzeri bir idari sulh sistemiyle çözümünü içeren sistemin hazırlıkları tamamlandı; yakında konu Meclis gündemine gelecek. Yargılamada getirdiğimiz hedef süre uygulamasını önümüzdeki günlerde Adli Tıp Kurumu’nda da hayata geçiriyoruz.

‘Millet gereken dersi verecek’

Diyarbakır annelerinin kararlı duruşu, örgüt içindeki çözülmeyi artırdı. Diyarbakır anneleri, malum siyasi partinin önünde aylardır dağa kaçırılan evlatlarının resimleriyle dik duruşlarını sürdürürken, bir de bakıyorsunuz ana muhalefetin başı ve heyeti yanında o partiyle birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroyu izliyorlar. Ülkemizin nereden nereye, kimler vasıtasıyla nasıl geldiğini göstermesi bakımından bu çok enteresan. İnanıyorum ki milletim vakti saati geldiğinde bunlara gereken dersi verecek.

‘MİT’in İstanbul binası açılacak’

Haberin Devamı

Yakında MİT’in İstanbul’daki yeni binasının da açılışını yapacağız. O da her yönüyle muhkem ve istihbari noktadaki teçhizatlarıyla MİT’in güçlü bir ayağı oldu. MİT Koordinasyon Kurulu’nu hayata geçiriyoruz.

AKM 2020 SONUNDA TAMAM: Günün 24 saati hizmet verecek Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi’ni yakında hizmetinize sunuyoruz. 2020 sonuna kadar 10 kütüphanemiz daha millet kıraathanesi formatında hizmet veriyor olacak. İnşaatı hızla devam eden İstanbul AKM’yi 2020 sonuna kadar tamamlıyoruz. Ankara da hızla devam ediyor.

‘Yerli ilacı engellemek vatana ihanetle eşdeğer’

Yerli ilaç ve yerli plazmadan kan ürünleri üretimi 2020’de gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Yerli ilaç ve plazma üretimiyle yerli cihaz geliştirilmesi konusunda engel çıkartanların yaptıkları vatana ihanetle eşdeğerdir. Bu konuda kimseye müsamaha göstermeyeceğiz.

SAĞLIK TURİZMİNDE HEDEF 1.5 MİLYON KİŞİ:
Bu yıl Konya Karatay, İstanbul İkitelli, Tekirdağ, Kocaeli ve İzmir Bayraklı Şehir Hastaneleri’nin açılışını yapacağız. Sağlık turizmi yoluyla ülkemize gelen hasta sayısını önce 750 bine, ardından 1.5 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Tedavi öncesi ve sonrasında hastaları takip etmek üzere yurt dışında 20 teşhis merkezi kuracağız.

SİGARAYLA ETKİN MÜCADELE:
Dumansız hava sahası uygulamasında mevzuattaki boşlukları ortadan kaldırarak daha etkin bir mücadele yürüteceğiz. Ben milletimi seviyorum, milletimin düşmanı değilim; o yüzden sigarayı yasaklıyoruz. Onun için kimde sigara paketi yakalarsam almaya çalışıyorum. Onları bu beladan kurtaralım istiyorum.

YERLİ İLAÇ GÜNDEMDE:
Yerli ilaç ve yerli plazmadan kan ürünleri üretimi 2020’de gündemimizin ilk sıralarında yer alacak. Yerli ilaç ve plazma üretimiyle yerli cihaz geliştirilmesi konusunda engel çıkartanların yaptıkları vatana ihanetle eşdeğerdir. Bu konuda kimseye müsamaha göstermeyeceğiz.

‘373 bin Suriyeli ülkesine döndü’

Önümüzdeki dönemde AB ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı umut ediyoruz. Suriye krizinin sınırlarımıza dayanan terör örgütleri üzerinden ülkemize ihracı gayretleri bizi sahada fiilen var olmaya yöneltti. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları ile DEAŞ balonunu söndürdük, PYD üzerinden kurulan oyunları da bozduk. Barış Pınarı Harekâtı ile Suriye sınırımızda 145 kilometre genişliğinde 30 kilometre derinliğinde bir alanı terörden arındırdık. Ülkemizin güvenli hale getirdiği bölgelere şimdiye kadar 373 bin Suriyeli gönüllü olarak geri döndü. 2020’nin ilk 6 ayında komşumuz Irak’ta Basra ve Musul başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Necef ve Kerkük’te de yeni başkonsolosluklar açmayı planlıyoruz.

ARAMA VE SONDAJA BAŞLIYORUZ:
Libya ile imzaladığımız mutabakat neticesinde, Türkiye ve Libya deniz kıyıları arasında kalan bölgede her iki ülkenin onayı olmadan arama ve sondaj faaliyeti yapılması ya da boru hattı geçirilmesi hukuken artık mümkün değil. 2020’de bu alanları ruhsatlandırıp en hızlı şekilde arama ve sondaj faaliyetlerine başlıyoruz. İlk olarak Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi bölgede sismik çalışmalar yürütecek. Libya’daki meşru hükümetin ayakta kalmasını ve istikrarı sağlamak için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz.

AKINCI GELİYOR: Milli Gemisavar füzemiz Atmaca’yı Kınalıada korvetimize yerleştirdik. Olur ya, onlara da saldırı olduğu zaman gemilerimiz kendini savunacak. Gidiyorduk kapılarına, İHA istiyorduk. Kongre müsaade etmiyor. Bir değil iki değil. En sonunda İsrail’den almak zorunda kaldık. Tamir bakıma gelince, ‘bugün git yarın gel’ bakmadılar, vazgeçtik. Şimdi hepsi bizde var. Şimdi Akıncı geliyor.

Fotoğraflar: YAVUZ ÖZDEN Milliyet