Siyaset Erzurumlu seçimde sürpriz beklemiyor

Erzurumlu seçimde sürpriz beklemiyor

31.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erzurumluları asıl heyecanlandıran seçimden sonra ne olacağı. Genel kanı Ak Parti’nin altıda altı yapacağı. Sonra, MHP’nin ve BDP’li bağımsızın bir aday çıkarabileceği tahminleri geliyor. Erzurum’daki seçim sonuçları değişik sürprizlere açık gibi görünmüyor

Erzurumlu seçimde sürpriz beklemiyor

Erzurum’u seçim heyecanı basmamış. Yollardan arada bir geçen adayların seçim araçları onlara oyları için sesleniyor, kimsenin oralı olduğu söylenemez. Parti il binalarının önündeki bayraklarla birlikte 12 Haziran’da seçim olacağını hatırlatıyorlar. Yoksa herkes işine bakıyor. Erzurumluları heyecanlandıran asıl seçimden sonra ne olacağı.
Abbas Polat’a göre Erzurumlu Ak Parti’den vazgeçmez. Taksicilik yapıyor, “Bu gece toplanacağız. Ne olacak, kime oy vereceğiz, karar vereceğiz” diyor. Karar Ak Parti olarak çıkacak çıkmasına ama Abbas Polat’ın bir çekincesi var. Seçimden sonra “terör meselesi” nasıl bir hal alacak?
“Biraz fazla taviz vermediler mi?” diye bana soruyor. Ve arkasından şu sözcükler peşpeşe dökülüyor:
“Enflasyon yok, hizmetler gayet iyi. Yollarımız yapıldı, eskiden bir yerden bir yere gidemezdik. Şimdi şu yollara bak. Hastaneler açıldı, sağlık hizmeti var. Memnunuz. Kimsenin bir şikayeti yok. Ama, bu terör ne olacak? Türkiye nereye gidiyor sen söyle!”
“Yeni Anayasa gelecek” diye dikkat çeksek de onun aklı orada değil. Sorusu aynı:
-İyiye mi gidiş, kötüye mi?
-Sence...
-Bence pek iyiye değil. İşte, ben de “diyirem ki”, belki bu sebepten MHP bir tane çıkarır.
Abbas Polat’a göre, 6 milletvekili çıkaracak Erzurum’da bir milletvekilliğini MHP, kalanını ise Ak Parti alır...
Şehrin içinde de skor değişmiyor..
6-0 ya da 5-1

CHP çıkaramadı
CHP uzun yıllardır milletvekili çıkaramıyor bu ilden. Aday Ahmet Palandöken’in bir hareket getirdiği gözleniyor ama milletvekili seçilmesi CHP’lilerin de işaret ettiği gibi “sürpriz” sayılıyor. Erzurum “sürprizlere” açık bir şehir mi?
Pek değil, ama sürpriz tahminler hiç bitmiyor. İşte bir tane daha:
4+1+1
Yani 4 Ak Parti, 1 MHP ve 1 Bağımsız, yani BDP’nin içinde bulunduğu blok... Pazar yerinde rastladığımız esnaftan bazıları bağımsız adaya oy vereceklerini açıkça söylüyorlar. Bu Erzurum’da bir ilk...
Hınıs, Tekman, Karayazı, Çat, Karaçoban gibi Erzurum’un Muş ve Bingöl tarafında kalan ilçelerinden, yani ‘Erzurum’un doğusundan’ gelecek oylar skoru gerçekten 4+1+1 yapabilir.

MHP ‘bir çıkarır’ tahmini
Yine pazaryerinde konuştuğumuz İbrahim Eğilmez (emekli), “Öyle bir tablo Erzururum’a yakışmaz, kötü olur” diyor.
-Nasıl kötü olur, ne olur?
-Memleket için iyi olmaz...
Erzurum’dan çıkabilecek sürprizler böyle.
Ünlü Cağ kebabı için uğradığımız Muammer Usta’nın yerinde de durum değişmiyor. Elini yakmadan, kebap kesmenin mümkün olmadığı etleri cağa (şişe) geçirmeye çalışırken, işini büyük bir ustalıkla yapan Nizam Sönmez, farklı ve emin konuşuyor:
-MHP bir tane çıkarır...
Ayrıca, Cağ kebabı “tatari” yani az pişmiş yemek gerekir. Lezzeti o zaman anlaşılır!
Diğer tahminler ise şöyle:
Ahmet Görmez: 6-0, Erkan Bozkurt 6-0, Yasin Kara 6-0... Hikmet Yeşilyurt pek dillendirmek istemiyor tahminini ama çok farklı çok aykırı bir tahmini olduğundan değil...
Ak Parti’nin 6.’sı da sevilen birisi
Ak Parti’nin bu kentten 6-0 beklentisinin bir nedeni ise 6. sıraya sevilen ve tanınan bir kişi olan İbrahim Aydemir’i yerleştirmesi... MHP buna karşılık olarak 2. sırasına bir başka tanınan ve sevilen birini Kamil Aydın yerleştirmiş ki Büyükşehir belediye başkan adayıydı, oldukça da oy topladı.
Birinci sıraya gelen isim ise kontenjandan, Oktay Öztürk... Plan belli... Sevilen tutulan bir isimle iki vekil çıkarabilmek..
Pazar yerine dönüyoruz. Ömer Kılıç, oyunu Ak Parti’ye verecek ama işler iyi değil diye şikâyetçi. Ona göre fakir fukara çoğaldı. Sultan Murat Seferoğlu ise tartışmasız 6-0 diyor. Hem o televizyona “Acun’un programına çıkmış, arkadaşı” kendi çapında meşhur ve tereddütsüz Erzurum’un siyasi havasını yansıtıyor.
Erzurum’a gelip de, Taşhan’a uğramadan olmaz...
Rüstem Paşa Bedesteni’ne, kapalı çarşısına... Muhteşem Yüzyıl dizisinin meşhur ettiği kişi ve olaylar buraya mutlaka uğruyor... Bir kere “bedesteni” yaptıran Kanuni’nun ünlü veziri Rüstem Paşa... Anlatılana göre servetinin haddi hesabı yokmuş... Rivayet o ki o zaman padişahtan sonra en zengin kişi o... 815 çiftlik, 476 su değirmeni, 1.700 köle, 2.900 at, 1.106 deve, 100 gümüş eyer, 500 altın eyer, 2.000 zırh, 130 çift altın üzengi, mücevherle süslü 760 kılıç, 1.000 gümüş mızrak, 78 bin duka altını, 11.200.000 akçe değerinde nakit parası var imiş... Biz anlatılanların yalancıyız.. Yaptığı işler ise dizide anlatılıyor zaten... Hürrem sultan ile çevirdikleri işler...
İçeriye giriyoruz... Tabii hemen oltu taşından Hürrem yüzüklerini soruyoruz... Osman Güney anlatıyor:

Hürrem yüzükleri
- Hürrem yüzükleri bir ara patlama yaptı ama şimdi geçti... Kış oyunları için gelenler de şöyle bakıp geçtiler, almıyor, pek onlara hitap etmiyor galiba bizim işler... Ama, durumdan memnunuz, işler kötü sayılmaz...
Bu arada dikkat... Rus taşı aynı Oltu taşı... Fiyatı biraz daha ucuz. Bakmakla dokunmakla farkı anlaşılmıyor... Oltu taşı biraz daha hafif ama farketmeniz imkansız gibi... Taşhan esnafı bir bakışta ikisini ayırdediyor ve zaten size de ona göre satıyor, merak etmeyin...
Erzurum’da Ak Parti rahat görünüyor. Ama, çok ciddi bir sıkıntıları var, Başbakan Erdoğan’a da söylemişler zaten...
Musluklardan artık su içemiyorlar. Baraj suyu kirlenmiş, yaklaşık 2 yıldır çeşmelerden evlere su taşıyorlar, belediye başkanını açıkça suçluyorlar... Ama oylarnın rengi değişmiyor...

Haberin Devamı

HOPA AÇIKLAMASI
30 Mayıs 2011’de yayınlanan “Artvin’de Seçim Çetin Virajlı” başlıklı yazıyla ilgili Ak Parti’li Cüneyt Aytolan’ın açıklaması şöyledir:
“Bölgedeki seçmen yapısının farklılığını anlatırken ‘Arhavi seçmeninin yüzde 70’inin sağ, yüzde 30’unun sol seçmen olduğunu, Hopa seçmeninin de yüzde 70’inin sol, yüzde 30’unun sağ seçmen olduğunu belirtmiştik. Etnik olarak Arhavi’nin yüzde 90’ı, Hopa’nın ise yüzde 50’si Laz, yüzde 50’si Hemşinlidir. Hemşinlilerin çoğunluğunun sol görüşe sahip olduklarını düşünüyoruz. Hopa ile Arhavi arasındaki seçmen yapısındaki farklılık bundan oluşmaktadır’ diye belirttiğimiz sözler yanlış anlaşılmıştır. Hopalı hemşehrilerimizi çok üzmüş ve infiale neden olmuştur. Hatta şunu da belirtmek isteriz ki gururla soyluyoruz annemiz ve gelinimiz de Hemşinlidir.”