Siyaset HDP: İttifakta yer almayacağız

HDP: İttifakta yer almayacağız

27.09.2021 - 13:04 | Son Güncellenme:

HDP Eş Genel Başkanı Buldan yaptığı açıklamada "Herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz." ifadelerini kullandı. Buldan, "Türkiye'nin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur. Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır." dedi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, HDP'nin kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Selvi, "Bence açıklamanın manşeti cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda verdikleri mesaj. HDP 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifaka dahil olmayacağını ama cumhurbaşkanı adayı da çıkarmadan ilkeleri ve şartları müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi." şeklinde konuştu.

HDP'nin tutum belgesi eş genel başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan açıkladı. Açıklamada ittifakla ilgili de gündem olan açıklama geldi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

Bizler, parlamento seçimleri için ‘Demokrasi İttifakı’ şiarıyla; halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümüzü sürdürme kararlılığındayız. Bunun dışında herhangi bir Ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz.

"MECLİS DİYALOG İÇİN ÖNAYAK OLMALIDIR"

Türkiye'nin çözmesi gereken en köklü sorunu Kürt sorunudur. HDP, demokratik çözüm ve barış konusunda üzerine düşen her şeyi yapmaya, Türkiye’deki bütün toplumsal kesimlerin sorunlarını ve kaygılarını dikkate alan yapıcı bir rol üstlenmeye hazırdır.

Haberin Devamı

Meclis, diyalog ve çözüm zeminini kurarak, demokratik müzakere yöntemleriyle tüm toplum için geleceğin kazanılmasına önayak ve odak olmalıdır.

HDP'NİN AÇIKLAMASININ ŞİFRELERİ

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, HDP'nin ittifak kararını CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi.

Selvi, "Bu açıklamalar HDP hakkında kapatılma davası dikkate alınarak yapılmış. HDP daha önce ittifakta yer almak gibi bir niyeti olmadığını söylemişti. Bence açıklamanın manşeti o değil. Asıl manşet cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda verdikleri mesaj. HDP 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifaka dahil olmayacağını ama cumhurbaşkanı adayı da çıkarmadan gerekirse ilkeleri ve şartları müzakere etmeye hazır olduğunun bir beyan belgesi diyebiliriz." dedi.

Selvi açıklamalarını şöyle sürdürdü:

HDP, 'bizim parlamento seçimleri için bir zorunluluğumuz yok'. dedi. Bunu kimi zaman 3. yol olarak kimi zaman demokrasi bileşenleri olarak ifade etti. Yani HDP'nin etrafında Meclis'e girmek için HDP ile aynı kulvardaki partilerle bir işbirliği olabilir. Ama burada asıl verdikleri mesaj; ister HDP'li ister HDP'li olmayan cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için ilkeleri ve şartları belirlemeye hazır oldukları... Yani 'Biz HDP'li aday çıkarmayacağız ama muhalefetin adayıyla ilgili süreçleri de konuşmak istiyoruz' dediler. Kimin aday olacağının belirleneceği masada HDP'nin iradesi yer aldığı takdirde Erdoğan'ın karşısında olan adayı destekleyecekleri yönünde verilmiş önemli bir mesaj.