Siyaset ‘Girilmedik ev bırakmayacağız’

‘Girilmedik ev bırakmayacağız’

16.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP’nin Aile Destekleri Sigortası’nı her yurttaşa anlatacaklarını belirten Nazlıaka, "Çalınmadık kapı, sıkılmadık el bırakmamaya kararlıyız" dedi.

‘Girilmedik ev bırakmayacağız’

Mehtap Gökdemir -  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, Partinin Kadın Kolları, Aile Destekleri Sigortası’nı (ADS) vatandaşa anlatmak için yollara düştü. Milliyet'e konuşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Bizler ‘umudun elçileri’ olarak her yurttaşımıza ADS’yi anlatacağız" dedi. Nazlıaka'nın değerlendirmeleri şöyle:

Haberin Devamı

"81 il ve 973 ilçedeki kadın kollarının örgütlü gücüyle, yoksul mahalleleri tespit ediyoruz. CHP’li belediyelerden de destek alarak yoksulluk haritasını çıkartıyoruz. Genel Merkez'de hazırlanan ADS tanıtım broşürlerini illere gönderdik. Broşürümüz mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dağıtılmaya başlandı. Doğru kişilere ulaşmak ve etkin sonuç almak için, öncelikle pilot mahalleler belirledik. İlk ay bu mahallelere yoğunlaşacağız. Çember her ay genişleyecek. Girilmedik ev kalmayana kadar çalışacağız. Yoksulluğun kader olmadığını herkese anlatacağız. İktidar yoksulluğu yönetmek, biz ise yok etmek istiyoruz."

'Her ailede sigortalı'

"Aile Destekleri Sigortası kişinin doğumundan ölümüne kadar olan bütün yaşamını sosyal güvence altına alacak, asgari ücretin altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak. ADS yoksul ailelere sadece maddi değil, ayni destek de sağlayacak. Bu destekler ailedeki yaşlı, engelli, çocuk ve bakıma muhtaç kişi sayısına göre artacak. Genel Merkeze telefonlar gelmeye başladı. Özellikle yoksul kadınlar arıyor ve yardımların ne zaman başlayacağını soruyor, biz de iktidara geldiğimizde başlayacağını tek tek anlatıyoruz. Aile Destekleri Sigortası Yasası çıktığı zaman kamuda istihdamda yoksul ailelerin çocuklarına öncelik hakkı tanıyacağımızı söylüyoruz çünkü temel hedefimiz, her ailede en az bir sigortalı olması."

Haberin Devamı

'Lütuf değil hak'

"Merak edilen konulardan biri de bu yardımların nasıl yapılacağı. Yardımları yeni kurulacak olan Aile Destekleri Sigortası Kurumu aracılığıyla yapacağız. Böylece bütün yardımları tek elde toplayacağız. Yardımlardaki ayrımcılığa ve keyfiliğe son vereceğiz. İhtiyaç sahiplerini sıraya dizip yapılan yardımların televizyondan yayınlanmasına izin vermeyeceğiz. Yani sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Yardımları, insan onuruna yakışır şekilde yapacağız. ADS, sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Devlet tarafından verilen bu destekler, bir lütuf değil haktır."

‘Yoksulluğu bitireceğiz’

“Ailenin mali durumu ve statüsü ADS kurumunda istihdam edilecek olan sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar tarafından belirlenecek. Evde engelli var mı, bakıma muhtaç birey, yaşlı var mı, kaç çocuk var? Bu tespitler dikkate alınarak yardım yapılacak. Ayrıca ADS çıktığında engelli, evde bakım ve yaşlılık maaşları alanların aylıkları kesilmeyecek, tam tersine iyileştirilecek. Engelli ya da yaşlı bakımını üstlenen kadının sosyal güvenlik primleri devlet tarafından karşılanacak. Kadın evde çocuğuna bakarken emeklilik hakkı kazanacak. Yardımları, gençleri, yaşlıları, kadınları, çocukları ve engellileri Aile Gelir Destekleri şemsiyesi altında birbirini destekler biçimde işleteceğiz. Aile Gelir Desteğini kadının hesabına yatıracağız. Kapsamda olan ailelerin çocukları kreşe gittiği günden itibaren üniversite de dâhil eğitim masrafları karşılanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin insani koşullarda barınması sağlanacak ve çocuklarına yerinde eğitim verilecek. İktidara geldiğimizde hayata geçireceğimiz Aile Destekleri Sigortası ile iktidarın 20 yıldır dayattığı yoksulluğu, biz bitireceğiz.”