Siyaset ‘Her işi sahnede yapmayız, milli sır’

‘Her işi sahnede yapmayız, milli sır’

18.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanlığı, yüzde 80 oranında millileşen Türk savunma sanayinin geleceğine ilişkin yatırımların yanı sıra, Genç Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlattığı sanayi atağı ekseninde kurulan uçak fabrikasının hikâyesini kitaplaştırarak geçmişe sahip çıkıyor.

‘Her işi sahnede yapmayız, milli sır’

ÖNDER YILMAZ Ankara- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 1926’da başlayan Kayseri uçak fabrikasının macerasının üniversite hocaları tarafından akademik bir gözle kaleme alındığını belirterek, “Neler oldu, ne kadar uçak yaptık, ne kadar satıldı, niçin kapandı; kulaktan duyma değil, akademik bir araştırma sonucunda kitaplaştırıldı” dedi. 5 Alman mühendis, 120 Alman işçi ve 240 Türk işçi ile Türkiye’nin ilk uçak fabrikasında 130 uçak üretilmişti.

Haberin Devamı

‘Her işi sahnede yapmayız, milli sır’

Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunarken, güvenlik mücadelesi kadar Türkiye’nin tarihsel gelişimine de sahip çıktıklarını belirtti. Türkiye savunma sanayinin yerlilik ve millilik oranının yüzde 80 seviyesine ulaştığını açıklayan Akar, geçmişte piyade tüfeklerini bile dışarıdan ithal ederken, bugün milli piyade tüfekleri, fırtına obüsleri, SİHA’lar, ATAK helikopterleri, fırkateynler ve savaş gemileri tasarlayıp imal ve ihraç seviyesine gelindiğini söyledi. Akar, TSK’nin devam eden projelerini sıralayarak, modernizasyon projeleri ile 2025 yılına kadar yaklaşık 12 milyar 700 milyon Euro tasarruf sağlanacağını bildirdi. Akar, özetle şunları söyledi:

S-400’ÜN GİZLİ TARAFI YOK: S-400’ün hiç saklı gizli bir tarafı yok, gizli bir gündem yok, açık şekilde yapıldı bu. (Kuruldu mu? Nerede kuruldu? soruları üzerine) Askerî güvenlik konusu bu, bizim her şeyi böyle pencere önünde, cam önünde, sahnede yapacak hâlimiz yok. Bir takım tedbirlerimiz var ve gerektiği yerde ve zamanda kullanılacağını da herkesin bilmesi lazım, yani bu konuda bir geri adım yok. Dolayısıyla, bazı şeyler gizli, bazı şeyler açıklanamaz, ülkelerin kendi millî sırları. Şimdi Amerika ne yapıyor, Rusya ne yapıyor, Yunanistan ne yapıyor, her şeyi biliyor musunuz? Söylerler mi? Dolayısıyla, bir takım araya endişeler sokmak son derece yersiz. Devlet tamamıyla duruma hâkimdir, ilgili kurumlar, birimler çalışmalarını yaptılar, yapıyorlar, buna göre de ilerlememizi sürdürüyoruz.

Haberin Devamı

53 BİN BEDELLİ BAŞVURUSU: Bedellide parayı değiştirelim, süreyi değiştirelim gibi bilgilerle sistemi bozmayalım. Çünkü sistemin bütünlüğü bozulursa ayar bozuluyor, her şey karışıyor. 2022 yılında bedelli askerlik yapmak için 51 bin 603 vatandaşımız müracaat etti. 1 Ocak 2020’den başlayıp, 31 Aralık 2021’e kadar toplam 112 bin 661 bedelli askerlik için gelen oldu, bunlardan da toplam 4,3 milyar bir tahsilat yapıldı.