Siyaset İstanbul’a Kürt aday revizyonu

İstanbul’a Kürt aday revizyonu

07.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’de 7 Haziran seçimlerinde İstanbul’da ‘güçlü’ Kürt aday olmaması nedeniyle oyların büyük oranda HDP’ye kaydığı tespiti yapıldı. Yapılacak liste revizyonu ile Kürt seçmene mesaj verilecek

İstanbul’a Kürt  aday revizyonu

Ak Parti, 1 Kasım seçimlerinde ‘1 oy fazla’ almanın hesabını yapıyor. Listelere ilişkin çalışmalar başlarken milletvekili listesinde Kürt seçmene dönük revizyon yapılması tasarlanıyor.

Haberin Devamı

HDP’nin üçüncü parti olduğu İstanbul’da daha fazla Kürt aday ile seçime girilecek.

Doğu ve Güneydoğu

Milletvekili listelerini 18 Eylül’de YSK’ya teslim etmesi gereken Ak Parti’de mevcut 258 milletvekilinin çok büyük bir bölümüne listelerde yer verilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 200-220 civarında ismin listelerde olacağı belirtilirken asıl değişikliğin büyük oy kaybının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu listelerinde olması bekleniyor. Diğer bölgelerde de kritik noktalarda bazı değişiklikler yapılabileceği vurgulanıyor.

7 Haziran’da Doğu ve Güneydoğu listelerinde yer almış önemli isimlerden bazıları İstanbul’a kaydırılacak. İstanbul’daki Kürt seçmenlerin oylarının da HDP’ye kaptırıldığı tespiti yapılırken bu oyu yeniden çekebilmek için İstanbul’a da güçlü Kürt adayların milletvekili listelerine konulması bekleniyor. Böylece HDP’nin üçüncü parti olduğu İstanbul’da yaşayan Kürt seçmene de mesaj verilecek. Doğu ve Güneydoğu’da da Ak Parti, bölge halkının sevdiği önemli isimler ile temas kurdu. Ak Parti’nin sürpriz isimlere Doğu illerinin listelerinde yer vereceği de ifade ediliyor. Bölgede kanaat önderleri ile görüşmelerin yapıldığı ve onların da isim önerilerinin alındığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Aday olmayanlar MKYK’ya

7 Haziran öncesinde 3 dönem kuralına takılarak listeye giremeyen partinin önde gelen isimlerinden birçoğu milletvekili adayı olmazken Davutoğlu’nun bu isimlerden bazılarını 12 Eylül’deki kongrede MKYK’ya alması bekleniyor. Kongrede MKYK’ya alınacak 3 dönemlik isimlerden bazıları da Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Merkez Yürütme Kurulu’na seçilecek. Böylece üç dönemlik bazı isimler genel başkan yardımcısı olabilecek. 51 kişilik MKYK’da 20’ye yakın ismin değişmesi beklenirken 12 genel başkan yardımcılığından da 5 veya 6’sının değişeceği ifade ediliyor. Yeni AK Parti MKYK ve MYK’sının ilk gündemi de milletvekili listeleri olacak. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Efkan Ala, Cevdet Yılmaz, Lütfi Elvan, Taha Özhan gibi isimlerin de MKYK’ya girmesi bekleniyor.

HDP’ye davet gitmeyecek
Ak Parti’de Kongre hazırlıkları da yapılırken kongrede Davutoğlu’nun ‘kurucu değer’ temalı bir konuşma yapacağı ifade ediliyor. Ak Parti’nin kurucularının tamamı için Ankara Arena’da özel bir de yer ayrılması planlanırken davetiyeler de gönderildi. Kongreye, İsrail ve Mısır dışındaki büyükelçilerin de davet edilmesi bekleniyor. Tüm siyasi partilere davet gitmesi de beklenirken HDP’ye davet gitmeyeceği ifade ediliyor. Kongre’de Ak Parti’nin yeni sloganının da açıklanması bekleniyor.