Siyaset İstihbarat tek çatıda toplanacak

İstihbarat tek çatıda toplanacak

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan, MİT, Emniyet İstihbarat ve Jandarma İstihbarat’ın da olduğu tüm istihbaratın aynı çatı altında koordine edilebileceğini açıkladı

İstihbarat tek çatıda toplanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TRT’de katıldığı programda soruları yanıtladı. Erdoğan özetle şunları söyledi:
- AİLEM METANET İÇİNDEYDİ: 15 Temmuz gecesi gerek eşim gerek kızım gerçekten gerek damadım hepsi de bir metanet içindeydi. Sadece tabi büyük torun ne oluyor baba diye soruyordu babasına. Çünkü helikopter karartılmış vaziyette, ha keza uçak öyle. Babası onu teskin ediyordu. Ortanca torunum Mahirunumuz uykuya dalmıştı. Bizim tabi 8-9 aylık bir torunumuz var. O şu an bunların hepsinden bihaber. Gerek eşim, gerek kızım hepsi temkinliydi. Herhangi bir telaşları yoktu. Bir şeye inandınız mı orada telaş olmaz.
Teslimiyet çok çok önemli bu noktada. İnanmak ve ondan sonra da yürümek, bütün mesele budur. Bizim için kaza ve kader imanımızın gereği değil mi? Bitti. Ölüm bizim için haktır. Orada da mesele bitmiştir.
- DERSHANE PARASINI KAYBEDİNCE ÇILGINA DÖNDÜLER: Nabi Avcı Bey dönemine kadar biz dershaneler konusunda adım atamadık. Bunlar bizim kayıp yıllarımızdır. Tabii şimdi siz de başbakansınız ama bir yere kadar arkadaşlarınıza bir şeyi anlatıyorsunuz. Israr, ısrar, ısrar...Tabii daha fazla ileri gidemiyorsunuz ve en ciddi, en büyük parayı bu adamlar bu dershanelerden kazandı. Bunu kaybedince bunlar çılgına döndü. Kampanyalara çevirdiler. Demek ki bunların can damarı buydu. Arkadaşlar kusura bakmayın bundan sonra geri adım yok. Üstüne gideceğiz. Sonra da dost dediklerimiz aleyhimizde yazmaya vurmaya başladılar. Her şey menfaat endeksliydi. Mama ellerinden alınınca düşman oldular. Avrupa’da aleyhe kampanyalar başlattılar.
- İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ YIPRATILMAMALI: İstihbarat örgütü yıpratılacak bir örgüt değildir. Eğer istihbarat örgütüyle ilgili yapılacak bir iş varsa bunu hükümet değerlendirmesini yapar, bizimle de istişare ederse, istişare eder, kararını alır. Ama sürekli televizyon programlarında istihbarat teşkilatımızı üzerinde bu denli yüklenirsek istihbarat teşkilatımızı çalışamaz hale getiririz. B
Baştan beri ‘Burada bir istihbarat zaafı vardır’ dedim. Ama dünyada istihbarat zaafının olmadığı ülke var mıdır? Amerika, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere, hepsinde birçok terör eylemelerinde istihbarat zaaflarının olduğun görürsünüz. Buna yok demek mümkün değil. Yine söylemiştim, ‘Dere geçerken at değişilmez.’ Şu süreci bizim başarılı bir şekilde atlatmamız lazım.
- BENİ KALDIRMALARI GEREKİRDİ: Benim irtibat kuramayışım o anda kendilerini bulunduğu şartlar sebebiyle olabilir. Kendileri de bunu bu şekilde ifade ediyorlar. Kendileri benim koruma müdürüme ulaşmak suretiyle, bazı soruları kendisine, bulunduğumuz yerde o anda herhangi bir sıkıntı var mı, o tip şeyleri sordular. Gönlüm arzu ederdi ki o anda ben istirahattaydım, benim kaldırılmamı, benimle böyle bir görüşme yapmayı isteyebilirdi.
- İSTİHBARAT TEK ÇATI: Bu olaylardan, kendilerine hemen bir çalışma yapın, dedik. Tüm istihbarat teşkilatını, gerek MİT, gerek Emniyet, gerek Jandarma istihbaratı. Jandarma ile polisin İçişleri Bakanlığı’na bağlanma süreci var. Burada istihbaratı da aynı çatı altında koordine edebiliriz. Buna yönelik bir çalışmayı bugün bana sundu. Bunu aynı zamanda Sayın Başbakan ile değerlendireceğiz, paylaşacağız. Bundan sonra ne gibi adımlar atacağız, bunları konuşacağız.
- KÖYÜNE KADAR İNCELETTİK: Bunlarla ilgili şüphelerimiz vardı. Bununla ilgili eş, dost, ahbap hepsine sorduk. Bir soruşturun bakalım, kimdir dedik. Köyüne, mahallesine varıncaya kadar incelettik.
Herkes şöyle iyidir, böyle iyidir, hep bunu anlatıyorlar. Bunlar takiyyeyi çok çok iyi yapıyorlar. Kendilerini gayet iyi gizliyorlar. Çok iyi gizledikleri için gelen referanslar olumlu.
- POLİS MÜDÜRÜ İLE YOLA DEVAM: Başbakanlıktaki koruma müdürümle çalışacağım. Emniyetten polis müdürü arkadaşımla yolumuza devam edeceğiz. 10 bine yakın gözaltında insan var. Bunda kalır mı burada kalmaz devam eder. Herkes konuşuyor konuştukça bir şeyler çıkıyor. Halkalar sökülmeye başladı. Terörle mücadele devam eder. Bunların içinde bu ahlaksızlar ne kadar var. Bunlar da çıkacak ortaya. Bölüce terör örgütüyle işbirliği içinde halinde olanlar var. PYD, DAEŞ ile işbirliği halinde olanlar var. İfadelerde çıkıyor. Seçim kampanyalarında tanıdık biliyoruz. Her siyasi partiyle pazarlık halindeler. İlkesiz bunlar, bukalemun.

Haberin Devamı

İzlerken ağladı
Program sırasında darbe girişiminde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde ikiz kardeşi şehit olan bir vatandaş ile yine orada bulunan bir kadının anlatımlarına yer verildi. Görüntüleri izlerken duygularına hakim olamayan Erdoğan’ın ağladığı görüldü. Görüntüleri izledikten sonra bir süre konuşmakta zorlanan Erdoğan, “Hepsi bizi duygulandırıyor. Ben bunları duyunca milletimle iftihar ediyorum. Bu millet büyük millet” dedi.

İŞİN BAŞINDAYIZ:
Tüm bakanlıklar yoğun çalışma içinde. Ben de cumhurbaşkanlığında DDK bununla görevlendirdim. Kesinlikle bu işin içerisine amansızca gideceğiz. Daha hemen bitmez. Yeni başlar. Terörün tehditlerinin sona ermesi olmaz. O ancak kazınmanın bitmesi ile olur. Kazınıp alınırsa ancak ondan sonra temizlendi diyebiliriz. Şuanda yok. İşin başındayız. 20 gün oldu. Kararlılıkla gideceğiz. Medyanın tavrından mennunum, ama korumalı. İş dünyası korumalı.