Siyaset İlk Cumhurbaşkanı bütçesi TBMM’de

İlk Cumhurbaşkanı bütçesi TBMM’de

14.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İlk Cumhurbaşkanı bütçesi TBMM’de

Yeni sistem çerçevesinde merkezi yönetim bütçesi ilk kez Cumhurbaşkanı teklifi olarak TBMM’ye gönderilecek. AK Parti, Anayasa uyarınca 17 Ekim’de Meclis’e gönderilecek 2019 bütçe teklifinin yasalaştırılması sürecine ilişkin taslak takvim hazırladı. Buna göre Meclis’in yaklaşık 2 ayı bulacak bütçe maratonu 23 Ekim’de komisyonda yapılacak sunumla start alacak.

Haberin Devamı

30 Ekim’den itibaren ise bakanlık ve kurum bütçelerinin görüşme turlarına başlanacak. Komisyon görüşmelerinde siyaset dışından atanan yeni bakanlar muhalefet önünde ilk siyasi sınavlarını verecek.

Anayasanın, “Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, malî yılbaşından en az 75 gün önce, TBMM’ne sunar” hükmü uyarınca teklif 17 Ekim’de TBMM Başkanlığı’na verilecek.

Yeni sistemde de eskiden olduğu gibi bütçe önce Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülüp, ardından Genel Kurul’dan geçirilecek. AK Parti grup yönetimi, ilk Cumhurbaşkanı bütçesinin komisyon sürecine ilişkin görüşme takvimini hazırladı. Muhalefet partileriyle görüşülerek netleştirilecek taslak takvime göre, 23 Ekim’de bütçe teklifinin Plan Bütçe Komisyonu’na sunumu yapılacak.

Haberin Devamı

Parti kurmaylarının Milliyet’e verdiği bilgiye göre bu sunumu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın mı yoksa Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın mı yapacağı henüz netleşmedi. Komisyonda bakanlık ve kurum bütçelerinin görüşme turları ise 30 Ekim’de başlayacak. Taslak takvime göre bütçe teklifinin komisyon maratonu yaklaşık 23 günde tamamlanacak.