Siyaset Erdoğan'dan net mesaj: PKK’yı bölgeden kazımakta kararlıyız

Erdoğan'dan net mesaj: PKK’yı bölgeden kazımakta kararlıyız

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi’yle görüşmesinin ardından PKK’nın Irak’ın tamamından temizlenmesi konusunda hemfikir olduklarını açıkladı

Erdoğandan net mesaj: PKK’yı bölgeden kazımakta kararlıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütü PKK’yı bölgeden kazımakta kararlı olduklarını belirterek, örgütün Irak’ın tamamından temizlenmesi için Irak hükümetiyle birlikte çabaları artırma konusunda hemfikir olduklarını vurguladı. Erdoğan ve dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

‘Faydalı ve kapsamlı’

İbadi’yi 10 aylık bir aranın ardından Türkiye’de tekrar ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, faydalı ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye’nin, Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi bütünlüğüne ve siyasi birliğine, egemenliğine atfettiği önemi yineleyen Erdoğan, Irak’ta 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimin tüm Irak halkı için hayırlara vesile olmasını diledi.

‘Ayrım yapmadan’

Erdoğan, seçimin ardından Irak’taki tüm kesimleri kucaklayan ve Irak halkının ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek bir hükümet kurulması temennisinde bulunarak Türkiye’nin bu süreçte hiçbir ayrım yapmadan tüm Iraklıların yanında olduğunu vurguladı. İkili ilişkileri daha da derinleştirmek, başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere kritik alanlarda işbirliğini geliştirmek üzere kurulacak yeni hükümetle çalışmaya hazır olduklarını bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Temmuz ayında Irak’ta başlayan protesto gösterilerinin bazı çevrelerce suistimal edildiğini görüyoruz. Şiddet, asla bir hak arama yöntemi değildir. Türkiye olarak şiddet olaylarını asla tasvip etmiyoruz. Bu noktada kaygılarımızı ve Irak’ın huzuruna verdiğimiz desteği tekrar kardeşim İbadi’ye özellikle ifade etmek isterim. Irak’ın sorunları üzerinde, gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmelerde bilgiler aldık.”

Başarılı imtihan

Erdoğan, Irak hükümetinin önce DAEŞ belasına, ardından gayrimeşru referanduma karşı başarılı bir imtihan verdiğine işaret etti. Irak halkının acil ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasına yönelik adımların atılmasının önem arz ettiğini belirten Erdoğan, bu konuda Türkiye’nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğuna dikkati çekti. Erdoğan, Türkiye’nin en zor zamanlarında dil, din, mezhep ayrımı gözetmeksizin Irak halkının yanında olduğunu hatırlatarak “Irak’ın sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Ülkenin yeniden imarı konusunda da üzerimize düşeni yapmaya hazırız... Ayrıca gerek Musul gerekse Basra’da başkonsolosluklarımızı da yeniden faaliyete geçirme konusunu kendileriyle görüştük” dedi.

Haberin Devamı

‘Vahşi yapılar’

Erdoğan, görüşmelerde ayrıca, terörle mücadele konusunu da etraflıca ele alma fırsatı bulduklarını dile getirerek, “Bu alanda tam iş birliği içinde olma konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak terör örgütleri arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. DAEŞ’li canilerle, PKK’lı katiller arasında bizim nazarımızda bir fark yoktur. Her ikisi de kundaktaki bebekleri, sivilleri, yaşlıları katletmekten çekinmeyen vahşi yapılardır. Bu örgütleri ve uzantılarını, bölgemizden kazımakta kararlıyız” dedi.

Başta DAEŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelede Irak ile dayanışma içinde olmayı sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, görüşmede Türkiye’nin, PKK terör örgütüyle mücadelede Irak tarafından beklentilerini aktardığını söyledi.

Erdoğan, PKK’nın Irak’tan tamamen temizlenmesi istikametinde çabaları artırma hususunda görüş birliğine varıldığını, ayrıca Türkmenlerin meselelerini de İbadi’ye ifade ettiğini aktardı.

Erdoğan, “Kerkük’te vilayetin yapısına uygun bir yönetim ve güvenlik mimarisi tesis edilmesinin, Kerkük’te barışa katkı sağlayacağına inanıyorum” değerlendirmesini yaptı. Erdoğan görüşmede Irak’taki su ve enerji konularını da detaylandırdıklarını, ilgili bakanları görevlendirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Türkiye’yi destekliyoruz’

Irak Başbakanı Haydar El İbadi “Sınır güvenliği konusunda hemfikiriz. Hiçbir zaman Irak topraklarının Türkiye’ye karşı ve herhangi bir komşumuza karşı mekan olmasını istemeyiz. Hiçbir örgütün Irak topraklarında yuvalanmasını istemeyiz ve buna karşıyız” dedi. İbadi, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin yaptığı toplantılarda özellikle Türkiye sınırının kontrol altına alınması konusunun üzerinde durduklarını kaydederek, “Bir kez daha söylüyorum buna müsamaha etmeyeceğiz. Sınırın güvenliği konusunda Türkiye ile birlikteyiz” diye konuştu.

Türk Lirası’na yönelik spekülatif ataklara ilişkin İbadi, “Türk parası meselesinde Türkiye ile birlikteyiz. Alacağı her türlü tedbir konusunda Türkiye’yi destekliyoruz” ifadesini kullandı.

İbadi, Türk şirketlerine Irak’ta yatırım yapmaları çağrısında da bulunarak, “Gelin Irak’ta yatırım yapma çalışmalarınızı sürdürün” dedi.

Haberin Devamı

İkinci gümrük kapısı

Kerkük’ten yeni bir petrol boru hattının açılmasının söz konusu olduğuna da işaret eden İbadi, Kerkük’ten bu şekilde ikinci borudan Türkiye’ye petrol pompalanacağını söyledi.

İbadi, “Irak tarafından Fişhabur, Türkiye tarafından ise Ovaköy’de ikinci bir gümrük hattının açılması noktasında çalışmalarımız devam ediyor” diye konuşarak, teknik heyetlerin bu konudaki görüşmelerini sürdürdüğünü aktardı.

İbadi, Erdoğan’ın su konusunda Türkiye’nin Irak’a gereken hisselerini vereceği sözüne dikkati çekerek, Irak’ın yeniden imarı konusunda Türkiye’nin taahhütlerini bir kez daha duymaktan memnun olduğunu dile getirdi.