Siyaset İlk bölüm üzerine görüşmeler bitti

İlk bölüm üzerine görüşmeler bitti

13.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda dün askerlik kanun teklifinin birinci bölümü üzerine görüşmeler tamamlandı. AK Parti Grup Başkanvekili Turan, teklife ilişkin “Revizeler olabilir, ama teklifin çekilmesi söz konusu değildir” ifadelerini kullandı

İlk bölüm üzerine görüşmeler bitti

TBMM Genel Kurulu’nda dün askerlik kanun teklifinin birinci bölümü üzerine görüşmeler tamamlandı.

Haberin Devamı

TBMM Milli Savunma Komisiyonu Başkanı İsmet Yılmaz görüşmeler sırasında düzenlemeye ilişkin milletvekillerine bilgi verdi, sorularını yanıtladı.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle 6 aylık hizmet süresini tamamlayan 106 bin erbaş ve erin terhis imkanına kavuşacağını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

“23 bin 789 subayımız, 62 bin 174 astsubayımız, 73 bin 966 uzman erbaşımız var. 18 bin 693 sözleşmeli erbaş. Uzman personelin toplam sayısı 178 bin 866. Yedek subay sayımız 10 bin 833. Erbaş ve er, yükümlü olarak ne kadar? 229 bin 17. Yükümlü personelin toplamı 239 bin 850 kişi. Toplam askerî personelimiz 418 bin 716. Sivil memurlar ve işçilerimizin toplamı 38 bin 461. O hâlde “Millî Savunma Bakanlığımızın çatısı altında, Silahlı Kuvvetlerimiz dâhil, onlara hizmet edenler dâhil toplam sayı ne kadar?” derseniz; 457 bin 177. Bu rakama Jandarma Genel Komutanlığı da dâhil değil. Jandarma Genel Komutanlığı’nın da 200 bin personeli var. Bunu da koyarsak 657 bin. 106 bin kişi terhis olacak. Yeni gelenlerle bu açığın kapanacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

‘İhtiyaçlar, şartlar değişti’

Askerliği 6 aya indirecek ve bedelli askerlik uygulamasını sürekli hale getirecek Askeralma Kanun Teklifi’nin masaya yatırıldığı AK Parti Meclis grubunun önceki günkü kapalı toplantısında, aralarında eski Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de bulunduğu bazı milletvekillerinden düzenlemenin içeriği ile zamanlamasına ilişkin eleştiriler gelmişti.

Teklif konusunda AK Parti içinde de görüş birliği olmadığı ve bu nedenle düzenlemenin yasalaştırılmasının bir kez daha ertelenebileceği iddiası gündeme gelmişti. Bu iddiaya yanıt AK Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan geldi.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turan, teklifin, olağanüstü bir süreç varmış gibi algılandığına değinerek, “Askerlik Kanunumuz 1927 tarihli. Zaman zaman değişiklikler, revizeler olmuş, ama esaslı olarak yüz yıldan beri olan bir kanun. İhtiyaçlar, şartlar, güvenlik parametreleri değişti. Bunlar değerlendirildiğinde tüm paydaşlarla toplantı yapıldı. Genelkurmayı var, bakanlar var, milletvekilleri var. Herkesin ortak kanaatiyle bir kanun teklifi hazırlandı. AK Parti grubu, bu teklifi Meclis’e gönderdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Revize olabilir’

Turan, “Teklifimizin arkasındayız, görüşmeye devam edeceğiz. Ümit ediyorum bu hafta nihayete erer. Teklifin ortak bir uzlaşıyla, ortak kanun anlayışıyla geçmesini ümit ediyoruz” diye konuştu.

Turan, “AK Parti grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir” dedi.

‘Mesele erken terhis değil’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde geçen yıl meydana gelen tren kazasında yakınlarını kaybeden vatandaşlarla basın toplantısı düzenledi. Yakınlarını kaybedenlere Anayasa Mahkemesi önünde polisin müdahale ettiğini anımsatan Özkoç, “Türkiye’ye yakışıyor mu? Cezalandırmanız gereken haklarını arayan bu aileler mi” diye konuştu. Askeralma Kanunu Teklifi görüşmelerinin sürdüğünü anımsatan Özkoç, şunları söyledi: “Mesele çocuklarımızın erken terhis edilip edilmemesi değil. Bu halledilir, ancak başka bir mesele var. Ordumuzun, gerçekten Türkiye’nin geleceğiyle ilgili mevcut risklerin kalkmadığı bir ortamda nasıl bir yapılandırması olacak bunu konuşuyoruz. Milli Savunma Bakanımızın, Genelkurmay Başkanımızın, kuvvet komutanlarının konuşmadığı ortamda bu kanunun geçmesinin doğru olmadığını söylüyoruz. Onların gelip hem Meclisi hem de kamuoyunu bu yasayla ilgili bilgilendirmelerini talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Akar’dan partilere ziyaret

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin bugün partilere ziyaretlerde bulunacak.

Bakan Akar, yeni askerlik sistemi ile ilgili görüşmek üzere bugün CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret edecek. Akar’ın, MHP grubu ile 15.00’te, CHP grubu ile 16.30’da, İYİ Parti grubu ile de 18.00’de görüşeceği belirtildi.

Yazarlar