Siyaset İşte yeni gelen bakanlar

İşte yeni gelen bakanlar

26.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabine listesinde 9 yeni isim yer aldı.

İşte yeni gelen bakanlar

Kabineye ilk kez giren bu isimlerle ilgili bazı bilgiler şöyle:
Başbakan’ın Ortadoğu danışmanı ve Arapça tercümanı
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler: 1960 Ankara doğumlu. 2006’da Başbakan Başmüşaviri olarak atandı. 2011’de Ak Parti milletvekili seçilen İşler, Erdoğan’ın Ortadoğu danışmanı ve aynı zamanda Arapça tercümanı. Çok iyi düzeyde Arapça ve İngilizce bilen İşler, evli ve 3 çocuk babası.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: 1950 Erzurum doğumlu. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekilliği yaptığı dönemde belediye yönetiminin “perde arkası”ndeki isim olarak gündeme gelen Güllüce, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’dan habersiz Göztepe Parkı’na cami ve Boğaz’a 3. köprü kararlarını imzaladığı için tartışma yaratmıştı. Bu olayların ardından Topbaş, Güllüce’yi başkanvekilliği görevinden almış ancak 1 hafta sonra belediye meclisi tarafından yeniden başkanvekilliğine seçilmişti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: 55 yaşındaki Ayşenur İslam, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Mavi Marmara gemisinde bulunan yazar ve doktor olan Bahadır İslam ile evli ve 1 çocuk annesi. İslam, TBMM Genel Kurulu’na ilk kez başörtüsüyle giren ve vekilliği düşürülen Fazilet Partisi eski milletvekili Merve Kavakçı’nın da eltisi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: 48 yaşındaki Fikri Işık, ODTÜ Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölümü mezunu. Işık, 23. ve 24. dönemlerde AK Parti’den Kocaeli Milletvekili seçildi. Işık, dershanelerin dönüştürülmesi kapsamındaki yasa tasarısıyla ilgili “Dershanelerin eğitim sisteminde öğrencilere kazandırdıkları, ‘1 gram bal almak için 1 kilo keçi boynuzu yemek’ gibi özetlenebilir. Türkiye’de artık dershaneler işlevini tamamen yitirmiştir” demişti.
İçişleri Bakanı Efkan Ala: Kabine revizyonunda milletvekili olmamasına rağmen bakanlığa dışarıdan getirilen tek isim olan Ala, 1987’de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. İçişleri Bakanlığı’nın değişik birimlerinde görev aldıktan sonra Diyarbakır Valiliği sırasında reformist yaklaşımlar içinde olan Ala, kamuoyunda “AB Valisi” olarak tanımlandı. 2007’de milletvekili olan Ömer Dinçer’den boşalan Başbakanlık Müsteşarlığı’na getirildi. Gezi olayları sırasında kamuoyunda Ala’ya yönelik eleştiriler geldi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi: 1961 Denizli doğumlu Zeybekçi, 2004-2011 yıllarında AK Parti Denizli Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. 2011 yılında TBMM’ye girdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: 15 Haziran 1976 yılında Almanya’da doğan Kılıç, 1960’lı ve 1970’li yıllarda CHP milletvekili olarak parlamentoda görev yapan İlyas Kılıç’ın torunu. 2003’te Ak Parti Genel Merkezi’nde danışman olarak çalışan Kılıç, Başbakan Müşaviri ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı görevlerinde bulunurken, Erdoğan’a Avrupa gezilerinde tercümanlık da yaptı.
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 5 Şubat 1968’de Alanya’da doğdu. Ak Parti kurucusu olan Çavuşoğlu, 2002 yılından bu yana Antalya Milletvekili olarak görev yaptı.
Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan: 1962 yılında Ermenek’de doğdu. Elvan, parlamentoda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı. İngilizce bilen Elvan, evli ve iki çocuk babası.