Siyaset Hakan Atilla’nın alacağı ceza 105 yıla ulaşabilir

Hakan Atilla’nın alacağı ceza 105 yıla ulaşabilir

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

New York Barosu’na kayıtlı Avukat Kortan Toygar, ABD’de devam eden davada jürinin suçlu bulduğu Hakan Atilla için istenilen cezanın 105 yıl hapse kadar çıkabileceğini söyledi. Toygar, görüşlerinin tamamen hukuki olduğunu, yargılama güncel olarak devam ettiği için geçerliliğini kaybetme ihtimali olduğunu da sözlerine ekledi.

Hakan Atilla’nın alacağı ceza 105 yıla ulaşabilir

New York Barosu’na kayıtlı Avukat Kortan Toygar, ABD’de görülen davada jürinin suçlu bulduğu Halk Bank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla için istenilen ceza miktarının maksimum 105 yıl hapis olduğunu söyledi. Toygar, “Öncelikle, burada yazdığım görüşlerim Amerikan ve Türk hukuku eğitimi almış New York ve İstanbul Barolarına bağlı bir avukat olarak tamamen hukuki görüş içerir, siyasi/politik bir anlam taşımaz. Ayrıca yargılama güncel olarak devam ettiği için yazdıklarım zaman içerisinde hukuki değerini yitirebilir, geçerliliğini kaybedebilir” kaydını düşerek şu değerlendirmeyi yaptı:

Hakan Atilla’nın suçlu bulunduğu kanun maddeleri şöyledir:

1- ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma, (maksimum 5 yıl hapis cezası, 250.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası)

2- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurma, (maksimum 20 yıl hapis, 1.000.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası)

3- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma, (maksimum 30 yıl hapis, 1.000.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası)

4- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma, (maksimum 30 yıl hapis, 1.000.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası)

5- Kara para aklamak için kumpas kurma, (maksimum 20 yıl hapis, maksimum 500.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası). Atilla, kara para aklama (maksimum 20 yıl hapis, 500.000 dolar para cezası ya da bu suça ait haksız kazancının iki katı para cezası) bakımından ise suçlu bulunmadı.”

- Hakan Atilla’nın kara para aklama suçundan beraat edip, kara para aklamak için kumpas kurma ve diğer suçlardan suçlu bulunması hukuken ne anlama geliyor?

- Amerikan Federal Ceza Yasası, ‘kara para aklama’ suçunu düzenlemiştir. Buna göre, kişinin bir finansal işlemi, yapılan işlemden elde edilen gelirin kanuna aykırı olduğunu bilerek ve isteyerek (ya da saklayarak) yapmış olması ya da yapmaya teşebbüs etmesi kara para aklama suçunu teşkil eder. Bu suçta savcının kanıtlaması gereken en önemli unsur, sanığın elde ettiği geliri yasadışı olarak elde ettiğini bilerek gerçekleştirmiş olmasıdır. Savcının ayrıca, sanığın işlemi başlattığını, sonuçlandırdığını veya bunlara teşebbüs ettiğini kanıtlaması gerekir. Finansal işlemin tanımı ise çok geniştir, buna para transferi, finansal aracılar, taşınmaz/taşınır devirleri ve ticaret de dahildir. Buna karşılık Amerikan Federal Ceza Yasası ‘kara para aklama için kumpas (komplo) kurma’ suçu için ise suçu fiilen işlemese dahi kumpas kuran, planlayan hakkında aynı cezanın verilebileceğini öngörmektedir. Yukarıdaki iki ceza maddesini Hakan Atilla için değerlendirdiğimizde, jüri üyelerinin şöyle bir sonuca vardığını varsayıyoruz: Atilla, kara para aklama işlemine bizzat dahil olmadı ve kara para aklama suçundan elde edilen gelire sahip değil.

Hakan Atilla’nın alacağı ceza 105 yıla ulaşabilir

Haberin Devamı

Tanık eski polis Korkmaz için tutuklama kararı

ABD’de görülen Hakan Atilla davasında tanık olan eski polis Hüseyin Korkmaz hakkında, Türkiye’de yargılandığı iki FETÖ davasında yokluğunda tutuklama kararı çıkarıldı. Mahkemeler, Korkmaz’ın ABD’den iadesi için hazırladıkları talepnameyi Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Korkmaz, İstanbul 13. ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen “17 Aralık kumpas” ve “25 Aralık kumpas” davalarında da firari sanık olarak bulunuyor. Korkmaz’ın FETÖ’nün şifreli mesajlaşma programı olan “ByLock” kullanıcısı olduğu tespit edilmiş, hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Ceza Komisyonu rehberinden yararlanılacak

- Bundan sonraki süreç (ceza ve temyiz) nasıl ilerleyecek?

- Amerikan Federal yargılama hukukunda, duruşma sonunda sanığın suçlu olduğuna karar verilirse bir sonraki duruşma ceza tespit duruşmasıdır. Federal Mahkeme ceza tespit duruşmasını 11 Nisan’da göreceğini açıkladı. Hakim, ceza verirken Amerikan Kongresi’nin her bir suç için belirlediği en düşük ve en yüksek cezalara bakmakta ve Amerikan Ceza Komisyonu rehberinden yararlanmaktadır. Ayrıca, tüm ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenleri de (örneğin hükümlünün daha önce benzer suç işleyip işlemediği, suçu işlediği için pişmanlık duyup duymadığı ve en nihayetinde suçun niteliği vb.) değerlendirip, ceza miktarını buna göre tayin edecektir.

Haberin Devamı

YARIN : TEMYİZ 1 YIL SÜRER