Siyaset Halkın iradesinin üzerinde güç yok

Halkın iradesinin üzerinde güç yok

07.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen ağustosta bazı askerlerin darbe girişiminde bulunduğu Venezuela lideri Maduro ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halkın iradesinin üzerinde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz” yorumu yaptı

Halkın iradesinin üzerinde güç yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara’da Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu ağırladı. Devlet Başkanı düzeyinde Venezuela’dan yapılan ilk resmi ziyarette iki ülke arasında havacılık, turizm, ticaret, tarım ve güvenlik işbirliğine yönelik 5 anlaşma imzalandı. Venezuela’da bazı askerlerin ayaklanmasıyla darbe girişimi yaşayan Maduro ile görüşmesi sonrası Erdoğan, dış müdahalelerin doğru olmadığını, halkın iradesinin üzerinde bir güç olmadığına inandığını söyledi.Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’yu törenle karşıladı. Maduro, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı, Türkçe “Merhaba asker” diyerek selamladı. Görüşmenin ardından ikilinin yaptığı ortak basın toplantısında Erdoğan, şunları söyledi:
İLK RESMİ ZİYARET ÇOK VERİMLİ OLDU: Kendisinin ziyareti Venezuela’dan devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret. Kendisi ayrıca Venezuala’dan ülkemize ziyaret eden ilk dışişleri bakanı olmuştu. İkili ve heyetlerarası görüşmelerimiz çok çok verimli oldu. 5 anlaşma imzalandı. Özellikle enerji ve ticaret alanındaki işbirliğimizi geliştirmek amacıyla atılacak adımları değerlendirdik. Tarım, madencilik, turizm, ulaştırma, kalkınma işbirliği, savunma sanayine yönelik neler yaparız, değerlendirdik. Görüş alışverişinde bulunduk. THY 2016 Aralık ayından bu yana İstanbul-Havana-Karakas hattında seferler düzenliyor.
VENEZUELA’YA TÜRK CAMİSİ: Kültürel alanda da ilişkilerimiz hızla gelişmekte olduğunu burada vurgulamak isterim. Karakas’ta yakın zamanda bir Yunus Emre Kültür Merkezi açılması konusunda Sayın Başkan ile mutabık kaldık. Ankara Üniversitesi’nde Simon Bolivar kürsüsünün yakın bir zaman içinde kurulacak olması da sevindiricidir. Geçtiğimiz yıl Dışileri eski Bakanı Rodriguez bizden Venezuela’da bir Türk camisi inşaa edilmesi yönünde talepte bulunmuştu. Biz de bu talebi gerçekleştirmekten bahtiyarlık duyacağımızı ifade etmiştik. Başkanla bu konuyu da görüştük. İnşallah Karakas’ta uygun bir arsa tahsisi yapılması halinde ülkemizin geleneksel mimarisini yansıtan güzel bir eser inşaa edeceğiz. Başkan Maduro da destek vereceğini söyledi.
DIŞ MÜDAHALELER DOĞRU DEĞİL: Venezuela Latin Amerika’da değer verdiğimiz bir ortaktır. Latin Amerika ve Karayipler bölgesi ile ilişkilerimiz her geçen gün daha da gelişiyor ve zenginleşiyor. Türkiye’nin bölgeye yönelik dış politikasının parametreleri bellidir. Biz hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz ve dış müdahalelerin de doğru olmadığını, özellikle gerek diplomasimizin gerekse uluslararası politikamızın bir gerçeği olduğunu da ortaya koymakta fayda görüyorum. Özellikle ticari ilişkilerimizin kazan kazan temelinde ilerletmek istiyoruz. Halkın iradesinin üzerinde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz. Temennimiz Venezuela’da son dönemde yaşanan sorunların suhuletle, diyalog ve uzlaşma ile özellikle çözüme kavuşturulmasıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Maduro düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından yemeğe geçti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Başbakan Yıldırım’ın da katıldığı yemek, basına kapalı gerçekleştirildi.

‘Yeni dönem başlıyor’

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise ziyarette çok özel ve başarılı görüşmeler yaptıklarını söyledi. Görüşmelerin çok olumlu geçtiğini bütüncül bir işbirliği haritası oluşturulduğunu anlatan Maduro, “İlişkilerimizi çeşitlendirmek, genişletmek ve derinleştirmek için yapacağız bunu. İkili ilişkilerde yeni bir dönem ve çağ açmak istiyoruz” dedi.
Farklı ve daha iyi bir dünyaya inandıklarını belirten Maduro, “Bunun mümkün olacağını düşünüyoruz. Bu gerekli aslında. Biz bu dünyanın biraz gelişmeye başladığını görüyoruz. Çok kutuplu çok merkezli hepimizin yer bulacağı bir dünya bu. Bütün kültürlerin bütün siyasi modellerin bütün ekonomik modellerin değerli olduğu. Bütün dinlerin değerli olduğundan bahsedeceğiz. Medeniyetler ittifakı diyorlar biz de bunu onaylıyoruz. Kimse tek bir siyasi model tek bir ekonomik modelden tek bir kültürel vizyondan bahsedemez. Kimse bunu yapamaz. Biz bu dünyaya inanıyoruz. Her adımda bu yönde ilerlemek istiyoruz. Türkiye ile kurduğumuz ilişkide bana bunları hissettiriyor. Bizim ilişkimiz bu bölgelere katkıda bulunacak çok merkezli çok kutuplu dünyaya. Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyorum” dedi. Ülkesindeki iç karışıklıklar nedeniyle zor günlerden geçen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, resmi ziyaretler dolayısıyla bulunduğu başkentte, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nce düzenlenen törende konuştu. Dünyada işbirliğine, barışa ve eşitliğe dayanan bir denge üzerinde yeni güç odaklarının ve kutuplarının doğacağını, böylece dünyanın yeni bir dengeye kavuşacağını ifade eden Maduro, bu yüzden Türkiye’ye geldiklerini ve Türkiye’ye inandıklarını dile getirdi. “Venezuela’da bulunan her devlet üniversitesinde bir Türk Kürsüsü açalım” diyen Maduro dünyada bir tek Amerika bulunmadığını, kendisinin “başkaldıran, özgürlüğü için mücadele eden diğer Amerika’dan” geldiğini vurguladı.
‘Dünya beşten büyük’
Maduro’nun konuşmasını tamamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk cumhurbaşkanına İspanyolca teşekkür etti. Erdoğan, daha sonra, “Dünya beşten büyüktür” dedi. l ANKARA Milliyet

Maduro TBMM’de

Halkın iradesinin üzerinde güç yok


TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile görüştü. Kahraman’ın makamında gerçekleşen görüşme, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye-Venezuela Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ile TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu da görüşmede hazır bulundu. Maduro, görüşmenin ardından FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Meclis’in zarar gören bölümünü ziyaret ederek, çiçek bıraktı. Kahraman ve Maduro, daha sonra birlikte TBMM Genel Kurul salonunu gezdi.

Halkın iradesinin üzerinde güç yok


Erdoğan, dün ayrıca Hindistanlı oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

Haberin Devamı