Siyaset Genel Kurul’da kabin tartışması

Genel Kurul’da kabin tartışması

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa teklifi görüşmeleri sırasında Ak Partili ve CHP’li vekiller arasında karşılıklı atışmalar yaşandı. CHP’li Balbay’ın sözleri tansiyonu yükseltti

Genel Kurul’da kabin tartışması

TBMM Genel Kurulu’nda CHP grup önerisi görüşülürken, Ak Parti ile CHP arasında “cinali” kavgası çıktı. Genel Kurul’da ilk gerginlik kişisel söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in sözleri nedeniyle yaşandı.
Anayasa oylamasında birden çok milletvekilinin aynı kabine girerek oy kullanmasını eleştiren Hürrriyet, şunları kaydetti: “Öncelikle bir hikâyeyle başlamak istiyorum. Okul tuvaletinde birlikte sigara içen 3 erkek öğrenci, öğretmene yakalanır. Öğretmen 3 erkek öğrenciye sorar: ‘Siz içeride sigara mı içiyordunuz?’ Öğrencilerden biri ‘Hayır hocam.’ diye cevap verir. Öğretmen tekrar sorar: ‘Sigara içmiyorsanız 3 erkek bir kabinde ne yapıyordunuz?’ Bu sefer diğer erkek öğrenci ‘Hocam, vallahi sigara içiyorduk’ diye itiraf eder. Şimdi, soruyorum: Dünkü oylamada aynı kabinde birlikte oy kullanan 3 erkek AKP’li vekil eğer ‘Birlikte oy kullanmıyorduk, vallahi Anayasa’yı ve gizliliği ihlal etmiyorduk.’ diyorsanız 3 erkek bir kabinde ne yapıyordunuz? 3 AKP’li vekilin bir kabinde birlikte ne yaptığını milletimizin bilmeye hakkı vardır.”
Hürriyet’in bu sözleri CHP sıralarından alkış alırken, Ak Parti sıralarında tepki gördü. Oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Lütfen, oy kullanan milletvekillerine bu şekilde ithamlarınızı, tahkimlerinizi... İstirham ediyorum, sözlerinizin nereye varacağını düşünerek konuşun” dedi.
‘Tebessüm ederdi’
CHP adına konuşan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay konuşmasında gazetecilerin tutuklanmasını sert sözlerle eleştirdi. Balbay, Başbakan Binali Yıldırım için “cinali” yakıştırmasında bulununca ortalık karıştı. Balbay, “görüşmekte olduğumuz anayasa değişiklikleri ne yazık ki aklıma dün Sayın cin Ali Yıldırım’ın, pardon, Binali, bir Ali, Binali Yıldırım’ın, kendisi ‘Bir Ali bin Ali’ dedi de oradan söylüyorum...” ifadelerini kullandı. Ak Partili milletvekilleri “ayıp, terbiyesizlik yapma” diye tepkiler yükselirken, Balbay konuşmasını devam ettirmek isteyince gerginlik büyüdü. Verilen aradan sonra konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Balbay’ın amacının hakaret olmadığını belirterek, “Sayın Başbakan burada otursaydı ve bu lafı o kürsüden ben etseydim, Sayın Başbakan tebessümle gülerdi” dedi.

Hindili fıkra
Balbay sözlerini şöyle bitirdi: “Nasreddin Hoca, pazara gitmiş, görmüş ki papağan çok pahalı. Sahibine sormuş ‘Kaç para?’ demiş, ‘100 akçe.’ O da hemen evine gitmiş, hindisini getirmiş ‘Bu da bin akçe.’ demiş. Herkes şaşırmış ‘Bu, 100 akçe, seninki nasıl bin akçe oluyor?’ Demiş ki: ‘O konuşuyor ama benimki düşünüyor.’ Bu, Balbay’ın kitabında şöyle bitiyor, adam soruyor: ‘Düşünüyor da söylesin o zaman.’ Hoca cevap veriyor: ‘Söyleyecek emme hapse girer diye korkuyorum.’ diyor.” Görüşmelerin ardından CHP grup önerisi reddedildi.