Siyaset Göçün vurduğu kent: Afyonkarahisar

Göçün vurduğu kent: Afyonkarahisar

28.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Afyonkarahisar Meclis’e yedi yerine beş milletvekili gönderecek. Bir köylü “MHP’liyim ama Ak Parti’ye vereceğim. Bu iktidar Bağ-Kur borçlarına af getirdi” diyor.

Göçün vurduğu kent: Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, son yıllardaki yatırımlara karşın nüfusunu tutmayı başaramıyor. Almanya başta olmak üzere yakın çekim merkezlerine insan gücü aktarması nedeniyle de bugün parlamentoda daha az milletvekili ile temsil edilecek. 12 Haziran seçimlerinde Meclis’e yedi yerine beş milletvekili gönderecek.

Yoksulluk ve işsizlik
Tatil dönemlerinde günde 150 bine varan aracın gelip geçtiği Afyonkarahisar’da son yıllarda termal turizm alanında önemli yatırımlar yapıldı. Etin yüzde 60’ı buradan sağlanır. Yumurta üretiminde rakipsizdir. Buğday’da Konya ve Ankara’nın ardından Türkiye üçüncüsüdür. Yine de Afyonkarahisar makus talihini yenemiyor, yoksulluk ve işsizlik kamburunu sırtından atamıyor, kendisine fırsat yaratanlar başka kentlere göçüp gidiyor.
Afyon karayolunu kullananlar bilir, yol boylarında uzayıp giden tarlalar yer alır. Orada traktör başındaki insanlarla konuştum. Bir bölümü hayatından memnun, bir bölümü ise geçim sıkıntısı içinde. Para kazandığını söyleyenler de ellerine geçenlerle zor geçindiklerini belirtiyor. Traktörü olan, tarlasını her yıl ekip biçen bir köylüye sordum: “Oyunuz kime?”
“MHP’liyim ama Ak Parti’ye vereceğim...”, “Niye?”
“Bu iktidar Bağ-Kur borçlarına af getirdi. Borcumu ödeyince emekli olacağım.”
Tarlası, traktörü, hayvanları olan Hasan Bey’le de konuşuyoruz...
“Eskiden 10 milyar kredi alır, yarısı kadar faiz verirdik. Şimdi bankalar kapımızda dolaşıyor. 10 bin liraya bin lira faiz. Üstelik kefil de yok.. Bunlar bizi çok rahatlattı.”
“Peki” diyorum, “Kılıçdaroğlu mazotu 1.5 lira yapacağını söylüyor. Bu sizin için bir şey ifade ediyor mu?”
Gülüyor: “Kemal Bey’in bahçesinde kuyu mu var.”
“Yoksullara 600 lira vaadi...”
“O zaman kimse çalışır mı...”
Bir fırının önündeyim. Ekmek almakta olan bir vatandaşla konuşuyorum: “Oyunu daha önce kime vermiştin?”, “Ak Parti.”
“Peki, şimdi kime vereceksin?”
“Ak Parti.”
“Niye?”
“Sıkıntılar var ama artık hastane kapılarında sürünmüyorum...”

Veysel Eroğlu kozu
Şunu gördüm ki, daha önce Ak Parti’ye oy vermiş seçmenlerin kafası fazla karışık değil. Tarım kesiminde şöyle ya da böyle çarkını çevirenlerin de Ak Parti ile herhangi bir derdi yok. Hayvancılık konusunda bazı sıkıntılar var, o da ithal et konusu. Canlı hayvanın kilosu 12.5 liraya gidiyormuş, bundan yakınıyorlar.
Afyonkarahisar’da diğer kentler gibi kıyasıya bir yarış var. Milletvekili sayısının beşe inmesi yarışmayı daha da heyecanlı hale getirmiş. Ak Parti’nin liste başı Şuhut doğumlu olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu. Sabit Açba öğretim üyesi olarak ikinci sırada, iki avukat Halil Ürün ve Ali Özkaya onu izliyor, beşinci aday ise eğitimci ve işadamı Ahmet Koca.
2007’da yüzde 54.09 oy alarak yedi milletvekilliğinden beşini kazanan Ak Parti’nin elindeki kozu kuşkusuz Veysel Eroğlu.

Kundakçı paşa DSP’den
2007’deki yüzde 12.21’lik oyuyla parlamentoya tek milletvekili gönderebilen CHP’nin liste başı ise Avukat Ahmet Toptaş. Hatice Gök, Bekir Kasap, Şerif Ceylan ve Mehmet Tuğrul Akkuş da diğer adaylar.
Son kaset depremi ile sarsılan MHP’nin ise Afyon’da 2007’de yüzde 20’yi aşan oyu ve bir milletvekili vardı. MHP listesinin ilk sırasında Kemalettin Yılmaz yer alıyor. Öncül Kazancı, Kadir Çalışıcı, Sefa Çetin ve Havvana Gencer de diğer isimler.
Tanınmış isimlere bakıldığında DSP’nin birinci sırasında Hasan Kundakçı Paşa’yı görüyoruz. DYP’den siyasete atılan bir ara BBP’li olan Kundakçı şimdi DSP’nin liste başı olarak Afyonkarahisar’dan seçimle katılıyor.
Özet olarak, Afyonkarahisar’da favori olarak Ak Parti görülüyor. İddia edildiği gibi CHP ve MHP birer milletvekili çıkartabilirlerse, kazanmasına karşın Ak Parti, milletvekili sayısı düştüğü için iki milletvekilliğini kaybetmiş olacak.