Siyaset İl genel meclislerinde çok partili dönem!

İl genel meclislerinde çok partili dönem!

03.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yerel seçim sandığından çıkan sonuçlara göre il özel idaresinin karar organı olarak görev yapacak il genel meclislerinde parçalı bir yapı oluşacak.

İl genel meclislerinde çok partili dönem

Kesin olmayan sonuçlara göre, büyükşehirler dışındaki 51 ilden sadece 10’unda il genel meclisi iki partili olacak. İl genel meclislerine ilişkin sonuçlar AK Parti açısından çarpıcı bir tabloyu da ortaya koydu. Yürürlükteki mevzuat uyarınca belediye meclisi ve il genel meclisi üyeleri, çıkarmalı sistem olarak bilinen bir sistemle belirleniyor. Geçerli oylar sayıldıktan sonra her listenin aldığı oy oranından yüzde 10 çıkarılarak, meclis ve il genel meclisi üye dağılımına esas olacak rakam belirleniyor. Bu rakama göre de üyelikler partiler arasında d’hont sistemi ile dağıtılıyor. Belediye başkanlığını kazanan partiye ayrıca meclis toplam üye sayısının yüzde 10’u kadar, örneğin 20 üye varsa iki üye de kontenjan veriliyor.

Haberin Devamı

Kesin olmayan sonuçlar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, sadece 10 ilde il genel meclisi iki partili üyelerden oluşacak. Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Şırnak il genel meclislerinde HDP ve AK Partili, Bayburt, Çankırı, Elazığ, Gümüşhane, Yozgat il genel meclislerinde ise AK Parti ve MHP’li üyeler yer alacak. Diğer il genel meclisleri ise üç hatta dört partili olarak çalışacak.

Çoğunda 1. parti

İl genel meclisi seçimlerine ilişkin 31 Mart sonuçları, çarpıcı tabloları da ortaya koydu. 2014’teki yerel seçim sonuçlarıyla kıyaslandığında AK Parti büyükşehir dışındaki 51 ilden 39’unda il genel meclisi oylarını düşürdü. Ancak buna rağmen illerin büyük çoğunluğunda birinci parti olmayı başardı. AK Parti il genel meclisi oy oranında en büyük kaybı Aksaray, Bayburt, Bingöl’de yaşadı.