Siyaset Eski Bakan Akdağ, Suudi Arabistan ve Vietnam'a danışman oldu

Eski Bakan Akdağ, Suudi Arabistan ve Vietnam'a danışman oldu

04.04.2016 - 12:10 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 11 yıl Sağlık Bakanlığı yapan Recep Akdağ 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' ile Suudi Arabistan ve Vietnam hükümetlerine danışman oldu.

Eski Bakan Akdağ, Suudi Arabistan ve Vietnama danışman oldu

Sağlık eski Bakanı Recep Akdağ 'Sağlıkta Dönüşüm Programı' kapsamında Suudi Arabistan ve Vietnam hükümetlerine danışman oldu. Akdağ’dan, Türkiye’deki sistemin benzerini isteyen Suudi Arabistan, Türk sağlık şirketlerini de ülkesine davet etti. Yeni Şafak'tan Arzu Kurum'a konuşan Recep Akdağ, 'Sağlıkta Dönüşüm Programı'nda elde edilen kazanımları şu şekilde anlattı: “Özellikle iki araç kullanarak bunu başardık. İlk olarak hizmet alımları yapıyoruz özel sektörde. Devlet hastahanelerini güçlendiriyoruz. Özel sektörden, o hastahanenin içinde olmak kaydıyla, laboratuvar hizmetleri gibi hizmetleri satın alıyoruz ve en iyi şekilde hizmeti geliştirmiş oluyoruz. Bugün Avrupa'da bir MR cihazı, ortalama olarak günde 10-15 çekim yaparken, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı hastahanelerinde 70 çekim yapabiliyor. Haftada yedi gün çalıştırılıyor. Böylece maliyet düşüyor, vatandaş ucuz ve kolay hizmete ulaşıyor. İkinci olarak; çalışanlarımıza, özellikle hekimlerimize, performanslarına göre ödeme yapıyoruz. Dolayısıyla, sistem verimli hale geliyor.”Türkiye'de yılda, sağlığa, kişi başına 550 dolar harcandığını ve bunun 400 dolara yakının kamu sigortası bütçesinden karşılandığnı söyleyen Akdağ, “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile memnuniyeti yüzde 39'dan yüzde 70'lerin üzerine çıkardık” dedi.

Haberin Devamı

KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

Türkiye'de sağlık sektöründe ülkeye kazandırılabilecek en iyi fırsatlardan birinin uluslararası sağlık hizmeti vermek olduğunun altını çizen Recep Akdağ, “Bu fırsata sağlık turizmi diyebiliriz. Çünkü Türkiye'de verilen sağlık hizmetleri Sağlıkta Dönüşüm Programımızla, kaliteli ve benzerlerine oranla ucuz hale geldi. Böyle bir pazar ve hizmet alanı oluşturabilirseniz, tabii ki birçok yerden hastayı cezbedebilirsiniz” diye konuştu.

"SAĞLIK TURİZMİ İÇİN ÜÇ BÖLGE HEDEF PAZAR"

Sağlık turizmi açısından hedef pazar ülkelerin Afrika, Orta Doğu ve Avrupa olabileceğini belirten Recep Akdağ, şöyle devam etti: “Afrika mesela bir hedeftir. Afrika'da yaşayan insanların önemli bir bölümü gidip başka bir ülkede bu hizmeti alabiliyor. Ortadoğu zaten en önemli hedef pazarlarımızdan biri olmalı... Avrupa da böyle... Sağlık Bakanlığımız meselede ciddiyetle duruyor." Sağlık ve Turizm bakanlıklarının sağlık turizmi çalışmalarının sürdüğünü aktaran Akdağ, bu yolda, özellikle özel hastahanelerin otokontrole ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Fiyatlar, hastaları çok rahatsız etmemeli” dedi.