Siyaset Erdoğan’dan Karadeniz mesajı: Barış denizi olarak kalmalı

Erdoğan’dan Karadeniz mesajı: Barış denizi olarak kalmalı

11.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile savaşın eşiğine gelen Ukrayna’nın Devlet Başkanı Zelenskiy ile Huber Köşkü’nde görüştü. Ortak basın toplantısında Erdoğan, “Karadeniz’in bir barış, huzur ve iş birliği denizi olması temel hedefimizdir” dedi

Erdoğan’dan Karadeniz mesajı: Barış denizi olarak kalmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’in bir barış, huzur ve işbirliği denizi olmaya devam etmesinin temel  hedefleri olduğunu belirterek, “Ortak coğrafyamızda ne suretle olursa olsun gerilimin artmasını arzu etmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Huber Köşkü’nde bir araya geldi. Yaklaşık 3 saat süren baş başa görüşmenin ardından Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu’na geçildi.

Ortak basın toplantısında Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini güçlü biçimde savunduk. Kırım’ın ilhakını tanımama yönündeki prensip kararımızı bir kez daha teyit ettik. Ukrayna’nın uluslararası toplumu Kırım konusunda bir araya  getirmeyi hedefleyen girişimi Kırım Platformu’nu desteklediğimizi belirttik. Bu girişimin Kırım Tatarları dahil olmak üzere tüm Kırım halkları, Kırım ve Ukrayna’nın geneli için olumlu neticelere vesile olmasını arzu ediyoruz. Ana  vatanlarını terk etmek zorunda kalan Kırım Tatarı kardeşlerimizin hayat standartlarının iyileştirilmesi bizim için tarihi ve insani bir mesuliyettir. Ukrayna’yla bu konuda da fikir birliği içinde olduğumuzu görmekten büyük bir  memnuniyet duyuyorum. Kırım Tatarı soydaşlarımız için konut ve cami inşası  projelerimiz mevcuttur. Konut projesine ilişkin olarak az önce ilk somut adımı atmış olduk. Cami projesinde de yakın zamanda ilerleme kaydetmeyi ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Gerilim artmamalı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karadeniz’in bir barış, huzur ve işbirliği  denizi olmaya devam etmesi temel hedefimizdir. Ortak coğrafyamızda ne suretle olursa olsun gerilimin artmasını arzu etmiyoruz. Bu minvalde kıymetli dostumla  Ukrayna’nın doğusundaki güncel duruma dair fikir teatisinde bulunduk. Mevcut  krizin Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde barışçı ve  diplomatik yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Son dönemde sahada  gözlemlediğimiz endişe verici tırmanmanın bir an evvel son bulmasını, ateşkesin  sürmesini ve ihtilafın Minsk anlaşmaları temelinde diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını temenni ediyoruz. Bu hususta gereken her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

‘İş birliği artırılacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenskiy arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, taraflar arasında ekonomi, ticaret, turizm, güvenlik, savunma sanayisi, bilim, eğitim ve gençlik alanlarında iş birliğini ve eşgüdümü derinleştirmek için ortak çabaları artırmanın kararlaştırıldığı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Bakanlar ve koordinatörler düzeyinde ‘Quadriga’ (2-2) formatında iş birliğinin sürdürülmesi, Ukrayna’nın uluslararası tanınmış sınırları içinde, toprak bütünlüğü ve egemenliğine kayıtsız ve şartsız desteğin yeniden teyit edilmesi, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri ile Donetsk ve Luhansk bölgelerinin işgalden kurtarılması başta olmak üzere, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde toprak bütünlüğünü yeniden sağlamayı amaçlayan adımlar konusunda koordinasyonun sürdürülmesi kararlaştırıldı.”

Mevcut projelerin tamamlanması yoluyla savunma sanayi alanında iş birliğinin daha da geliştirilmesine ve yeni ortak projelerin planlanmasına  yönelik bağlılıkların teyit edildiği bildiride, “Ukrayna’nın NATO üyelik  perspektifine, özellikle Üyelik Eylem Planı’nı yakın zamanda alma niyetine ve  Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Müttefikler ile birlikte çalışabilirliğine katkıda  bulunulmasına destek beyan edilmesi, NATO dahil olmak üzere, ikili ve çok taraflı mekanizmalar aracılığıyla Karadeniz Bölgesi’nde güvenlik ve istikrarın  desteklenmesine matuf iş birliğinin artırılması kararlaştırıldı” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Erdoğan’dan Karadeniz mesajı: Barış denizi olarak kalmalı

Galata Kulesi’nde Ukraynaca rehber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenska ile Galata Kulesi’ni ziyaret etti. Beyoğlu Belediyesi tarafından Galata Kulesi’nde Ukraynaca sesli rehberin hizmete alınması dolayısıyla kulenin Seyir Terası’nda program düzenlendi.