Siyaset Hafter kabul etti ateşkes başladı

Hafter kabul etti ateşkes başladı

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye ve Rusya’nın Libya’da ateşkes çağrısını Hafter kabul etti, ateşkes gece 01.00 itibariyle başladı. Öte yandan Çavuşoğlu, Akar ve Fidan yarın Rusya’ya giderek Libya temaslarını sürdürecek

Hafter kabul etti ateşkes başladı

Libya ile Suriye’de çözüm arayışında olan Türkiye ve Rusya arasındaki görüşme trafiği artarak sürüyor. İki ülkenin ortak çağrısını Hafter kabul etti, ateşkes başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan’dan oluşan heyet yarın Moskova’ya gidecek.

Suriye’nin ardından Libya’da da ortak çözüm arayışına giren Türkiye ve Rusya, diplomasi trafiğini hızlandırdı. Çavuşoğlu, Akar ve Fidan’dan oluşan heyet yarın Moskova’ya gidecek. Moskova’daki görüşme, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Türkiye ziyaretinin ardından gerçekleşecek. Heyetin ana gündemini ateşkes çağrısı yapılan Libya ile ateşkes kararının alındığı İdlib’teki gelişmeler oluşturacak. Fırat’ın doğusu ve batısındaki terör örgütü varlığı, Soçi mutabakatının sahaya uygulanması noktasında eksiklikler de ele alınacak. Görüşmelerde İran-ABD arasındaki gerginliğin bölgeye yansımalarının da ele alınması bekleniyor.

23 Aralık’ta heyet gitti

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki bir heyet 23 Aralık’ta Moskova’ya giderek insani dramın yaşandığı, binlerce sivilin hayatını kaybettiği ve evinden olduğu İdlib’de ateşkesin sağlanması noktasında temaslarda bulunmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin asker gönderme kararı aldığı Libya da görüşmeler de ele alınırken, Barış Pınarı Harekâtı’nın ardından Fırat’ın doğu ve batısından terör örgütü YPG/PKK’nın çıkarılmasını öngören Soçi Mutabakatı’nın sahadaki eksiklikleri de görüşmelerde değerlendirilmişti.

Ardından TürkAkım hattının açılış töreni için 8 Ocak’ta İstanbul’a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iki ayrı görüşme yapmış, bu görüşmelere iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanları da katılmıştı.

Ortak çağrıyı kabul etti

Taraflar insani dramın yaşandığı ve yüzbinlerce sivilin Türkiye sınırına kaçtığı İdlib konusunda uzlaşmaya varmıştı. Liderlerin ortak açıklamasında, İdlib’deki “Gerginliği Azaltma Bölgesi”nde sükunetin, İdlib konusundaki bütün anlaşmaların tamamen uygulanmasıyla sağlanması gerekliliği vurgulanmıştı. Önceki gün de Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de 12 Ocak saat 00.01’den itibaren ateşkes rejiminin uygulanması konusunda Rusya ile anlaşıldığını duyurdu. Libya’daki krize çözüm arayışı için Türkiye ve Rusya, Libya’daki taraflara 12 Ocak’tan itibaren ateşkes yapması çağrısında bulunmuştu. Libya’nın doğusundaki darbeci lider Hafter’e bağlı güçler, ateşkes çağrısını kabul etti. Ateşkes Türkiye saatiyle 01.00’de başlayacak.

TSK Gözlem Noktası’na havan saldırısı

Haberin Devamı

Suriye’deki yerel kaynaklar, TSK’nın İdlib’te bulunan ve Halep’in batısında yer alan 4 No’lu Anadan Gözlem Noktası’na, Suriye Rejim milislerinin korvet ve havan atışı yaptığını aktardı. Üsdeki TSK unsurlarının, meşru müdafaa kapsamında saldırıya karşılık verdiği bildirildi. Suriye Rejimi, geçtiğimiz haftalarda İdlib’in Maarratünnuman bölgesinin güneydoğusundaki TSK 8 Nolu Gözlem Noktası (Sırman) çevresini kuşatmıştı. 27 Ağustos’ta gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde de, TSK’nın 9 No’lu Morek Gözlem Noktası Rejim birliklerince kuşatma altına alınmıştı.