Siyaset Kalın: Yorumlar değişir ve yenilenmeye ihtiyaç duyar

Kalın: Yorumlar değişir ve yenilenmeye ihtiyaç duyar

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Kalın: Yorumlar değişir ve yenilenmeye ihtiyaç duyar

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İslamın hükümlerinin güncellenmesi vardır. 14-15 asır öncesi hükümlerini bugün uygulayamazsınız” açıklamasının ardından başlayan tartışmalar konusunda, “İçtihadi hükümler ve yorumlar değişir ve yenilenmeye ihtiyaç duyar” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın önceki günkü Kadınlar Günü programında son dönemde ilahiyatçı olarak çıkan bazı kişilerin yaptığı açıklamalara tepki göstererek, “Bunlar ya bu asırda yaşamıyorlar, çok farklı bir dünyada, farklı bir asırda, zamanda yaşıyorlar. Çünkü İslam’ın güncellenmesinin gerektiğini bilmeyecek kadar da aciz bunlar. İslam’ın hükümlerinin güncellenmesi vardır. Siz İslam’ı 14-15 asır öncesi hükümleriyle kalkıp da bugün uygulayamazsınız. Şimdi birçok hoca efendi beni tefe koyup çalacak. Kendi özel şartlarına dayalı uygulamaları, geleneksel davranışları günümüze taşımaya çalışmak sadece meseleyi sulandırmaya yarar” şeklindeki sözlerinin ardından başlayan tartışmalara yönelik olarak Kalın’dan açıklama geldi.

Haberin Devamı

Kur’an ve Sünnet sabittir

Kalın, twitter adresinden yaptığı açıklamada, “Ezmanın tagayyürü ile ahkamın tagayyürü inkar olunamaz. Bu Mecelle kuralına göre zamanın değişmesiyle ictihadi hükümler ve yorumlar değişir ve yenilenmeye ihtiyaç duyar. Kuran ve Sünnet’in ortaya koyduğu hükümler ise sabittir. Kastedilen budur. Cumamız mübarek olsun” dedi.