Siyaset İstifalara vekillerden tepkiler

İstifalara vekillerden tepkiler

26.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, İstanbul merkezli rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan sekiz gün sonra istifa etmesinin ardından tepkiler de ardı ardına geldi.

İstifalara  vekillerden  tepkiler


* CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: Türkiye’de süreç artık bir devlet krizine doğru evrilmektedir. Yaşadığımız şu anda bir devlet krizidir. (Bayraktar’ın istifası) Projektörü, bu işin sorumluluğunu en tepede taşıyan kişiye yönelttiği açıklamaya tanık olduk. Niye baklayı şimdiye kadar dilinizin altında tuttunuz? Bir asabiyet patlaması mıdır? Yoksa karşı karşıya kaldığı manevi dünyanın sıkıntılarını tezahür ettiren cümleler midir? Ama bir gerçeği Bayraktar ifade etmiştir. Bizim de başından beri söylediğimiz budur; olayların temel sorumlusu, hırsızlığa da yolsuzluğu da rüşvete de sadece son soruşturmalar çerçevesinde değil, 11 yıllık iktidarı boyunca göz yuman, kanat geren bizzat Başbakan’dır. İş bitti. Başbakan açıktadır. Başbakan’ın derhal istifa etmesi gerekir.
* CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Yetmez ama evet. Sıra kimde? Erdoğan Bayraktar, Başbakan istifa etmeli dedi mi? İstifa için deklarasyon metni ne? Erdoğan Bayraktar’ın ‘Soruşturma dosyasındaki imar planları Başbakan’ın onayı ile yapılmıştır’ sözü ile Ali Ağaoğlu’nun sözlerini birleştirin. Bayraktar’ın açıklaması diğer bakanların deklarasyonunu ve Başbakan’ı zor durumda bırakır. Bu gecikmiş bir istifadır. 17 Aralık günü olmalıydı. 17 Aralık’ta başbakan dahil hepsinin istifa etmesi lazımdı. Yapılması gereken iş, Erdoğan Bayraktar nasıl bakanlıktan, milletvekilliğinden istifa etmişse ki o milletvekilliğinden istifa biraz tartışmalı, çünkü Genel Kurul’un onayı lazım, Genel Kurul’da çoğunluk onlarda olduğuna göre kabul edecekler mi bilmiyorum; istifa etmesi gereken kişi Başbakan’ın kendisidir, bir numaradır.
* CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu: Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları karşısında geç de olsa bakanların istifa etmeleri olumludur. Ancak herkesten önce yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ismi anılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın istifa etmesi gerekirdi.
* MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: AKP’yi rüşvet ve yolsuzluk kanseri sarmıştır. 4 parmağı kesmekle kurtulması mümkün değildir. Yürütme yargıya düşman, savcı savcıya düşman, polis polise düşman, savcı polise karşı tedbir alıyor, polis savcıya kafa tutuyor, mali polis şüpheliyi, istihbarat mali polisi, asayiş de istihbaratı takip ediyor. Devleti PKK ile böldüler, rantla paylaştırdılar. İstanbul Havalimanı’na her bir uçakta 307 palet olmak üzere 2 uçak ve her palette 100 milyon euro olmak üzere para geldi mi?
* MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır: Yaşanan bu yolsuzlukların Başbakan’la ilgili olmaması mümkün değil. Böyle bir süreçte üç bakanın istifa etmiş olması meseleyi kurtarmaz.
* Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal: İstifalar geç yapılmış olsa da Sayın Erdoğan Bayraktar’ın yaptığı açıklama son derece dikkate değerdir.
* BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız: Eğer o gazetelerdeki telefon konuşmaları, dinlemeleri doğruysa sayın Başbakan bir inşaat şirketlerinin ruhsatlarına kadar müdahale edebiliyorsa bunun demokratik hiçbir ülkede kabul görmeyeceğini herkes biliyor. Başbakan şu anda birkaç bakanı feda ediyor gibi gözüküyor ama bu işin bununla da temizlenmeyecek kadar derin olduğunu da hepimiz birlikte izliyoruz.
* BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: Bakanların istifası, sürecin sağlıklı bir biçimde ilerlemesi için kamuoyunu bir nebze de olsa rahatlattı. Kardeş kavgasından bugüne kadar hiç hayır çıkmamıştır dolayısıyla da ‘bundan da bir hayır çıkacak’ diye bir ümit içerisinde değiliz.
* Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar: Henüz iddianame bile ortada yokken bakanlar istifa etti, CHP İzmir’de Aziz Kocaoğlu’nu yeniden aday yaptı, Sarıgül’ü raftan indirdi. Tezgahları bozulan darbeci yeni vesayet artıkları istifaları Çankaya’ya bağlamaya başladı, ahlaksız adamlar. Anlaşılıyor ki yeni darbeciler, Ergenekoncuların daha önce deneyip başarısız olduğu Gül/Erdoğan çatıştırma stratejisinden medet umuyor. Daha önce nefis testinden geçen Gül/Erdoğan yeni darbecilerin de tezgahını bozacaktır.