Siyaset 'Ermenistan ile karşılıklı özel temsilci atanacak'

'Ermenistan ile karşılıklı özel temsilci atanacak'

14.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2022 bütçesine ilişkin konuştu.

Ermenistan ile karşılıklı özel temsilci atanacak

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ERİVAN-İSTANBUL CHARTER UÇUŞ: Dış politikada Türk aktivizmi ezberleri bozuyor. Azerbaycan'la istişare ettik, Ermenistan'la normalleşme adımları için karşılıklı özel temsilciler atayacağız ve her adımda Azerbaycan'la birlikte hareket edeceğiz. Hatta Ermenistan atadı. Biz de özel temsilcimizi belirledik, resmi işlemi yapacağız. Ayrıca, Erivan-İstanbul arasında da charter uçuşlarını önümüzdeki süreçte başlatacağız.

ANGAJMANI SÜRDÜRECEĞİZ: Afganistan'da öngörülü ve cesur bir kararla büyükelçiliğini faal tutan tek NATO üyesiyiz. Tüm dünyanın yaptığı gibi biz de Taliban'la kademeli bir angajmana girdik. Herkes Doha'ya ayağına gidiyor onların ama onlar bizi ziyaret etti. Bu angajmanı sürdüreceğiz.

6 KEZ İHLÂL: Doğu Akdeniz'de bu yıl Yunanistan ve Rum kesimi tam 6 kez kıta sahanlığımıza 3. ülke bayraklı araştırma gemilerini göndermeye çalıştı ve her seferinde bunları engelledik. Sahaysa saha, masaysa masa; hepsine varız.

Haberin Devamı

DENENMİŞ FORMÜLLER: Çözüm ancak KKTC'nin varlığının ve Kıbrıs Türklerinin müktesep haklarının tanınmasıyla mümkündür. Denenmiş formülleri tekrar ederek nafile çabalara girmeye gerek yok.

SÜREKLİ DÜŞMANLIK YOK: Diplomaside temel kural: Sürekli düşman da yoktur, düşmanlık da yoktur, dostluk da yoktur. Şimdi, Birleşik Arap Emirlikleri'yle (BAE) bizim bir problemimiz var mıydı? Yoktu. Onlar bizimle ilişkileri bozdu, şimdi de düzeltmek istediler, biz de ilişkileri düzeltiyoruz; bu kadar basit. Şimdi, ülkelerle 'Yok, onu mu satıyorsunuz, bunu mu satıyorsunuz?' bu tür gereksiz şeylere girmeye gerek yok. Karşılıklı bir çıkar temelinde herkesle ilişkilerimizi geliştiririz. Herkes Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor. 'Niye gelip yatırım yapıyorsunuz?' diye suçlamak da doğru değil. O gün, Katar Dışişleri Bakanı da sorulan soruya şunu söyledi: 'Türkiye çok önemli, Türkiye ekonomisi çok önemli fırsatlar sunuyor' dedi.

AİHM KARARLARI: (Avrupa Konseyi'nin Kavala kararı) Türk mahkemeleri Kavala'yla ilgili AİHM kararlarını uygulamıştır ve serbest kalmıştır. Ama Kavala hakkında başka davalar olduğu için Kavala hapisten çıkmamıştır. AİHM kararları sadece Türkiye için mi geçerlidir, 47 üyesi için mi geçerlidir? Fransa, AİHM'in ev sahibi, kaç yıldır uygulamıyor biliyor musunuz? On. Norveç, demokraside en ön planda, kaç yıldır uygulamıyor? İki. Almanya? Beş. Neden Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi sadece Türkiye'yi hedef alıyor?

Haberin Devamı

BIDEN ÇÖZMEDİ: 10 büyükelçi meselesini Biden çözmedi. Büyükelçiler aptalca hata yaptılar ve geri adım attılar, ondan sonra biz de gerekeni yaptık. Aksi takdirde sınır dışı edilecekti.

'Content İstanbul Fuarı' düzenlenecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, bakanlığının 2022 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada "152 farklı ülkede yaklaşık 600 milyon kişiye ulaşan dizi filmlerimizin gücünü kullanarak, İstanbul'u televizyon içerik pazarının merkezine dönüştürecek; dünyanın en önemli film, dizi, animasyon ve televizyon program üreticilerini bir araya getirecek 'Content İstanbul Fuarı'nı da 2022 yılında düzenleyeceğiz. Bu atılımımızla pazar yerini de Türkiye'ye çekiyoruz. Artık bu filmler Türkiye'de pazarlanacak" dedi. Şanlıurfa Anadolu Neolitik Çağ Araştırma Merkezi'nin kurulacağına işaret eden Ersoy, "5 yılda 5 milyon toplam ziyaretçi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Yanan orman arazilerinin turizme açılacağına yönelik eleştirilere de yanıt veren Ersoy, "Arazinin tekrar ağaçlandırılarak orman vasfının geri kazandırılması esastır. Yanan yerlerin turizme açıldığı ile ilgili tek bir örnek yoktur" dedi.