Siyaset Fatih’ten 135 milyar metreküplük keşif

Fatih’ten 135 milyar metreküplük keşif

05.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Filyos Limanı Açılışı ile Doğalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz, 540 milyar metreküpe ulaştı” dedi

Fatih’ten 135 milyar metreküplük keşif

ZONGULDAK AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptığını açıkladı. Erdoğan, Zongudak Filyos Limanı Açılışı ve Doğalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni’nde yaptığı konuşmada, Filyos Limanı’nın altyapı inşaatı kamu kaynaklarıyla tamamlanırken üstyapı, ekipman ve işletme süreçlerinin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Limanın inşası tamamlanan mendirek, geri saha ve rıhtım bölümlerini hizmete açtıklarına işaret eden Erdoğan, “Karadeniz’in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı hem Marmara limanlarının ve boğazların yükünü hafifletecek hem de Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin demir yolu ağımız üzerinden güneye ve Orta Doğu’ya ulaşmasını sağlayacaktır” ifadesini kullandı. Erdoğan, Filyos Limanı’nın aslında Filyos Vadisi Projesi’nin bir parçası olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Filyos Vadisi’nin göbeğinde yer alan yaklaşık 600 hektarlık alana sahip Türkiye’nin ilk mega endüstri bölgesi. Bölge, 350 kilometre çapındaki bir alanda 30 milyon nüfus ve 80 milyar dolarlık ekonomiye erişim imkanı sağlıyor.”

Haberin Devamı

‘Heyecanlıyım’

Erdoğan, şunları kaydetti: “Karadeniz’de çalışmalara başlayan Fatih sondaj gemimiz... Geçtiğimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Bu sonuç dünyada 2020 yılında denizlerde yapılan en büyük keşif olarak kayıtlara geçmiştir. Biz, yıllar yılı kiralama usulü bu işleri yapıyorduk ama şimdi artık kiralama usulü geride kaldı. Şimdi kendi gemilerimizle hem sismik araştırmaları hem de sondaj araştırma çalışmalarımızı yapıyoruz ve artık bütün bunları yaparken ‘Acaba kim ne der?’ yok, ‘Biz ne deriz?’ var. Karar bizim. İşte şimdi milletimizle yeni bir müjdeyi paylaşıyoruz. Heyecanlıyım. Fatih sondaj gemimiz, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi daha yaptı. Böylece Karadeniz’deki toplam gaz keşfimiz, 540 milyar metreküpe ulaştı. Bu güzel haberin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Amasra-1 kuyusunun çevresindeki yeni aranma ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. Durmak yok yola devam, inşallah bu bölgeden yeni müjdeli haberler bekliyoruz.” Erdoğan, “Denizdeki doğal gazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz. Birinci aşama, deniz tabanında kurulacak  doğal gaz üretim sistemleridir. İkinci aşama, karada doğal gazı işleyecek ve  kullanıma hazır hale getirecek tesistir. Üçüncü aşama ise denizdeki sistemle  karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır” dedi.

Haberin Devamı

25 milyon ton kapasite

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, yılda 25 milyon tonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı sağlayacaktır. Dört diyorum ya yatırım, istihdam, üretim, ihracat. İşte şimdi bütün bunların hepsinin temerküz edeceği yer burası.”

Fatih’ten 135 milyar metreküplük keşif

‘2023’te tamamlanacak’

Türkiye’nin Yavuz, Fatih ve Kanuni isimlerini taşıyan üç derin deniz sondaj gemisi olduğunu hatırlatan Erdoğan, üst üste keşifler yapan Fatih gemisinin Türkali-2 kuyusunda sondaja devam ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanuni gemisinin de Fatih gemisinin doğal gaz keşfettiği kuyularda üretim için gereken testleri ve tamamlama faaliyetlerini yürüteceğini bildirdi. Akdeniz’de görevli Yavuz gemisinin de Taşucu Limanı’nda bakımda olduğunu aktaran Erdoğan, “İnşallah o da yakında faaliyet sahasına dönüp, sondaja başlayacak” dedi. Daha sonra Kanuni sondaj gemisine canlı bağlanan Erdoğan, oradaki yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı. Filyos Doğalgaz Kara Bağlantısı ve Gaz İşleme Tesisi Temel Atma Töreni’ne de bağlanan ve tesise ilişkin bilgi veren Erdoğan, şunları kaydetti: “Limanımızın hemen yanı başındaki bu tesis, denizden çıkarılan ve boruyla karaya ulaştırılan gazın önce içindeki suyu ve diğer sıvıları ayrıştıracaktır, daha sonra gazın içindeki partiküller yine bu tesiste filtrelenecek, basıncı ayarlanacak ve kullanıma hazır hale gelen gaz, şebekeye sevk edilecektir. Bugün temelini atacağımız bu tesisin inşası, gazın karaya ulaşacağı 2023’e kadar tamamlanacaktır. Bir kez daha bu tesisin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”