Siyaset İYİ Parti’li Nuhoğlu’ndan sistem eleştirisi: Yürütme, yasama, yargı tek adama bağlandı

İYİ Parti’li Nuhoğlu’ndan sistem eleştirisi: Yürütme, yasama, yargı tek adama bağlandı

24.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, üç yıldır yürürlükte olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştirirken “Kurumsal yapı içinde denetleme sistemi çökmüş, yürütmeyle birlikte yasama ve yargı tek adama bağlı çalışmaya başlamış, eksikleri giderilerek parlamenter sisteme dönüş gerekli hale gelmiştir” dedi.

İYİ Parti’li Nuhoğlu’ndan sistem eleştirisi: Yürütme, yasama, yargı  tek adama bağlandı

BAHAR ATAKAN Ankara  Nuhoğlu, sisteme ilişkin özetle şunları kaydetti: “Beka gerekçesiyle yüz yıla yaklaşan deneyimler ve devletin kuruluş felsefesi yok sayılarak kurumsal yapı ortadan kaldırılmıştır. Kurucu değerlerden ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından intikam alırcasına değişiklikler yapılmış, tek adama yakınlık ve biat ölçüsü esas alınmıştır. Paralel devlet yapılanmasından kurtulmak yerine, hiçbir hukuki ve ahlaki yaptırımın kalmadığı yeni paralel yapılar ortaya çıkmıştır. Üstelik, kamu kaynaklarını yağmalamaya yönelik helal ve mübah ölçüleri geliştirilmiştir... Üç yıllık tecrübe sonucu, Türk milletinin partili tek adam rejimini benimseyemediği anlaşılmaktadır.”

Haberin Devamı

Geçmişte görülen eksikliklerin giderilmesiyle yeniden parlamenter sisteme dönüş sağlanması gerektiğini savunan Nuhoğlu, “Böylece, kuvvetler ayrılığının yeniden tesis edilerek TBMM’ye itibar kazandırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması, yürütmenin başının Cumhurbaşkanı değil başbakan olması gerçekleştirilmelidir”  ifadelerini kullandı.