Siyaset Erkek: Demokrasi ittifakını seçmen sandıkta kuracak

Erkek: Demokrasi ittifakını seçmen sandıkta kuracak

11.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki seçimin, “ittifaklar seçimi” olacağına dikkat çeken CHP’li Erkek, “Ben eminim ki önümüzdeki seçimde seçim ittifaklarını aşan boyutta seçmen sandıkta çok büyük bir ‘demokrasi ittifakı’nı kendisi kuracak” dedi

Erkek: Demokrasi ittifakını seçmen sandıkta kuracak

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bizim cumhurbaşkanı adayımız tüm CHP’lilerin cumhurbaşkanı adayı Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur ama buna da ittifak karar verecek” dedi. Seçim sürecinde ittifakların yeniden şekilleneceğini ifade eden Erkek, “Yasal seçim ittifakları dışında çok ciddi bir ‘demokrasi ittifakı’ da var Türkiye’de. Bunu 31 Mart’ta, 23 Haziran’da gördük. Referandumda gördük. ‘Hayır’ hareketiyle birlikte başlayan bir demokrasi mücadelesi, ben eminim önümüzdeki seçimde de seçim ittifaklarını aşan boyutta seçmen sandıkta çok büyük bir ‘demokrasi ittifakı’nı kendisi kuracak” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Erkek ile TBMM’deki makamında sohbet ettik. Erkek, Parti Meclisi’nde kabul edilen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Bağımsız ve Tarafsız Yargı Raporu’nu redaksiyonu tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını ve Cumhurbaşkanı’na da göndereceklerini söyledi. Güçlendirilmiş parlamenter sistem yol haritasını Erkek, şöyle anlattı:

YOL HARİTASI: Genel başkanlar yol haritasını belirleyecekler. Partiler arası heyetler oluşturulup çalışılabilir. Önemli olan şu; Cumhur İttifakı dışındaki tüm siyasi partiler hükümet sistemi konusunda uzlaşmış durumda yani herkes güçlendirilmiş parlamenter sistem diyor.

ORTAK METİN: Seçim sürecine girildiğinde Millet İttifakı olarak ana ilkeleri ortaya koyan ortak bir metin hazırlayacağız. Yaptığımız salt bir sistem tartışması değil, raporumuzun içerisinde Ulusal Vergi Konseyi de var, Stratejik Planlama Teşkilatı da var. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması da var. Rapor yol haritamız, kaynağımız olacak. Ana ilkeleri kamuoyuyla, tüm partilerle de paylaşacağız. Önümüzdeki seçim zaten ittifaklar seçimi olacak.

Haberin Devamı

DEMOKRASİ İTTİFAKI: (Ortak metin Millet İttifakı arasında mı olur?) Öncelikle Millet İttifakı olarak. Ama seçim sürecine girildiğinde ittifaklar tekrar şekillenecek. Yasal ittifaklar dışında ciddi bir  ‘demokrasi ittifakı’ da var Türkiye’de. 31 Mart’ta, 23 Haziran’da , Referandumda gördük. ‘Hayır’la başlayan demokrasi hareketi ilk seçimde de seçim ittifaklarını aşan boyutta seçmen sandıkta çok büyük bir ‘demokrasi ittifakı’nı kendisi kuracak.

SEÇİM: Bu önümüzdeki seçim bir yerde güçlendirilmiş parlamenter sistem mi, bu patronlu başkanlık sistemi mi, bunun da seçimi olacak. Demokratikleşme mi, otoriterleşme mi? 

CUMHURBAŞKANI’NI KİM SEÇECEK?: Raporumuzda temsil noktasında bir Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini tanımladık. Cumhurbaşkanı’nı millet de seçmeye devam edebilir, Meclis’te seçebilir. İlk seçimde iktidar olduktan sonra işte o tüm siyasi partiler, üniversiteler, meslek odaları, barolar toplumsal uzlaşmayla biz sistem değişikliğini hayata geçireceğiz. Sonuçta sistem değişikliği de bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Önemli olan Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri. Temsil noktasında görev yapacak Cumhurbaşkanı ve devletin sigortası olacak. Bir siyasi partiden gelebilir ama siyasi partiyle ilişkisini kesecek, seçildiği anda.

Haberin Devamı

ADAYIMIZ KILIÇDAROĞLU: Genel Başkanımız demokrasi için en büyük bedelleri ödeyen lider. Kutuplaşmaya karşı bugün kurulan Millet İttifakı çok değerli... Bizim Cumhurbaşkanı adayımız tüm CHP’lilerin Cumhurbaşkanı adayı Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur ama buna da ittifak karar verecek birlikte oturup. Çünkü Millet İttifakı’nın genel başkanları kendileri için siyaset yapmıyorlar.
Türkiye için siyaset yapıyorlar.