Siyaset Hükümetin Soma’ya 5 kuruşluk yardımı yok

Hükümetin Soma’ya 5 kuruşluk yardımı yok

29.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da yakınlarını kaybeden ailelerle görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, hükümetin verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek ‘Ev vereceğiz dediler, hani nerede?’ diye sordu

Hükümetin Soma’ya  5 kuruşluk yardımı yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Soma’da 301 madencinin öldüğü maden kazasının üzerinden 7 ay geçtiğini ancak hükümetin verdiği hiçbir sözünü tutmadığını savunarak, “Soma’da verilen sözlerin peşini bırakmayacağız” dedi. Bir süre önce Soma’da yaşamını yitiren madenci aileleriyle bir araya gelen Akkaya, izlenimlerini Milliyet’e anlattı. Akkaya, ilçedeki sosyal yaraların da sarılması gerektiğini vurgulayarak, “Hükümet, kendi verdiği sözü tutacak. Ev veremiyorsun, en azından kira yardımı yap. O da yok” diye konuştu. Akkaya, şunları kaydetti:
- EVLER NEREDE?: Olayın olduğu günlerde siyaseten çıkıyorlar, birçok söz veriyorlar. ‘Şunu yapacağız, şu yardımda bulunacağız’ diye. Geçmişte Zonguldak’ta da gördük. Soma’da da gördük. Hükümetin yapmış olduğu 5 kuruşluk yardım yok. Sendikaların, hayırsever işadamlarının AFAD kanalıyla yaptığı yardımlar, madenci ailelerine ulaştı. Bunu, vatandaşlar verdi. Herhangi bir hükümetin yetkilisi ‘Şu fondan, şu fasıladan şu kadar yardım yaptık’ diyemez. Şu ana kadar hükümetin yapmış olduğu, orada yardım yok. Ailelere maaş bağlanması kanunda var zaten. Ev vereceğiz dediler, hani nerede? Yeri bile belli değil.
- BU İŞİN PEŞİNDEYİZ: Hükümet, verdiği sözü tutacak. Ev veremiyorsun, en azından kira yardımı yap. O da yok. Ölen madencilerin ortalama yaşı 27. Çoğunun iki çocuğu var. Gündüz bakımevleri yok Soma’da. Dayanışma için bir futbol maçı yapıldı. Orada 1,2 trilyona yakın hasılat toplanmış. Futbol Federasyonu’na gidiyor para. İkinci Başkan, ‘Biz 5 trilyon yardım yaptık, bu çok cüzi bir para. Orada bir spor kompleksi yapacağız, oradaki maden çocuklarına spor eğitimi vereceğiz, madencilerin isimleri yazılacak’ dedi. Soma’da verilen sözlerin peşini bırakmayacağız. Oradaki dramın son bulması için yapılacak çalışmalara bir katkı sağlayabilir İşsizlik Sigortası Fonu.
- RÖDOVANS KALDIRILMALI: Yeraltı zenginliklerimiz, 2-3 tane sermayedarın keyfi tutumuna bağlı olamaz. Rödovans sistemi kaldırılmalı, TKİ, bütün madencileri işe almalı ve yeraltı zenginlikleri, bu ülkenin menfaati doğrultusunda çıkartılmalıdır. Çalışma koşulları da Avrupa’daki gibi olmalıdır. Kaçak sarayın parasıyla bin 500 tane yaşam odası yapılırdı. Vatandaşın doğumdan ölümüne kadar ödediği vergilerin nasıl hoyratça ve anlamsız şekilde kullanıldığının bir gerçeğidir bu.
- DÜNYADA BİRİNCİ BİZİZ: İş kazalarında dünyada birinciyiz. 10. ayın sonuna kadar bin 600 işçi ölmüş. Son 12 yılda da yaklaşık 15 bin işçi ölmüş diyoruz. SGK’da 10 yılda iş kazaları ve meslek hastalığı sonucu maaş bağlanan dosya sayısı 23 bin. Son 10 yılda 23 bin kişi ölmüş ki maaş bağlanıyor. En doğru veri bu. Bazı iş kazaları, iş kazası olduğu zaman iş kazası sayımıyor, bu fark ondan kaynaklanıyor. İnsanları işsizlikle terbiye ediyorlar.