Siyaset HDP, Millet İttifakı ile mesafeyi açıyor

HDP, Millet İttifakı ile mesafeyi açıyor

23.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

27 Eylül Pazartesi günü açıklanacağı duyurulan HDP Tutum Belgesi’nde, Millet İttifakı’na yönelik eleştirilere yer verilmesi bekleniyor. HDP’nin seçimlere ‘Üçüncü Yol’ sloganı ile gireceği belirtiliyor.

HDP, Millet İttifakı ile mesafeyi açıyor

NAMIK DURUKAN Ankara - Seçimlere “Üçüncü Yol” sloganı ile girme seçeneğini gündeminde tutunan HDP, yerel seçimlerde Millet İttifakı’na verdiği desteği sorgularken, ittifakla mesafeyi açmayı tartışıyor.

Haberin Devamı

HDP’de Tutum Belgesi hazırlıklarında son aşamaya gelindi. 27 Eylül’de açıklanacağı duyurulan Tutum Belgesi’nde öncelikli konular arasında “Kürt sorunu” ve “ittifak” başlıkları yer alacak. Oy potansiyeli yüksek Doğu ve Güneydoğu bölge illerinde, iktidarın baskısına karşı partinin ve seçmenlerinin yalnız bırakıldığı görüşünün yansıtılacağı belgede, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Türkiye’de Kürt sorunu yoktur” açıklamalarına rağmen Cumhur İttifakı’na kapılar tamamen kapatılmayacak ancak bu ittifak bloğuna sert eleştiriler yöneltilecek. Tutum Belgesi’nde, Millet İttifakı’na yönelik eleştiriler de yansıtılacak. HDP’nin seçim odaklı ittifak arayışında olmadığı vurgulanacak belgede, “HDP ile birlikte gözükmek istemeyen, dışlayıcı anlayışa sahip ittifaklarla bir arada hareket edilmeyeceği” belirtilecek.

Haberin Devamı

‘Üçüncü yol’ seçeneği

HDP’nin önümüzdeki seçimlerde kendi yolunu çizeceği, bu yola da “üçüncü yol” adının verileceği ve “CHP’nin yedeği” konumunda hareket edilmeyeceğinin altı çizileceği belgede, muhalefet partilerinin HDP’yi dışlayıcı pozisyonu, “HDP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlarda kayıtsız tavırları” da eleştiri konuları arasında yer alacak. HDP’nin seçimlerde gerekirse tarafsız pozisyon alabileceğine yönelik mesajların da yer verilmesi beklenen belgede, “Eşit yurttaşlık, Kürt sorununun çözümünde pay sahibi olabilecek tüm kesimlerle temas, yerellerde demokratik anlayışın hakim kılınması” gibi başlıklara ilişkin değerlendirmeler de olacak.